Review: Asus MeMO Pad FHD 10 (ME302C)

27 december 2013 + 10 minuten 24 Reacties
Asus-MeMO-Pad-FHD-10-review

In deze review kijk ik naar de Asus MeMO Pad FHD 10. In vergelijking met o.a. de Fonepad en Padfone een wat saai product, in vergelijking met de andere MeMO Pad tablets het top-of-the-line model.

Het afgelopen jaar heb ik regelmatig wat tablets van Asus mogen reviewen. Het leuke van Asus tablets is dat ze doorgaans niet echt als saai omschreven kunnen worden. De Taiwanese fabrikant probeert namelijk een hoop, van 7 inch tablets met telefoon-functie en een telefoon met 10.1 inch tablet tot laptops met twee schermen. Naast al deze (en meer) producten waarmee Asus probeert te innoveren hebben ze ook hun MeMO Pad-serie, en ook daar zijn natuurlijk al verschillende reviews van verschenen. Vandaag kijk ik naar de Asus MeMO Pad FHD 10. In vergelijking met de eerstgenoemde apparaten een wat saai product, in vergelijking met de andere MeMO Pad tablets het top-of-the-line model.

Asus MeMO Pad FHD 10 – Specificaties

De Asus MeMO Pad FHD 10 heeft een voorganger in de vorm van de Asus MeMO Pad Smart en is ten opzichte van dat model flink verbeterd, vooral als we kijken naar het display. De specificaties van de Asus MeMO Pad FHD 10 vs Asus MeMO Pad Smart in tabel-vorm:

  Asus MeMO Pad FHD 10 Asus MeMO Pad Smart
Schermformaat 10.1 inch 10.1 inch
Afmetingen 264,6 x 182,4 x 9,5 mm 263 x 180,8 x 9,9 mm
Gewicht 580 gram 580 gram
Resolutie 1920 x 1200 1280 x 800
Processor Intel Atom Z2560 1.6 GHz Nvidea Tegra 3 1.2 GHz
RAM 2GB 1 GB
Geheugen 16-32GB 16 GB
MicroSD ja ja
GPS ja ja
HDMI ja ja
Bluetooth ja, 3.0 ja, 3.0
Camera’s 1.2 MP webcam en 5MP camera 1.2 MP webcam en 5MP camera
Accu 25 Wh 19 Wh

Zoals je kan zien in bovenstaande tabel zijn er dus aardig wat veranderingen ten opzichte van de voorganger. Een veel hoger resolutie scherm, een Intel- in plaats van ARM-processor en extra werkgeheugen zijn de belangrijkste verschillen. Het zit allemaal verwerkt in een behuizing die dunner maar iets langer/breder is. De Asus MeMO Pad FHD 10 is net als zijn voorganger verkrijgbaar in het wit, roze en blauw/grijs.

Het model dat ik getest heb is een witte variant met 16GB opslaggeheugen en op het moment van schrijven is dit model verkrijgbaar voor een bedrag rond de 310 euro. Ook heeft Asus momenteel een 30 euro cashback-actie lopen.

Asus MeMO Pad FHD 10 – Hardware en design

De behuizing van de Asus MeMO Pad FHD 10 is gemaakt van relatief goedkopere materialen maar voelt opvallend solide aan. De achterkant is een flink stuk plastic maar is voorzien van een fijne structuur die extra grip biedt aan de gebruiker. De 5 megapixel camera en stereo speakers zitten aan de achterkant van de tablet verwerkt. De voorkant is natuurlijk voorzien van een glasplaat en onder deze glasplaat zit de webcam en ligt het 10.1-inch scherm dat omrandt wordt door vrij forse zwarte randen (bezels). Heel standaard voor een 10.1-inch tablet maar ondertussen komt het wel een beetje verouderd over qua design.

De afronding van de hoeken is zo dat de tablet niet in de handen ‘snijdt’ en kan dus als comfortabel omschreven worden. De linkerkant van de tablet biedt ruimte voor een microSD kaart (onafgedekt), een microHDMI-poort en de microUSB poort. De rechterkant van de tablet heeft de volumeknoppen en koptelefoonaansluiting gekregen. De aan/uit knop en microfoon zitten linksboven aan de lange kant van de tablet. De plaatsing van de knoppen, camera’s en speakers versterken (terecht) het gevoel dat 10.1-inch tablets vooral in de landscape oriëntatie gebruikt worden.

Display

Het scherm van de Asus MeMO Pad FHD 10 is de grootste stap vooruit in vergelijking met zijn voorganger. Het ips-paneel behuist nu 1920 x 1200 pixels (~226 ppi) en hoewel het niet de allerhoogste resolutie is die verkrijgbaar is op dit formaat tablet zijn er meer dan voldoende pixels om een mooi scherp beeld te creëren. Qua kijkhoeken is de boel natuurlijk weer netjes geregeld want we hebben het hier over een ips-paneel. Ook de kleurweergave heb ik niets over de klagen, en als ik al klachten had kon ik via de meegeleverde Asus Splendid app de nodige aanpassingen maken in instellingen voor kleurweergave. Helaas kan het scherm qua brightness (helderheid) niet super hoog en dat betekent dat in feller verlichtte omgevingen (buiten) de Asus MeMO Pad FHD 10 iets minder bruikbaar is. Het paneel ligt ook relatief ver onder de beschermende glasplaat en dat werkt reflecties wat meer in de hand. En zoals we bijna altijd zien bij tablets die wat meer aan de budget kant van de markt vallen is ook deze Asus MeMO Pad FHD 10 niet voorzien van een oleophobic coating, en is het scherm dus (enorm) gevoelig voor vingerafdrukken.

Qua responsiveness doet het display het goed maar is er wel een groot probleem qua software. De Asus MeMO Pad FHD 10 reageert namelijk regelmatig helemaal niet op de beweging die nodig is om het scherm te unlocken. Dit is volgens mij een probleem van de software en dus niet van het scherm.

Connectiviteit

Qua aansluitingen bedraad en draadloos verbaast de Asus MeMO Pad FHD 10 niet. Je krijgt eigenlijk precies wat je verwacht van een tablet van dit formaat en in deze prijsklasse. Wat misschien wel een beetje opvalt is dat Asus wederom Bluetooth 3.0 in plaats van het moderne 4.0 protocol verwerkt heeft in deze tablet. Ook ontbreekt NFC maar dat is een stuk minder opvallend. De Asus MeMO Pad FHD 10 beschikt over dual-band WiFI a/b/g/n, (Micro)USB 2.0, MircoSD, MicoHDMI en GPS. Kortom, eigenlijk alles wat je zou willen of kunnen gebruiken. 

Speakers

De stereo speakers die aan de achterkant van de Asus MeMO Pad FHD 10 verwerkt zijn doen opvallend goed hun werk. Dat is bijzonder want speakers op tablet zijn meestal niet echt heel indrukwekkend. Natuurlijk blijven het tablet-speakertjes en dus moet je niet al te veel verwachten, maar in het algemeen kan je zeggen dat de speakers op deze tablet qua volume lekker hoog gezet kunnen worden en de tonen dan goed blijven weergeven (weinig tot geen vervorming). Zeker in combinatie met Asus Audiowizard kan je de Asus MeMO Pad FHD 10 zo instellen dat er een prima geluid weergegeven kan worden.

Camera’s

De camera’s in de Asus MeMO Pad FHD 10 zijn van typische tablet-kwaliteit. Zolang je in een goedverlichte omgeving bent kan je aardige plaatjes maken met de camera’s maar de kwaliteit holt hard achteruit op het moment dat het donkerder wordt. Er is gewoon niets bijzonder goed of slecht aan de camera’s in dit model. Geen enkele reden om de tablet wel of niet te kopen dus. Ben je echt van de fotografie dan is het verstandig verder te kijken.

Accuduur

De tijd dat je vooruit kan op één enkele lading op de Asus MeMO Pad FHD 10 is zo’n 10 uur. Dit is prima in vergelijking met andere tablets uit deze categorie, maar ook niet heel bijzonder verder. Voor de standaard gebruiker betekent dit dat de Asus MeMO Pad FHD 10 maar eens in de 2 tot 3 dagen aan de oplader aangesloten hoeft te worden. Laden gaat via de microUSB poort en gaat redelijk rap, een voordeel dus wat mij betreft. Voor gemiddeld gebruik is de batterijduur dus meer dan prima.

Asus MeMO Pad FHD 10 – Software

De tablet draait op Android 4.2.2 Jelly Bean en dat is een vrij recente versie van Android. Niet het allernieuwste maar wel een versie die alles biedt dat je van een Android tablet kan verwachten, in in de laatste plaatst doordat deze tablet een goedgekeurd is door Google en je toegang hebt tot alle standaard apps een diensten.

Qua skin weet Asus zich altijd netjes te beheersten, er zijn niet al te veel aanpassingen gedaan aan de standaard interface van Android. Wel heeft Asus er weer voor gekozen een het notificatiemenu dat tegenwoordig in stock-Android in twee delen (een voor meldingen en een voor instellingen) beschikbaar is samen te voegen tot één enkel menu. Hier is de typische paarse accent-kleur weer te vinden, een beetje een throw-back want in de nieuwere MeMO Pad tablets is deze kleur vervangen door lichtblauw. Ander aanpassingen vind je in het kleurenschema van het instellingenmenu maar ook in de vorm van de bekende zwevende apps van Asus. Met deze floating apps heb je de mogelijkheid apps als de rekenmachine, video, kalender en (veel) meer een zwevend schermpje boven andere openstaande apps te gebruiken.

Naast de floating apps worden de standaard apps van Asus en Google meegeleverd . Denk aan apps als MyLibrary, ASUS Studio, SuperNote Lite ASUS CloudStorage (met 5GB gratis opslagruimte in de cloud) en een app als Polaris Office. Ook zit ‘onder’ de homeknop weer de bekende Asus Launcher verstopt, die je kan oproepen door het icoontje wat langer vast te houden (onderstaand gifje komt uit de Asus Fonepad 7 review).

Asus MeMO Pad FHD 10 – In gebruik

Qua stabiliteit heeft Asus het de laatste tijd (zeker de laatste jaar) goed voor elkaar. De tablets die ze verkopen draaien doorgaans gewoon heel aardig op de hardware en software combinatie. Daarom is het opvallend dat het bij deze Asus MeMO Pad FHD 10 toch iets minder goed lijkt te werken. Het is niet zo dat Android zelf constant crasht maar er zijn twee problemen die irritaties in de hand werken:

  1. De aan/uit knop reageert lang niet altijd snel, soms met een vertraging tot wel 3 seconden.
  2. De swipe die je nodig hebt (het slotje uit de cirkel halen) om het scherm te ontgrendelen werkt niet altijd.

Het klinkt misschien als twee kleine problemen (en kunnen misschien via een software-update verholpen worden) maar aangezien beide issues te maken hebben met het in gebruik nemen van de tablet zijn ze enorm opvallend en zetten ze ook de toon een beetje. Als je al moeite hebt om het apparaat zover te krijgen dat je bij je e-mail kan, dan nodigt het niet echt uit om gebruikt te worden voor andere zaken. Gelukkig komen beide issues niets constant voor maar moet je er – op dit moment – wel rekening mee houden dat je het een keer of wat per dag kunt tegenkomen. Dat dit geen issue is dat alleen en toevallig bij het model dat ik hier heb voorkomt blijkt ook uit andere reviews, waaronder die van Cnet.

Qua formaat en bouwkwaliteit is de tablet verder prima. Het is een lekker apparaat om te gebruiken op de bank of in bed voor het browsen van het web of het kijken van een (kort) filmpje, zeker omdat de speakers vrij goed zijn. Ook het spelen van spelletjes kan prima op de Asus MeMO Pad FHD 10.

Prestaties

De Intel Atom-processor in combinatie met 2GB aan werkgeheugen drijft de Asus MeMO Pad FHD 10 heel aardig aan. Eigenlijk werkt het in dit opzicht precies zoals je mag verwachten van een tablet uit deze klasse. Het is niet de snelste tablet op de markt maar prima geschikt voor zo’n beetje alles dat je op een tablet wilt uitvoeren. Wat mij opviel is het opstarten van apps (zeker de wat grotere apps zoals games) wat lang duurt maar als ze eenmaal openstaan draait het allemaal wel erg soepel. Frame drops kom je alleen maar tegen bij de meest intensieve games maar zelfs dan blijft het binnen de perken en doet het weinig tot niets af aan de smeedbaarheid. Ook browsen gaat prima op deze Asus MeMO Pad FHD 10 en zeker tijdens het lezen van websites zie je ook het voordeel van een scherp display met lekker veel pixels. Het goede nieuws is dus dat de tablet er geen noemenswaardige moeite mee lijkt te hebben deze pixels aan te sturen.

Zoals altijd is het advies voor echte game-fanaten dat een tablet met een Intel processor waarschijnlijk niet biedt wat je zoekt. Als gamer doe je er uiteindelijk verstandiger aan te kijken naar een tablet met een moderne Snapdragon of Tegra-processor.

Asus MeMO Pad FHD 10 – Conclusie

De Asus MeMO Pad FHD 10 is op geen enkel vlak een enorme uitblinker, en valt misschien nog wel het meeste op door zijn aantrekkelijke prijs van rond de 300 euro. Helaas kampt het apparaat op dit moment nog wel met een issue dat het scherm niet altijd reageert op swipes en dat de aan/uit knop ook zijn problemen kent. Het scherm is mooi voor een tablet in deze klasse en de prestaties zijn heel redelijk. Dus als Asus met een update kan komen om bovenstaande problemen op te lossen zou ik er geen enkele moeite mee hebben dit apparaat als aanrader te omschrijven. Tot die tijd begrijp ik best als je ervoor kiest ermee te leven, want voor 300 euro zijn er maar weinig 10.1-inch tablets die meer waar voor je geld bieden.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Hoge resolutie display
  • Goede bouwkwaliteit
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Minpunten
  • Swipes op lock-screen worden niet altijd herkend

  • Helderheid van display valt wat tegen
  • Niet ‘snel’ genoeg voor gamers

Reacties (24)