‘Nokia keert terug op smartphonemarkt met 5,5-inch Androidphablet’

03 april 2016 1 Minuut 0 Reacties
Nokia A1

Plaatjes van een nieuwe 5,5-inch phablet van Nokia zijn uitgelekt. Er staat Android op. Na jaren van afwezigheid zou Nokia met deze Nokia A1-phablet willen terugkeren op de smartphonemarkt.

Eerste smartphone sinds verkoop aan Microsoft

Nokia is in 2013 voor 5,4 miljard dollar verkocht aan Microsoft, die de naam daarna geleidelijk verving door Microsoft op nieuwe Windows Phone-toestellen. Bij de verkoop hoorde de afspraak dat Nokia zelf geen smartphones zou maken tot 2016.

Nokia N1-tablet

Eind 2014 maakte Nokia bekend dat het bedrijf een Androidtablet zou uitbrengen, de N1. Die werd enkele maanden later op het MWC in Barcelona getoond. De tablet is echter nooit in Europa op de markt gebracht. De merknaam Nokia is ook ietwat misleidend; niet Nokia, maar een ander bedrijf – vermoedelijk Foxconn – heeft de tablet geproduceerd, en van Nokia toestemming gekocht om de merknaam Nokia erop te zetten. Plus de Nokia Z-launcher.

Androidphablet

Nu zou Nokia via eenzelfde constructie zijn eerste Androidtelefoon sinds 2013 op de markt willen brengen. De Nokia A1 is uitgelekt. Aan de informatie en de plaatjes te oordelen heeft het toestel geen indrukwekkende specificaties en ziet er ook niet indrukwekkend uit. Het toestel lijkt op geen enkele manier op de Nokia-toestellen van weleer. De plastic A1 heeft meer het uiterlijk van een goedkope Alcatel-smartphone, en dan nog een van drie jaar geleden.

Nokia Z-launcher

Ergens deze zomer zou de A1 verkocht gaan worden. Het toestel wordt vanzelfsprekend uitgerust met de Nokia Z-launcher, waarschijnlijk op Android 6.0 Marshmallow gebaseerd. Geruchten over de specificaties zijn er ook: een Qualcomm Snapdragon 652-processor, een 5,5-inch scherm met een resolutie van 1080 pixels, en dat was het alweer. Meer informatie is nog niet beschikbaar. Maar gezien de genoemde specs lijkt het erop dat deze phablet voornamelijk voor de Chinese markt is bedoeld.

Reacties (0)