Microsoft kondigt Windows 10 S aan: concurrentie voor Googles Chrome OS

02 mei 2017 3 Minuten 0 Reacties
windows-10-windows

Microsoft heeft dinsdagmiddag Windows 10 S onthuld. Dit is een nieuwe versie van het Windows 10-besturingssysteem dat het kan opnemen tegen het Chrome OS van Google.

Dit is Windows 10 S

Microsoft heeft tijdens een presentatie in New York City Windows 10 S onthuld. Dit is een nieuwe variant op het Windows 10-besturingssysteem, dat voorheen Windows 10 Cloud genoemd werd. 10 S wordt gekenmerkt door een specifieke eigenschap: het OS is alleen in staat applicaties en programma’s te downloaden die staan vermeld in de Windows Store. Dat kunnen apps zijn die zijn gemaakt met het Universal Windows Platform in het achterhoofd, maar ook Win32-programma’s — maar de eigen installer zal helaas niet werken.

De S in Windows 10 S staat nergens voor in principe, maar kan worden gelezen als School, aangezien 10 S voornamelijk is bedoeld voor scholieren. Maar ook voor minder krachtige hardware, die toch een goede prestatie kunnen leveren dankzij deze lichtere versie van Windows 10. Dat gebruikers van Windows 10 S straks alleen apps uit de Windows Store kunnen halen, betekent dat Microsoft online veiligheid, een nette prestatie en een hoge batterijduur kan garanderen — het bedrijf heeft de touwtjes in handen als winkeleigenaar en platformhouder.

Universal Windows Platform

Apps die zijn gemaakt met het Universal Windows Platform opereren in behoorlijk goed gemonitorde omgevingen, waardoor Windows in staat is achter de schermen dingen aan te passen om een betere accuduur of prestatie te garanderen. Bovendien is het zo dat UWP- en Win32-apps beiden gebruikmaken van hetzelfde updateprotocol, waar patches en updates uitbrengen ook een versimpeld proces geworden is. Een hoop gebeurt ook immers in de cloud, wat betekent dat een apparaat snel kan blijven met minimale moeite.

Advertentie

Apparaten die straks op Windows 10 S draaien, zullen zich voornamelijk in educatieve omgevingen bevinden. In principe is het zo dat iedereen een laptop met dit OS moet kunnen oppakken, inloggen en verder kunnen gaan waar diegene gebleven is, maar dat betekent ook dat de beveiliging in orde moet zijn. Ook houdt dit in dat Microsoft ervoor moet zorgen dat inloggen geen gedoe wordt of te lang duurt — maar omdat het systeem licht is en Microsoft alle touwtjes in handen heeft, zouden er geen problemen op moeten treden.

Accuduur: een volle dag

Verder belooft Microsoft dat de accu een volle (school)dag mee moet kunnen gaan. Omdat de apps nu altijd uit de winkel komen, en Microsoft dus in de gaten kan houden wat er gebeurt, zou die belofte waargemaakt kunnen worden. Bovendien is het zo dat er aan het einde van dit jaar een derde grote update voor Windows 10 verschijnt, die meer opties met betrekking tot energiegebruik zal gaan aanbieden. Daarnaast heeft Microsoft bekendgemaakt dat in elk geval Microsoft Office ook naar de Windows Store zal komen.

Windows 10 S zal straks op allerlei soorten apparaten verkrijgbaar zijn, waaronder convertibles en tablets. Hardwarepartners als Dell, HP, Samsung, Fujitsu, Acer en meer hebben al laten weten hardware te gaan maken met dit OS aan boord. De prijzen van die computers beginnen straks vanaf 189 dollar, dat omgerekend zo’n 173 euro is. De software wordt geleverd met Minecraft Education Edition en Office 365 voor het onderwijs (met Microsoft Teams). Beide diensten zullen gratis worden aangeboden aan studenten en leraren.

Reacties (0)