Nieuwe Google-richtlijnen moeten apps beperken in dataverzameling

04 december 2017 1 Minuut 0 Reacties
android-6-0-marshmallow-jan

Google wil voorkomen dat applicaties op Android te veel data gaan verzamelen, zoals data die de app niet nodig heeft om goed te functioneren. Ook moeten de app-makers gaan uitleggen wat ze dan met die data doen die ze eigenlijk niet nodig hebben.

Apps mogen niet zomaar onnodig veel data verzamelen

Google doet een poging zijn Android-gebruikers beter te beschermen tegen allerlei applicaties die op legale manieren onnodig veel data binnenhalen over hun gebruikers. Middels nieuwe richtlijnen wil de zoekmachinegigant ervoor zorgen dat apps niet zomaar data gaan verzamelen die niet nodig is om te app in kwestie te laten functioneren. En mocht het toch gebeuren, dan moeten de makers verantwoording afleggen en laten zien wat er met die data gebeurt. Uiteraard moet je als gebruiker zelf wel toestemming geven voor de verzameling.

Dit betreft niet alleen apps die je installeert via Google Play, maar ook de applicaties die je van sites als APK Mirror haalt. Mochten ontwikkelaars zich niet aan deze richtlijn houden, dan krijgen gebruikers een waarschuwing te zien waarin staat vermeld dat er naar je data gevist wordt. Ontwikkelaars krijgen zestig dagen de tijd om de aanpassingen door te voeren, anders komt die waarschuwing in beeld te staan. Eerder zorgde Google er ook al voor dat ontwikkelaars niet zonder reden advertenties op je lockscreen mogen vertonen.

Apps handling personal user data (such as user phone number or email), or device data will be required to prompt users and to provide their own privacy policy in the app. Additionally, if an app collects and transmits personal data unrelated to the functionality of the app then, prior to collection and transmission, the app must prominently highlight how the user data will be used and have the user provide affirmative consent for such use.

Reacties (0)