‘Populaire apps sturen zonder toestemming gevoelige data naar Facebook’

31 december 2018 2 Minuten 0 Reacties
facebook-app-icoon

Nog meer apps blijken gevoelige data naar Facebook te sturen, zo blijkt uit onderzoek van Privacy International. Onder andere MyFitnessPal, Skyscanner, Kayak en TripAdvisor sturen informatie door naar Facebook. Zonder toestemming van de gebruiker.

Facebook en privacy blijft een gevoelig onderwerp. Vorige week lag Facebook opnieuw onder vuur doordat het een aantal grote bedrijven toegang gaf tot privéberichten en complete vriendenlijsten. Een dag later kwam naar buiten dat Facebook gebruikersdata zou hebben verzameld van applicaties die onder meer met relaties en religie te maken zouden hebben. Deze apps zouden die data delen via de software development kit van Facebook.

Een onderzoek van Privacy International laat echter zien dat het gaat om veel meer apps. In de studie werden 34 populaire Android-apps bekeken. Twintig van de onderzochte apps bleken gevoelige informatie naar Facebook te sturen, zonder dat hier toestemming voor gevraagd werd en zelfs zonder dat de gebruiker was ingelogd op Facebook. Het gaat onder meer om de apps MyFitnessPal, Skyscanner, Kayak en TripAdvisor. Onder de informatie wordt ook het Android-ID meegestuurd, waardoor het theoretisch mogelijk zou zijn om de exacte gebruiker te kunnen achterhalen.

Data wordt verzonden via software development kit

De data wordt doorgestuurd op het moment dat de app wordt geopend. Het gaat dus vaak om apps die je de mogelijkheid geven om in te loggen via Facebook, maar de data wordt hiervoor al verstuurd. Of je nu wel of niet inlogt. De data wordt verzonden via het ontwikkelaarsprogramma van Facebook, dat door de desbetreffende bedrijven achter de apps wordt gebruikt om bijvoorbeeld sneller te kunnen inloggen.

Het is echter niet helemaal eerlijk om Facebook hier honderd procent de schuld van te geven. De bedrijven kunnen het doorzenden van data gewoon uitzetten, maar zijn hier wellicht niet altijd van op de hoogte of gebruikten nog oude versies van het ontwikkelaarsprogramma. Skyscanner liet bijvoorbeeld weten hier niet van op de hoogte te zijn. De Europese privacywet is hier echter duidelijk in dat gebruikers expliciet toestemming moeten geven voordat persoonlijke gegevens doorgestuurd mogen worden. Het verhaal Facebook en privacy wordt ongetwijfeld weer vervolgd.

Reacties (0)