Fitbit staat bekend om zijn slimme horloges waarbij je alles van sporten tot gezondheid bij kunt houden. In deze review kijken we naar de Fitbit Sense, een smartwatch die vooral in het teken staat van welzijn, zowel fysiek als geestelijk.
Wat is de Fitbit Sense?
De Fitbit Sense is een slim horloge dat volgestopt is het sensoren en functies om jouw gezondheid in de gaten te houden. Het horloge kan gebruikt worden om activiteiten zoals wandelen, hardlopen en fietsen bij te houden, maar het is voornamelijk ingericht als zogenaamde healthtracker waarmee je onder meer stress, hartslag, huidtemperatuur en hartfunctie in de gaten kunt houden. De Fitbit Sense is op het moment van schrijven te koop voor zo’n 240 euro. Er zijn twee uitvoeringen van de Fitbit Sense: Carbon/Graphite (zwartgrijs) en Lunar White/Soft Gold.
Design
Fitbit heeft de Sense een compact en stijlvol uiterlijk meegegeven, zonder toeters en bellen. De Sense heeft een vierkant scherm met afgeronde hoeken en een resolutie van 336 bij 336 pixels. Het is een relatief klein horloge (29x29mm) dat om vrijwel elke pols past, voorzien van één touchknop aan de linkerzijde van de behuizing. Met deze knop kan het scherm geactiveerd worden en kun je terugkeren naar het hoofdmenu. Met tweemaal indrukken of langer indrukken kun je specifieke apps of functies oproepen. Hoewel sommige gebruikers de knop met haptische feedback niet echt handig vinden heb ik hier weinig problemen mee ervaren. Het is even wennen de juiste plek te vinden om je vinger te plaatsen, maar je krijgt snel feedback en het gebruik spreekt voor zich. Toch kan het soms gebeuren dat een aanraking niet (juist) herkend wordt. Een fysiek in te drukken knop heeft dan ook nog altijd de voorkeur. De behuizing van aluminium, glas en metalen ring is licht van gewicht maar voelt zeker sterk en hoogwaardig aan.
Comfort
De Sense beschikt eigenlijk alleen maar over zachte hoeken, afgeronde randen en een heel aangenaam aanvoelende horlogeband. Het is dan ook geen verrassing dat het horloge comfortabel om de pols zit. Toch is het omdoen van het horloge gevoelsmatig ingewikkelder dan met de Garmin Fenix 6 die ik dagelijks draag. Doordat het zo glad, klein en licht is heb ik een paar pogingen nodig om het klokje om de pols te slaan en het bandje vast te zetten. Dat is dan ook het enige puntje van kritiek want daarna voel je nauwelijks meer dat je een horloge draagt.
Installatie
Om het horloge in gebruik te nemen heb je de Fitbit-app nodig, te downloaden op alle grote platformen. Deze app is nogal volgepropt met mogelijkheden en functies, waarover later meer, maar het koppelen van een horloge is eenvoudig. Binnen enkele minuten is het horloge aan de app toegevoegd en kun je de belangrijkste instellingen aanpassen. Zo kun je ook de functie activeren om gesprekken via de smartwatch te voeren.
Het scherm
De Fitbit Sense beschikt over een 1.57-inch oled-scherm met een resolutie van 336 bij 336 pixels. Het scherm is vierkant met afgeronde hoeken en een redelijk grote zwarte rand rondom het scherm. De Sense komt niet met de meest scherpe of indrukwekkende weergave, maar het is een prima scherm waarop alle functies duidelijk te zien en te gebruiken zijn. De rand rondom het scherm heeft overigens een extra functie. Die beschikt namelijk over sensoren waarmee je je stressniveau kunt meten, waarover later meer. Het scherm is automatisch uit te zetten maar kan ook in always-on-modus gezet worden. In deze modus wordt altijd de tijd getoond, wat natuurlijk wel ten kosten gaat van de batterijduur. Het scherm kan altijd geactiveerd worden door de touch-knop aan de zijkant in te drukken of met je pols te draaien. Gelukkig is het ook mogelijk tweemaal op het scherm te tikken en het horloge te gebruiken.
Het algemene gebruik van de Sense is redelijk soepel te noemen. Hier en daar duiken kleine vertragingen of haperende animaties op. Niets dat heel storend is, maar in vergelijking met bijvoorbeeld de Apple Watch loopt het allemaal net wat minder vloeiend. Tot slot kun je zelf kiezen welke wijzerplaat je laat tonen, maar er zijn maar vijf standaard wijzerplaten mogelijk. Wil je meer wisselen dan zul je via de Fitbit-app de vijf wijzerplaten moeten wisselen voor andere wijzerplaten. Ook belangrijk om te weten is dat het aanbod van gratis wijzerplaten vrij mager is. Vooral die van Fitbit zelf zijn interessant. Wil je meer zien op de wijzerplaat of fraaie designs gebruiken dan is de kans groot dat je ervoor moet betalen.
Gebruik als smartwatch
Als smartwatch is de Fitbit Sense redelijk goed uitgerust, met eigenlijk alle functies die je vandaag de dag van een slim horloge mag verwachten. Handig is bijvoorbeeld dat je kunt reageren op berichten die op je smartphone binnenkomen, zij het via een paar vooraf ingestelde antwoorden of een eigen antwoord dan middels spraak ingevoerd kan worden. De spraakherkenning werkt opvallend goed, waardoor een berichtje zo gestuurd is. Gesprekken kunnen ook via de Sense aangenomen worden, via aangesloten oortjes of de kleine luidspreker in het horloge zelf. Via de luidsprekers zelf verlopen de gesprekken niet super vloeiend. Er zit nogal wat gekraak in.
Ook kun je je bankpas toevoegen aan het horloge, waarna contactloze betalingen te doen zijn. Muziek kan via het horloge afgespeeld worden door Deezer, Pandora of Spotify te installeren, maar helaas behoort offline muziek opslaan bij Spotify niet tot de mogelijkheden. Ook handig is de koppeling met Google Assistant. Hierdoor kun je direct vragen aan Google stellen of commando’s doorgeven waarmee slimme apparatuur in huis bediend kan worden.
Slimme apparatuur in huis kan ook bediend worden met apps van derden, die via de Fitbit appstore te downloaden zijn. Zo hebben we de Home Connect-app gedownload, waarmee in theorie alle slimme apparaten van Siemens te bedienen zijn. Helaas krijgen we bij de meeste apparaten de melding dat ondersteuning nog niet aanwezig is. Eigenlijk zijn alleen de ovens te bedienen met het horloge. Het aanbod van apps in de Fitbit appstore is redelijk groot, maar de kwaliteit wisselt nogal.
Gebruik als fitnesshorloge
Als fitnesshorloge is de Fitbit Sense een stuk uitgebreider en ook aardig vernieuwend. Met name door in de gaten te houden hoe het staat met je gezondheid. In de basis toont de Sense hoeveel stappen je gezet hebt, hoeveel afstand je afgelegd hebt, hoeveel calorieën je (bij benadering) verbrandt hebt en hoeveel trappen je gelopen hebt. Daar wordt aan toegevoegd wat je hartslag is (in rust, bij inspanning en in slaap), hoe het met je SP02 (zuurstofgehalte bloed) staat, hoe gestresst je bent en wat je elektrodermale activiteit (stress score) is. Let wel dat veel geavanceerde rapporten, extra tips, video’s en schema’s die je kunt volgen een abonnement op Fitbit Premium vereisen. Dit kost 9 euro per maand. Echter, ook zonder abonnement krijg je veel data over je gezondheid te zien.
Aangezien de Sense volgestopt zit met sensoren lichten we er een paar uit. Allereerst de EDA-sensor die de elektrodermale activiteit meer. Deze sensor meet dus de elektrische geleiding van de huid en analyseert dit om te zien hoe je lichaam reageert op stress. De meting is ook wat apart. Je moet namelijk twee minuten lang je hand over de wijzerplaat leggen terwijl je ook de metalen rand aanraakt. Blijf vervolgens stilzitten totdat het horloge trilt. Vervolgens geef je aan hoe je jezelf voelt en krijg je een resultaat te zien. Zo zie je het aantal EDA-responsen te zien en wordt je hartslag en hartslagvariabiliteit getoond. Waarschijnlijk is er pas opvallend resultaat te zien als je echt in de stress zit want tot op heden is er bij mij niets waargenomen dat alarmerend was.
Ook interessant is de temperatuursensor, en dan wel voor de huid. Deze meet de huidtemperatuur terwijl je slaapt. De volgende dag zie je dan of je temperatuur in de nacht gedaald of gestegen is. Is deze gestegen? Dan zegt dat mogelijk dat er een griepje aan zit te komen. Voor vrouwen zou dit ook handig zijn om het moment van de cyclus te bepalen. Een andere sensor die interessant is, is de SpO2-sensor. Hiermee wordt het zuurstofgehalte (percentage) van je bloed gemeten. Het is niet mogelijk om handmatig een SpO₂-meting uit te voeren; registratie van het bloedzuurstofgehalte gebeurt alleen tijdens slaap en bovendien alleen nadat je de SpO₂-app uit Fitbits appstore geïnstalleerd hebt.
Tot slot is er de mogelijkheid om een ECG (hartfilmpje) te maken door je vingers op de metalen rand te leggen. Het horloge vertelt je vervolgens alleen of er iets opvallends is waargenomen, maar een daadwerkelijk hartfilmpje krijg je niet te zien. Ga je naar de Fitbit-app dan kun je wel een pdf-downloaden met het hartfilmpje.
Maar hoe nauwkeurig zijn al die sensoren? We kunnen geen vergelijkende test met tien smartwatches doen maar als we kijken naar de Garmin die we dagelijks dragen en ik hoe ik mezelf daadwerkelijk voel dan komen de resultaten aardig overeen. De hartslagmeting verschilt het meest, met name bij activiteiten die inspanning vergen. Dan duurt het even voordat de Sense de juiste hartslag gevonden heeft. Maar, de rest sluit aan bij het gevoel en vergelijkbare metingen. Ook onder de indruk ben ik van de slaapanalyse van de Fitbit Sense. Slaap wordt zeer nauwkeurig geregistreerd, veel beter dan op de Garmin. Zo wordt stil in bed op je telefoon spelen of een boek lezen niet als slaap gezien. Dat betekent minder uren slaap volgens Fitbit, maar dit ligt wel veel dichter bij de realiteit.
Gebruik als sporthorloge
Hoewel de Fitbit Sense in de basis geen sporthorloge is beschikt het horloge toch over tal van profielen om je activiteiten bij te houden. Vanzelfsprekend zijn de meest voorkomende sporten aanwezig, waaronder hardlopen, wandelen, fietsen en zwemmen. Tijdens je training houdt het horloge de afstand, de tijd, het aantal verbruikte calorieën en de tijd in actieve zones (van je hartslag) bij. Dit zijn ook de gegevens die je tijdens de activiteiten op het scherm ziet, maar hoe ze getoond worden is afhankelijk van de activiteit. Je kunt wel door verschillende schermen swipen om meer data te zien én je kunt zelf de datavelden aanpassen. Na de training kun je de Fitbit-app openen en de uitgebreide versie van alle data bekijken. De Sense beschikt overigens over een ingebouwde gps-chip en houdt dus ook de afgelegde route bij. Dit gebeurt vrij nauwkeurig, al lijkt de Sense soms wat bochten af te snijden waardoor het totale aantal meters iets lager uitkomt dan bij de Garmin Fenix 6.
Batterijduur
Over de batterijduur van de Fitbit Sense ben ik aardig tevreden. Wanneer het horloge normaal gebruikt wordt (met een paar work-outs en zonder always-on) haal je er zo’n vijf dagen uit. Zet je het scherm wel altijd aan dan kom je op een dag of drie. Natuurlijk is dit allemaal afhankelijk van hoe je het horloge gebruikt, bijvoorbeeld wat betreft muziek luisteren, bellen of het regelmatig uitvoeren van tests.
Conclusie
De Fitbit Sense is een smartwatch die met name geschikt is voor mensen die graag hun mentale en fysieke gezondheid bijhouden en tegelijkertijd de functies van een slim horloge zoeken. Echte sportfanaten zijn beter af met een daarvoor bestemde smartwatch maar als je zo nu en dan sport en niet teveel geavanceerde trainingen of statistieken zoekt dan biedt de Sense voldoende mogelijkheden. De Sense geeft een mooi (indicatief) overzicht van je gezondheid van dat moment en geeft je zo een stimulans om deze (indien nodig) te verbeteren. Het horloge is compact, stijlvol en comfortabel te dragen. Ook de batterijduur van 5 dagen (zonder always-on) is goed te noemen. De Sense is een smartwatch met gebruiksvriendelijke software en duidelijke functies, en daardoor geschikt voor een breed publiek. Grote minpunten of juist hele grote pluspunten heeft de Sense niet, maar daardoor is het een prima smartwatch voor de gemiddelde gebruiker.
Beoordeling
Fitbit Sense
- Lange batterijduur
- Comfortabel te dragen
- Gebruiksvriendelijk
- Vol met sensoren
- Goede analyses en inzichten
- Niet voor de echte sportfanaat
- Interface soms wat traag
- Voor sommige functies is een abonnement vereist
- Maar vijf wijzerplaten beschikbaar op het horloge
- GPS minder nauwkeurig dan sport smartwatches
Beoordeling Fitbit Sense
De Fitbit Sense is een smartwatch die met name geschikt is voor mensen die graag hun mentale en fysieke gezondheid bijhouden en tegelijkertijd de functies van een slim horloge zoeken. Echte sportfanaten zijn beter af met een daarvoor bestemde smartwatch maar als je zo nu en dan sport en niet teveel geavanceerde trainingen of statistieken zoekt dan biedt de Sense voldoende mogelijkheden. De Sense geeft een mooi (indicatief) overzicht van je gezondheid van dat moment en geeft je zo een stimulans om deze (indien nodig) te verbeteren. Het horloge is compact, stijlvol en comfortabel te dragen. Ook de batterijduur van 5 dagen (zonder always-on) is goed te noemen. De Sense is een smartwatch met gebruiksvriendelijke software en duidelijke functies, en daardoor geschikt voor een breed publiek. Grote minpunten of juist hele grote pluspunten heeft de Sense niet, maar daardoor is het een prima smartwatch voor de gemiddelde gebruiker.
Reacties (0)