In dit artikel bespreken we alles dat je moet weten over mailware op Android.
Malware op Android – wat is het?
Malware is software op een pc, smartphone of tablet – of andere slimme apparaten – die dingen doet, waarvan je niet wil of weet dat die ze doet. Het zijn niet meteen de apps die advertenties weergeven of vervelende notificaties versturen, aangezien je daar vaak wel toestemming voor hebt gegeven tijdens het installeren. Maar het is soms wel een rommeltje, wanneer ontwikkelaars het toestemmingenmodel van Android exploiteren en bijvoorbeeld advertenties in de notificatiebalk laten zien – dat is niet wat een gebruiker voor ogen had.
Maar malware is zeker aanwezig op Android en een probleem te noemen, ook al heeft maar een relatief klein percentage van de Android-eigenaars hier last van. We zeggen relatief, omdat het vaak nog steeds om een hoop mensen gaat. Wanneer er meer dan 1,6 miljard Android-apparaten in gebruik zijn en daar minder dan één procent last heeft van schadelijke software, dan gaat het nog steeds om miljoenen mensen. Gelukkig probeert Google hier wel wat aan te doen, door bijvoorbeeld maandelijkse beveiligingsupdates uit te brengen.
En die updates worden ook uitgebracht voor andere fabrikanten, zodat zij de beveiliging van hun apparaten op peil kunnen houden. Maar lang niet alle fabrikanten doen dit en dat is onder andere waar het probleem ligt. Toestellen van Google en Samsung zijn bijvoorbeeld beter beveiligd door het maandelijkse updatesysteem, terwijl Motorola daar weer niet aan doet. Ondanks het feit dat het dus relatief gezien niet op grote schaal voorkomt dat mensen gevaar lopen door het gebrek aan updates, is en blijft het wel een zorgelijke ontwikkeling.
Malware op Android – wat kan ik er tegen doen?
Maar gelukkig kun je ook een hoop zelf doen om te voorkomen dat je last krijgt van malware op Android. Eén van de beste tips die iemand kan geven is dat je niet zomaar apps buiten Google Play om installeert. Wees dus niet dom en besteed die paar euro aan die ene app die je vaak gebruikt hebt in de probeertijd en ga niet meteen het internet op, op zoek naar het illegale apk-bestand. Want daar rekenen kwaadwillenden op, waardoor er al een hoop toestellen onnodig getroffen zijn. Bovendien ontneem je iemands inkomen met zo’n actie.
Lees je ook altijd in over een fabrikant of ontwikkelaar. Van Samsung is inmiddels duidelijk dat het bedrijf zijn toestellen nog lang ondersteunt met updates (op het gebied van beveiliging vooral), maar dat gaat dan vooral om een high-end model. Een goedkoper model kun je waarschijnlijk beter van een andere fabrikant kopen, waarvan blijkt dat die zijn toestellen blijft voorzien van updates. Hetzelfde geldt voor ontwikkelaars: check wat andere mensen hebben gezegd over de developer in de reacties onderaan een app-pagina binnen Google Play.
Daar vind je tevens ook de reacties over en meer over de ervaringen met een specifieke app. Zo kwam het in het verleden voor dat een populaire bestandenmanager ineens rare dingen deed na een grote update en dat kun je meteen zien door naar de recensies te scrollen. Mocht het nieuws groot genoeg zijn, dan wordt er ook nog over geschreven (ES File Explorer voegde bijvoorbeeld ineens vreemde adware toe) door verschillende media. Het is dus goed om geïnformeerd te blijven over de laatste ontwikkelingen van (vooral grote) apps.
Virusscanners en andere apps die kunnen helpen bij het beveiligen van je toestel, helpen vaak niet echt dingen te voorkomen. Mocht je het toch een veilig idee vinden zo’n app te downloaden, zoek er dan één op die licht is (en dus niet je Android trager maakt door de vele bewerkingen die gedaan moeten worden) of weinig met je data doet. Als laatste willen we meegeven dat je niet hoeft te denken dat Android een platform gevuld met malware is — want dat is gewoonweg niet het geval. Maar alert blijven is wat op de lange termijn het beste werkt.
Download Malwarebytes Anti-Malware
Eén van de betere applicaties met betrekking tot het verwijderen van malware is de gratis app Malwarebytes Anti-Malware. Deze applicatie gebruiken wij ook op onze Windows-pc’s en is ook verkrijgbaar als Android-applicatie. Mocht je denken dat je toestel wel erg traag is en het is je niet gelukt het toestel sneller te maken, dan doe je er goed aan eens een scan uit te voeren met deze app. De app heeft een gemiddelde beoordeling van 4,3 sterren en is beoordeeld door 93,281 gebruikers. Ook wordt de app nog regelmatig van updates voorzien.
Meer tips
Wil je meer tips lezen? Neem dan ons uitgebreide archief met tips eens door. Voor meer informatie over de verschillende Android-tablets, raden we je aan onze tabletdatabase eens door te nemen.
Reacties (0)