HP Elitebook Revolve – Specificaties
De HP Revolve is den high-end machine met bijbehorende specificaties. Deze convertible laptop is in veel verschillende configuraties te verkrijgen maar het model dat ik hier heb voor de review ziet er als volgt uit:
- Intel Core i5 processor 1.9 GHz
- 4GB RAM
- 128GB SSD
- 11.6 inch scherm met 1366 x 768 resolutie
- 720p Webcam
- NFC
- twee USB 3.0 poorten
- HP Dockconnector
- Ethernet poort
- Displaypoort
- Micro SD slot
- Kensington lock
- Koptelefoonaansluiting
- Verwisselbare accu
- 3G simkaartslot onder accu
Zoals je kan zien is het dus niet misselijk, en kan het apparaat zich qua specificaties ook prima meten met menig desktopcomputer. Zeker in combinatie met HP’s dock kan de computer op een bureau als pure werkmachine gezien worden, want je krijgt er door zo’n optioneel dock verschillende USB en schermaansluitingen bij.
Alle specificaties en meer informatie vind je op de productpagina van de HP Elitebook Revolve 810.
HP Elitebook Revolve – Video
HP Elitebook Revolve – Hardware en Design
Materialen
Qua materialen is er volgens HP gebruikt gemaakt van magnesium, maar voor mijn gevoel is het gewoon plastic. Het is zeker geen magnesium zoals we dat kennen van de Surface tablets van Microsoft. Daarnaast heeft HP ervoor gekozen een coating met rubberstructuur aan te brengen op de Revolve. Hierdoor voelt het apparaat natuurlijk nog minder aan als metaal en meer als een hoesje dat je om je smartphone gebruikt.
Scherm
De HP Elitebook Revolve 810 heeft geen scherm dat losgemaakt kan worden om daarna als tablet gebruikt te worden. In plaats daarvan heeft HP ervoor gekozen om het aanrakingsgevoelige scherm te kunnen laten draaien om zijn as en plat tegen het toetsenbord aan te kunnen leggen. Je houdt dus altijd het volledige pakket in handen, in laptop vorm of als tablet, waar de rest van het systeem bijna volledig onder het scherm verborgen ligt.
Het scherm heeft een resolutie van 1366 bij 768 pixels en wordt beschermt door Gorilla Glass 2.0. Bijzonder is dat HP gekozen heeft voor een soort mat scherm, iets dat we nog maar weinig zien bij dit soort systemen. Het is ook niet een mat scherm dat je kent van ‘ouderwetse’ laptops maar een soort hybride. De glazen plaat is namelijk aan de voorkant gewoon glad maar de achterkant lijkt wat structuur te hebben om het matte effect te creëren. Deze keuze is dus niet 100 procent mat. In combinatie met de helderheid is de HP Elitebook Revolve redelijk goed bruikbaar buiten. Het scherm heeft duidelijk minder last van reflecties dan de meeste apparaten met een glazen plaat voor het scherm.
Er zit overigens ook een digitizer verwerkt in het scherm. Met een optionele stylus is invoer met een pen dus mogelijk, met de accuratesse en drukgevoeligheid die bij een digitizer hoort.
Toetsenbord
HP heeft het voor elkaar gekregen een toetsenbord van volledig formaat te verwerken in de Elitebook Revolve, ondanks de beperking van het 11.6 inch scherm. Dit is vooral mogelijk omdat er het toetsenbord de hele breedte van het apparaat inneemt. Er is dus bijna geen rand links en rechts van het toetsenbord. De toetsen zijn van de moderne island-style en dus losse vierkantjes met een beetje ruimte ertussen. Er is een rij numerieke toetsen en een aparte rij functietoetsen die in combinatie met de [fn] toets extra functies bieden volumebesturing en het aan/uit zetten van WiFi etc.
De Revolve heeft een backlit keyboard en dat blijft een prachtig mooie feature op een laptop. Natuurlijk kan de felheid van deze verlichting zowel handmatig als automatisch aangepast worden. De travel (mate waarop een toets ingedrukt kan worden) is niet heel hoog maar voelt wel gewoon prima aan. HP heeft een fijne balans weten te vinden tussen de travel en de weerstand.
Trackpad
Een trackpad (muisvlak) op een Windows 8 machine is regelmatig een pijnpunt maar de Elitebook Revolve heeft gelukkig een prima muisvlak. Natuurlijk is er ondersteuning voor multitouch gestures zoals scrollen met twee vingers maar er zijn ook speciale Windows 8-bewegingen mogelijk. Dus swipen van boven naar beneden om het contextgevoelige menu op te roepen of swipen van links naar rechts om te switchen tussen fullscreen apps in de moderne omgeving.
Accu
Zoals bij alle apparaten in de EliteBook-lijn van HP is er gekozen voor een verwisselbare accu. Dit is ook wel nodig om dat het krachtige systeem redelijk wat verbruikt, of eigenlijk kan verbruiken. HP heeft namelijk een zeer respectabele optimalisatie weten te bereiken waardoor de Elitebook Revolve bij normaal gebruik zo’n 5 tot 6 uur mee kan. Goed voor een laptop, minder goed voor een tablet natuurlijk. Het is fijn dat het mogelijk is om een extra accu aan te schaffen om mee te nemen als je de hele dag op stap gaat met dit systeem.
Aansluitingen
De Elitebook Revolve 810 is de best uitgeruste machine qua aansluitingen die ik tot nu toe gebruikt heb. Bovenaan deze review heb je de aansluitingen al even in lijstvorm voorbij zien komen maar het is goed nogmaals te onderschrijven dat er veel mogelijk is. Aangezien dit een machine is voor de (luxe) zakelijke gebruiker zullen de aansluitingen ongetwijfeld ook regelmatig gebruikt worden. Opvallend zijn de keuze voor een ethernet-poort (RJ45) en natuurlijk HP’s eigen dockconnector. Alle aansluitingen zijn ook vrij en goed bereikbaar met uitzondering van de simkaart die je onder de accu moet plaatsen. De volumebuttons die aan de zijkant zitten zaten mij overigens wel regelmatig in de weg. Tijdens het snel en open verplaatsen van de Revolve was ik regelmatig per ongeluk het geluid harder/zachter aan het zetten.
Zoals gezegd kan je met een optioneel dockingstation een basis op je bureau creëren waar je de Revolve in kan zetten om vervolgens zonder gehannes met kabeltjes verder te werken met een extern scherm, toetsenbord, muis en eventuele (netwerk) harde schrijven.
Geluid
De Elitebook Revolve 810 heeft stereo speakertjes die voor een laptop redelijk geluid geven. Niets om echt lang op in te gaan want het blijft nu eenmaal een laptopje. Voor simpele zaken als YouTube of het luisteren van het Koningslied zijn de speakers gewoon prima de luxe.
HP Elitebook Revolve – Software
Deze ultra-zakelijke laptop/tablet hybride draait natuurlijk op Windows 8 Pro. In de Pro versie van Windows 8 zitten allerlei functies en ondersteuning voor typisch zakelijke toepassingen, zoals encryptie en remote-wipe. Mijn kennis omtrent deze onderwerpen is beperkt dus ik waag me er maar niet aan om hier al te veel over te zeggen. HP heeft zelf ook een paar speciale extra’s op dit gebied ingebouwd zoals remote ondersteuning voor bijvoorbeeld een IT afdelingen en natuurlijk wordt een deel van de SSD opgebruikt door een boot-partitie waardoor je altijd weer terug kan naar een schoon systeem.
Windows 8 zelf is redelijk bekend ondertussen en draait op de Elitebook Revolve gewoon als een zonnetje. De Intel Core i5 processor in combinatie met de 4GB RAM is meer dan genoeg om zo’n beetje alle toepassingen te kunnen draaien. Het is overigens tijdens de configuratie van dit systeem mogelijk om te kiezen voor snellere processors, een grotere SSD en natuurlijk meer RAM geheugen om het systeem ook geschikt te krijgen voor de extra krachtige softwarepakketten als Photoshop etc. Deze kracht is natuurlijk vooral belangrijk in de desktop (ouderwetse) omgeving binnen Windows 8, de plek waar je (bedrijf specifieke) .exe software draait.
De moderne interface ziet er in alle Windows 8 versies hetzelfde uit dus ook op deze Windows 8 Pro machine. Tegeltjes hebben het startmenu vervangen binnen deze moderne omgeving vind je ook de verschillende fullscreen applicaties die Microsoft standaard mee levert. Natuurlijk zijn er standaard applicaties voor de meeste zaken die je op een laptop/tablet wilt doen. Er is een browser, mail programma (met Exchange ondersteuning) en allerlei standaard programma’s voor het kijken van foto’s en weerberichten e.d.
Via de Windows Store kunnen er apps gedownload (of gekocht) worden die draaien in deze moderne omgeving. Het uitblijven van een enorm succes voor Windows 8 betekent helaas wel dat er nog steeds geen enorme groei is binnen het aanbod, maar in het algemeen is er een goede basis zodat voor de meeste wensen wel een leuke app te vinden is. Nieuwe hippe apps zijn nog steeds eerder en in grotere getallen te vinden op iOS en Android.
HP levert niet gek veel extra of eigen software vooraf geïnstalleerd mee op de Elitebook Revolve. Er zijn wat HP business specifieke zaken zoals HP Client Security, HP Hotspot en de Support Assistant en een paar apps zoals Skitch en Evernote Touch die meegeleverd worden. De meest interessante app die meegeleverd wordt is mijn inziens de HP Pagelift app. Dit is een app waarmee je foto’s kan maken van documenten waarna de via software de tekst zo goed mogelijk in beeld gebracht wordt. Het is helaas geen OCR (foto naar tekst) app en aangezien er alleen een front-facing camera op de Revolve zit is het in praktijk ook niet heel handig. Gelukkig kan je wel afbeeldingen die bijvoorbeeld met je smartphone zijn genomen inladen om dezelfde behandeling te geven.
Voor een compleet overzicht van alles dat nieuw is binnen Windows 8 verwijs ik je naar onze Windows 8 Gids en onze eerdere Windows 8 reviews.
HP Elitebook Revolve – In gebruik
Het is fijn een krachtig systeem te hebben om op te werken, niet alleen voor de applicaties die het nodig hebben maar ook voor apps waar je met minder kracht ook uit de voeten kan. Ik schrijf graag mijn teksten in Markdown en hoewel het een simpele manier is om tekst op te maken heb ik bij verschillende Atom-based systemen wel eens vertragingen gehad bij de live-previews die sommige Markdown apps bieden. En kleine vertragingen bij het typen in apps als Word of soms zelfs de browser. Bij de Revolve heb ik niet één keer dit soort lags hoeven te verduren. Ook software als Gimp voor fotobewerking draaide prima en soepel, en natuurlijk starten spelletjes en dergelijke ook extra rap op. Aan kracht komt deze computer voor 95 procent van de mensen echt niet te kort.
Als tablet is de Revolve echter een stuk minder interessant. Dit soort convertibles komen mij nog steeds over als een beetje gimmicky, ook al bestaan ze vele jaren langer de iPad en Android tablets die nu verantwoordelijk zijn voor onze associaties met een tablet. Het draaiende systeem werkt prima en is stevig, daarover heb ik niets bijzonders te melden. Het resultaat is echter gewoon een super-dikke tablet die aan een boel van de eigenschappen die je je bij een tablet voorstelt niet voldoet. Als tablet is hij niets draagbaarder dan als laptop, hij is ook niet lichter of dunner. Logisch maar niet echt praktisch. Natuurlijk kan je de tablet best op schoot gebruiken om even Angry Birds of Fruit Ninja te spelen, maar voor zo’n beetje alle andere toepassingen zie ik het apparaat liever in laptopmodus.
Uitzondering hierop zou natuurlijk pen-invoer kunnen zijn. Ik heb helaas geen stylus bij dit apparaat geleverd gekregen maar voor het invullen van formulieren of andere zakelijke toepassingen waar een pen belangrijk is biedt de Revolve dus de nodige ondersteuning, zeker in tabletvorm. Door de manier waarop er een rand overblijft is er zelfs een fijne plek om het apparaat vast te houden.
Ook zul je bij de deze machine toch regelmatig de ventilatoren horen werken om alles lekker koel te houden. Dit is nu eenmaal het nadeel van een krachtige processor als de Core i5, maar het doet hoe dan ook wel wat af aan de beleving van zo’n apparaat, zeker als je het apparaat als tablet bekijkt.
Ik was zeer onder de indruk van de prestaties en vooral de accuduur die behaald kon worden met deze machine. Bij mijn simpele en doorsnee gebruik kon ik toch al snel 5 uur met de Revolve vooruit. Minder onder de indruk ben ik van de coating die HP over de hele tablet heeft menen te moeten spuiten. De ribbelige structuur maakt gewoon dan het apparaat een beetje ‘vies’ aanvoelt en zeker na een uurtje gebruik buitenshuis merkte ik dat zo’n beetje iedere zandkorrel zich erg aangetrokken voelde tot deze coating.
HP Elitebook Revolve – Conclusie
Deze convertible is verkrijgbaar in vele verschillende configuraties met prijzen die variëren van 1500 tot zo’n 2400 euro. Er zijn verschillende configuraties te vinden op de website van HP maar het is zelfs mogelijk 12GB met een Core i7 processor en een joekel van een SSD te combineren, maar daar lijk je een custom order (telefonisch) voor te moeten doen. Zeker als je dan nog accessoires als de stylus en het dockingstation zou kopen om het meeste uit de machine te halen hebben we het over bedragen waar de meeste van ons hun eerste twee auto’s van konden betalen. Het is daarom ook lastig met deze informatie je het achterhoofd een conclusie te trekken over de Elitebook Revolve 810. De configuratie die ik heb getest kost (via de website van HP) 2.172 euro inclusief BTW.
Het is duidelijk dat deze machine bedoeld is voor de zakelijke gebruiker, en dan vooral die zakelijke gebruiker die in de hogere regionen van het bedrijf rondloopt. Voor eerdere computers uit de Elitebook lijn was dat echter niet anders. Overigens voldoet de Revolve met afmetingen van 28.5 cm x 21.2 cm x 2.22 cm (bxdxh) en een gewicht van 1.4kg niet aan de – arbitraire – definitie van Intel om Ultrabook genoemd te mogen worden. Maar noem het gerust een ultra-chique laptop.
Als laptop is het een prachtig mooi apparaat die prima ondersteuning biedt voor Windows 8 door het touchscreen en het goede trackpad. Ook als tablet zijn er een paar toepassingen te verzinnen voor het apparaat binnen deze setting. Voor gemiddelde consumenten is het allemaal wat overdreven, te duur en eerlijk gezegd ook niet per se heel praktisch. Als gemiddelde consument heb je eigenlijk zelden nog profijt van een ethernet poort (waar dus wel ruimte voor gemaakt moest worden) en heb je weinig aan de zakelijke ondersteuning van zowel de hardware als software hebben. Zeker als je bedenkt dat er apparaten als de Lenovo IdeaPad Yoga en Thinkpad Twist bestaan die een hoop van dezelfde specs bieden voor een stuk schappelijkere prijzen.
Een review wordt altijd afgesloten met een cijfer en waar ik normaal al moeite heb tot een beslissing te komen is het nu erger dan ooit. Doordat het gewoon niet zo’n heel fijn apparaat in tabletvorm is hoef ik de 10 gelukkig niet te overwegen, maar hoeveel zou ik moeten aftrekken voor dit feit? Als laptop is de Elitebook Revolve 810 gewoon een prachtig mooi en snel apparaat. Na een beetje piepen over de prijs/kwaliteitsverhouding en de materialen (voor de coating) die mij niet zo aanstaan kom ik dan uiteindelijk op het onderstaande resultaat.
Update: Na wat heen en weer gemail blijkt uiteindelijk dat wij een model hadden waar geen werkende 3G module in zou zitten. Dit betekent dat het model dat wij getest hebben 1571 euro (incl.) kost en dus geen 2171 euro.
Beoordeling
- Snelle en krachtige prestaties
- Windows 8 Pro software
- Goede accuduur
Zwaar en groot voor tablet
- Coating met rubberstructuur
- Zeer prijzig voor consumenten
Reacties (1)