‘Nieuwe versie Android blokkeert apps die op de achtergrond de camera gebruiken’

20 februari 2018 1 Minuut 0 Reacties
android-beelden

De volgende grote Android-versie wordt naar het schijnt over een paar weken onthuld. Langzaamaan komen er nieuwe functies naar buiten. Vandaag horen we over een belangrijke toevoeging die goed is voor de privacy van gebruikers. Die voorkomt dat camera’s nog op de achtergrond gebruikt kunnen worden.

Android en camera’s

Op dit moment is het zo dat als een app niet gebruikt wordt – maar wel op de achtergrond draait – dat deze wel toegang kan hebben tot de CPU. In de nieuwe versie van Android, is het volgens XDA Developers zo dat als een app langere tijd op de achtergrond draait, deze geen toegang meer krijgt tot de CPU. Ook de internetverbinding valt weg. Maar het belangrijkste is wellicht dat in de nieuwe versie van Google’s besturingssysteem, een app ook niet langer toegang heeft tot de camera.

In eerdere versies van Android was het wel zo dat een app toegang had tot de camera, ook als deze niet actief was. Dat zorgde ervoor dat bepaalde apps sneller toegang tot de camera hadden indien nodig. Maar de functie kon ook misbruikt worden. In 2014 ontdekte een ontwikkelaar, Szymon Sidor, dat sommige applicaties herhaaldelijk foto’s maakten en zelfs video’s opnamen. Dat Google er nu voor zorgt dat een app die op de achtergrond actief is niet langer de camera kan gebruiken maakt daar een einde aan.

Andere nieuwe functies Android

De afgelopen weken kwamen andere nieuwe functies naar buiten. Zo kunnen telecomproviders de signaalsterkte verbergen en bepalen hoe ze die weergeven in de statusbalk. Ook gaat de nieuwe versie van Android telefoons met meerdere schermen en opvouwbare displays ondersteunen.

Reacties (0)