Onderzoekers: plofbatterij Galaxy Note 7 was gewoon te groot

05 december 2016 2 Minuten 0 Reacties
samsung-galaxy-note-7-ontploft-1

De oorzaak van de ontploffende batterij van de Samsung Galaxy Note 7 is nog altijd niet officieel bekend. Maar onderzoekers van Instrumental hebben in het toestel gekeken en melden de oorzaak. Volgens de technici is de batterij gewoon te groot.

Zwellen

Een batterij moet enige ruimte over hebben in een smartphone, om op te zwellen. Daarvoor is ongeveer tien procent van de omvang van de hele batterij nodig. Die ruimte was er in de Galaxy Note 7 niet, waardoor de batterij zijn energie niet kwijt kon en ontbrandde, met alle bekende problemen tot gevolg.

Te groot

Samsung heeft geprobeerd om teveel batterijvermogen in de Note 7 te stoppen, is de vernietigende conclusie van de Instrumental-onderzoekers. Hadden ze de batterij iets kleiner gemaakt, dan waren er geen problemen geweest. Instrumental beticht Samsung ervan met opzet de batterij zo groot mogelijk te hebben gemaakt. Was de verplichte marge van tien procent in acht genomen, dan was het vermogen van de batterij in de Note 7 lager uitgevallen dan dat van de iPhone 7 Plus en zelfs zijn voorganger, de Note 5. Dus die batterij moest met alle geweld groter gemaakt worden. Alleen: de ruimte was er niet.

Geen marge

Instrumental legt uit dat de lithium-polymeerbatterij in de Note 7 slechts 5,2 millimeter de ruimte had tussen de onder- en de bovenkant. Om de marge van 10 procent in acht te nemen, had er een halve millimeter ruimte moeten worden gelaten. Dat liet Samsung na, waardoor de batterij volledig klem kwam te zitten.

Advertentie

Boem

In een Lithium-polymeerbatterij verschuift tijdens het opladen en ontladen via een chemisch proces het lithium van de ene naar de andere kant van de batterij. Daardoor zwelt de batterij enigszins op. Doordat er geen ruimte was, ging het lithium lekken in onderdelen en zo ontstond er contact tussen de negatief en positief geladen onderdelen van de accu. En dan krijg je kortsluiting in een zeer kleine ruimte, en is het snel boem.

Fiasco

Samsung zoekt zelf nog naar antwoorden. Het fiasco met de Galaxy Note 7 is voor het Koreaanse bedrijf een financiële ramp, maar de reputatieschade is nog veel erger. Samsung wil snel de oorzaak van de ontploffende Note 7 wereldkundig maken, zodat daarna ieders oog zich kan richten op de volgende superphone van het bedrijf: de Galaxy S8 (Edge).

Reacties (0)