Review: Blackberry Motion – zakelijke smartphone met handige software-opties

24 januari 2018 + 10 minuten 0 Reacties
blackberry-motion-foto-1

In deze recensie kijken we naar de Blackberry Motion: een Android-smartphone van het merk die niet is voorzien van een toetsenbord.

Het toestel heeft een adviesprijs van 469 euro.

De Blackberry Motion is een smartphone met weinig aspecten waar je ontzettend enthousiast over kunt zijn. Maar dat neemt niet weg dat het een slechte telefoon is; integendeel. Het merk richt zich nog steeds op de zakelijke markt en die markt heeft bijvoorbeeld aan een lange batterijduur. Zo kan er ontzettend lang worden doorgewerkt. Op dat soort punten scoort de Motion goed, maar op andere punten, zoals bijvoorbeeld de hardware en het design, gaat het minder goed. Is de Motion dan wel zijn prijs van bijna 500 euro waard?

Blackberry Motion – specificaties

Blackberry Motion
Scherm 5,5-inch, 1.080 bij 1.920 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 625
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 32 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Ja
Camera’s Twaalf megapixel achter, acht megapixel voor
Accu 4.000 Lithium Polymer

Specs

De Blackberry Motion wordt aangestuurd door een Qualcomm Snapdragon 625. Dit is een processor voor midrange toestellen, die resoluties tot 1.080 bij 1.920 pixels en redelijke snelle downloadsnelheden ondersteunt. Er is inmiddels al een nieuwe versie van deze processor aangekondigd (de Snapdragon 630), maar dat betekent niet meteen dat de 625 niet meer goed presteert. De processor wordt bijgestaan door 4 GB aan werkgeheugen, wat nog steeds meer dan gemiddeld wordt aangetroffen in een Android-smartphone.

Met 32 GB aan interne opslagruimte heb je misschien niet heel veel ruimte voor je bestanden of foto’s. Gelukkig gebeurt er steeds meer in de cloud, helemaal voor zakelijke gebruikers. Mocht je onverhoopt toch wat Excel- of Word-bestanden willen opslaan, dan heb je in elk geval ruimte genoeg. Gelukkig is er ruimte voor een micro-sd-kaart tot 2 TB. Met een accu van 4.000 mAh is het ook meteen duidelijk waar Blackberry geld op inzet: niet zozeer op het beste scherm of de beste specs, maar op een lange gebruiksduur.

Blackberry Motion – hardware en design

Blackberry’s hebben al jaren een kenmerkend design. Meestal herken je zo’n toestel aan het toetsenbord dat onder het scherm zit. Dit keer heeft het merk er echter voor gekozen dat toetsenbord om te ruilen voor een lekker groot scherm, van 5,5-inch. Daarmee voldoet Blackberry aan de recente ontwikkeling dat smartphones uit allerlei segmenten een 5,5″-scherm hebben, wat mogelijk meer mensen over de streep trekt te kiezen voor dit toestel. Onderaan het scherm zit een thuisknop met een geïntegreerde vingerafdrukscanner.

Die knop zit op een redelijke dikke rand, wat de telefoon een achterhaald aanzicht geeft. Het oogt goedkoop en ouderwets, ook omdat de rand aan de bovenkant wel redelijk dun te noemen is. Het gebrek aan symmetrie geeft het toestel wel een uniek uiterlijk mee; datzelfde valt te zeggen over de hoeken. Onderop zijn ze rond zoals je gewend bent. Bovenop zijn ze ook rond, maar dan een kwartslag gedraaid. Dat ziet er best oké uit en zorgt ervoor dat het toestel vrijwel altijd lekker in de hand ligt, ook bijvoorbeeld tijdens het bellen.

Naast de thuisknop zitten twee capacitieve toetsen — elk aan één kant. Deze toetsen lichten op wanneer het toestel wordt geactiveerd en zijn behoorlijk groot. Dat oogt niet heel fraai en helaas kun je daar verder weinig aan doen. Onderop zitten de aansluitingen voor de koptelefoon en usb-c-kabel, evenals de speaker. Rechts treffen we drie knoppen aan: die van de volume, het in- en uitschakelen en de sneltoets. Hiermee krijg je razendsnel toegang tot snelkoppelingen. In totaal kun je tot drie snelkoppelingen toevoegen aan deze knop.

Display

Het scherm van de Blackberry Motion is zo slecht nog niet. Het is een ips lcd-scherm van 5,5-inch, met een resolutie van 1.080 bij 1.920 pixels. Dat komt neer op 401 pixels per inch. Het bevat geen moderne termen als ‘oled’ of ‘qhd’, maar biedt wel een helder en duidelijk beeld. Aan de kwaliteit ligt het in elk geval niet. Maar je zult nergens van onder de indruk zijn. Het is een prima scherm voor de prijs van de smartphone. Het grootste nadeel van dit scherm is dat het enorm glad is en hij dus zo van je bureau kan glijden als je hem omdraait.

Connectiviteit

De Blackberry Motion doet ook geen spannende dingen op het gebied van connectiviteit, maar biedt gebruikers toch alles aan dat je op z’n minst mag verwachten van een smartphone. Uiteraard is er ondersteuning voor wifi en bluetooth (versie 4.2) en kun je het toestel opladen middels de eerdergenoemde usb-c-poort. Daarnaast is er ook een nfc-chip aanwezig. Dat is niet alleen handig voor het snel koppelen van een bluetooth-speaker, maar ook wanneer je voornemens bent mobiele betalingen te verrichten bij ondersteunende winkels.

Speaker

Onderaan het toestel zit een speaker. Die is niet heel groot, dus je hoeft er ook niet heel veel van te verwachten (maar daar hebben meerdere smartphones last van, ook in het hogere segment). Wanneer je het volume laag houdt, dan is er weinig op aan te merken. Pas wanneer je het geluid wat harder zet valt op dat het nogal snel schel kan gaan klinken. Ook vallen de subtiele lagen in muziek of video’s dan juist weg. Gelukkig kun je er altijd voor kiezen een koptelefoon of bluetooth-speaker op aan te sluiten; dat ondersteunt de Motion allebei.

Camera’s

Blackberry’s hebben nooit goede camera’s gehad. Dat hoeft ook helemaal niet, want waarschijnlijk gebruik je die camera niet om mooie kiekjes te maken op vakantie. De twaalf megapixel-camera op de achterkant van dit toestel zal daar weinig aan veranderen. Alhoewel, mocht er veel licht zijn, dan is het apparaat wel degelijk in staat relatief mooie shots te maken. Er is een behoorlijk niveau aan detail aanwezig en de kleuren verschijnen mooi in beeld, maar diezelfde kleuren zien er ook een klein beetje uitgewassen uit.

Verder heeft de camera problemen met de belichting. De foto’s worden soms verkeerd belicht wanneer er te veel beweging in beeld komt, waardoor er soms wat donkere plekken verschijnen. Daarnaast is het vreemd dat de camera van de Blackberry Motion zich niet nog snel even focust op datgene dat je probeert te fotograferen, met als doel sneller een foto te kunnen maken. Ja, je maakt foto’s lekker snel, maar dat betekent in veel gevallen ook een onscherp beeld of een verkeerd focuspunt. Neem dus even de tijd om de focus handmatig in te stellen.

Blackberry richt zich natuurlijk op de zakelijke markt, waardoor een goede fotocamera minder van belang is. Maar dat neemt niet weg dat je er op z’n minst iets mee moet kunnen doen. Gelukkig presteert de camera acceptabel wanneer je genoeg licht tot je beschikking hebt, maar dan nog moet je hem een handje helpen wanneer je iets scherp in beeld probeert te krijgen. Dat is eigenlijk niet goed te praten; veel gebruikers wachten liever een seconde langer op een scherpe foto, dan dat ze sneller onscherpe foto’s achter elkaar kunnen maken.

Accuduur

De accu is zonder twijfel het grootste pluspunt van de Blackberry Motion. Met een accu van 4.000 mAh houd je het met gemak twee dagen uit zonder hem te hoeven opladen. Als je rustig aan doet en dus geen video’s afspeelt of constant muziek streamt, dan zou je daar nog wel een halve tot heel een dag bij op kunnen tellen. Maar reken er gewoon op dat je eens per 48 dat ding aan de oplader moet leggen; als je daar rekening mee houdt, dan kan het verder nog meer meevallen. Perfect voor bijvoorbeeld mensen die vaak weg of onderweg zijn.

Blackberry Motion – software

De Blackberry Motion draait op Android 7.1.2. Dat is op zich prima, maar het is toch jammer om te zien dat nieuwe toestellen niet meteen worden geleverd met Android 8.0 Oreo. Dat gezegd hebbende heeft Blackberry wel het één en ander aangepast aan de software; desondanks blijft de software zo op het oog redelijk schoon. Ook nu zet het merk wederom in op beveiliging en installeert dan ook standaard de DTEK-applicatie. Deze app werd aanvankelijk gelanceerd op de Blackberry Priv, nu alweer twee jaar geleden.

Met de beveiligingsapplicatie kun je heel snel en op een overzichtelijke manier bekijken waar je toestel beter kan worden beschermd tegen zaken van buitenaf. Natuurlijk helpt het al enorm als je apps alleen maar uit Google Play haalt. Nu is het helaas zo gebleken dat niet álle apps veilig zijn, waardoor een gezond verstand ook ontzettend waardevol is. Maar de DTEK-app biedt dus een overzicht van allerlei risico’s en dingen die verbeterd moeten worden (maar de app heeft wel toegang tot Contacten en meer nodig om goed te kunnen werken).

Blackberry laat verder zien dat veiligheid hoog in het vaandel staat met de Privacy Shade-app. Wanneer je die app activeert, dan wordt het gros van het scherm afgeschermd door een zwarte laag. Je ziet alleen een streep in het midden staan waar jij iets door kunt lezen; mochten er mensen meekijken, dan hebben ze het heel erg moeilijk om gevoelige informatie te achterhalen. Verder is er nog de Blackberry Hub, waar je al je notificaties samen kunt laten komen. Dat kan handig zijn, maar voelt nooit aan als een onderdeel dat je later niet kunt missen.

Blackberry Motion – in gebruik

De Blackberry Motion is geen toestel dat echt ergens in uitblinkt, maar gebruikers wel voorziet van een aantal handige dingen. Echter, er zijn ook nog wat dingen die minder in de smaak vielen. Zo zitten alle drie de knoppen aan de rechterkant van het toestel. De onderste knop is de sneltoets. Die druk je vaak in met het idee dat het de aan-uitknop is, dus die positie voelt niet echt handig aan. Dit probleem had voorkomen kunnen worden door één knop naar links te verplaatsen — maar dan verlies je wel die compleet gladde zijkant.

Wat vanaf het eerste moment meteen opvalt is dat het toestel lekker in de hand ligt. De hoeken zijn mooi rond gemaakt en het metaal, de chassis, voelt ontzettend stevig aan. De achterkant is van een zachter materiaal gemaakt en geeft het toestel een echt zakelijk uiterlijk (mocht je daar anders over denken, dan is er gelukkig ook nog het Blackberry-logo dat je kan overtuigen). Verder valt op dat de toevoegingen die Blackberry gedaan heeft, niet in de weg zitten. Sterker nog: zakelijke gebruikers kunnen hier echt heel veel mee doen.

Prestaties

In het toestel zit een midrange processor. Dat is een octacore-chipset dat genoeg kracht heeft om een telefoon met een 1080p-scherm draaiende te houden. Gelukkig is er ook genoeg werkgeheugen aanwezig (4 GB), waardoor je vrijwel nooit grote vertragingen zult opmerken, mits je niet te veel apps tegelijkertijd gebruikt. Toch blijft het jammer dat Blackberry niet voor de Snapdragon 630 gekozen heeft; die variant is net wat energiezuiniger dan de 625. Gamen op de Motion gaat, maar hier is de hardware niet echt voor bedoeld.

Voor gaming moet je dus verder kijken; games draaien vaker met een lagere framerate. Ze zijn niet onspeelbaar, maar je merkt wel met minder krachtige hardware te maken te hebben. Ondanks alle aanpassingen die Blackberry aan de software heeft gemaakt, voelt het OS niet sloom of traag aan. Soms kan het zijn dat de boel nog wel eens vastloopt, maar dan doe je simpelweg te veel dingen voor het apparaat. Wanneer je de Motion echt puur voor zakelijke dingen wil gaan gebruiken, dan is dit overigens wel een prima processor.

Blackberry Motion – conclusie

Het is meer dan duidelijk dat Blackberry de Motion in de markt zet voor de zakelijke gebruiker. De gewone consument zal hier niet heel veel kunnen vinden dat aantrekkelijk is. De extra knop en softwaremogelijkheden maken van de Motion een mooie aanwinst op je werkdag. Bovendien oogt het toestel strak en zakelijk van achteren en de zijkant, maar oogt de voorkant helaas wat goedkoop. Mooie aspecten zijn de koptelefoonaansluiting en de riante accu van 4.000 mAh, waardoor je met gemak twee dagen vol kunt maken.

Trouwe Blackberry-gebruikers zullen even moeten wennen dat er geen fysiek toetsenbord meer is, maar daarvoor in de plaats komt er dus wel een hoop voor terug. Bovendien is het zo dat je natuurlijk altijd het Blackberry-toetsenbord in z’n digitale vorm kunt gebruiken, met allerlei moderne gemakken die erbij horen. Daarnaast is het ook ontzettend fijn om te weten dat de smartphone stof- en waterdicht is, waardoor het dus niet uitmaakt als je hem ergens in het water laat vallen. Het maakt de Blackberry Motion wel echt compleet.

Maar er zijn echter meer dingen die minder in de smaak vallen. De hardware is al verouderd vanaf het moment dat het toestel te koop was, de camera valt grotendeels tegen en de knoppen zijn wat onhandig ingedeeld. Ook krijg je niet heel veel opslagruimte, kijkende naar de prijs. Voor een paar tientjes meer heb je al een OnePlus 5T, bijvoorbeeld — dat toestel biedt high-end specs aan, voor een midrange prijs. Daarom is het moeilijk de Motion aan iedereen aan te bevelen; maar zakelijke gebruikers kunnen hier meer dan prima mee uit de voeten.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Zakelijke opties
  • Software-aanpassingen maken toestel niet log
  • Hoofdtelefoonaansluiting

Minpunten
  • Camera presteert vaak ondermaats

  • Knoppen onhandig ingedeeld
  • Android 7.1 in plaats van Android 8.0

Reacties (0)