Nvidia GeForce GRID: High-end games spelen in de cloud

31 mei 2012 2 Minuten 0 Reacties
nvidia-vgx

Vorige week heb ik een uitgebreid artikel geschreven over Nvidia's VGX techniek waarmee het mogelijk wordt high-end desktop applicaties op je tablet te gebruiken middels de cloud, maar Nvidia wil ook de gaming-ervaring flink verbeteren. Hiervoor heeft de chipfabrikant de GeForce GRID ontwikkeld; een platform voor het spelen van high-end games in de cloud.

Nvidia’s CEO Jen-Hsun Huang vertelde onlangs dat hij graag high-end graphics naar tablets (en andere apparatuur) wil brengen die deze qua hardware zelfstandig niet zouden kunnen weergeven. Hiervoor heeft Nvidia samen met cloud gaming provider Gaikai de GeForce GRID ontwikkeld die in principe fungeert als krachtige PC in de cloud. Het verschil met huidige cloud-gaming diensten is volgens Nvidia dat de GeForce GRID zorgt voor een minimale vertraging bij het streamen van games naar je tablet of PC.

Where we used to render from frame buffer and copy to the CPU for compression and streaming, here it’s already streaming right out of the GPU, saving encode time, not to mention copy time. Compressing and streaming in parallel… we’ve taken maybe a couple hundred milliseconds of lag, and reduced it to something that’s the same performance and snappiness as a game console.

Cloud gaming

Het gamen in de cloud kan gezien worden als het gamen op een console (PS3 of Xbox) die in het beheer is van Nvidia. Je logt op afstand in op deze (zeer krachtige) console en hebt dus zelf geen hardware nodig om games te verwerken. Het enige dat je nodig hebt is een apparaat om de content naar toe te streamen en weer te geven. Daarvoor is vanzelfsprekend wel een (snelle) internetverbinding vereist. Het wordt dus steeds minder van belang dat de hardware die je zelf hebt krachtig genoeg is om high-end games te spelen. De hardware in de cloud neemt deze taak over. Daarbij kun je toegang krijgen tot deze cloud vanaf verschillende apparaten, zoals je PC, tablet, smartphone en laptop.

Demonstratie GeForce GRID

In onderstaande video (vanaf 2.50 min) wordt de GeForce GRID gedemonstreerd op een ASUS Eee Pad Transformer Prime. De speler op de Transformer Prime speelt tegen een speler op een LG LCD TV, zonder het gebruik van een extern console. Je TV (of tablet) in combinatie met de computer in de cloud vormt namelijk het console. Zoals je ziet zit er nagenoeg geen vertraging in de gameplay, iets dat voor gamers een absolute must is.

Het enige wat je nodig hebt om games als deze te spelen op je tablet of PC is een standaard H.264 hardware video decoder. Volgens Nvidia kunnen alle apparaten die YouTube video’s kunnen afspelen ook overweg met GeForce Grid-streamed games. Wel kunnen apparaten verder geoptimaliseerd worden om de streaming nog vloeiender en sneller te laten verlopen.

Reacties (0)