Jolla presenteert ‘Google-vrije’ phablet en belooft naar Sony Xperia-toestellen te komen

27 februari 2017 2 Minuten 0 Reacties
Inoi phablet Jolla Sailfish

Jolla is met zijn besturingssysteem Sailfish op het MWC in Barcelona. Daar showt het bedrijf een phablet van Chinese makelij met dit besturingssysteem erop. Ook heeft het bedrijf een samenwerking met Sony bekendgemaakt. Jolla Sailfish zal op een aantal Xperia-telefoons gaan draaien.

Over een andere boeg

Jolla probeert al een tijdje deel uit te maken van de enorme markt van Android-telefoons, -phablets en tablets. Dat lukt maar zeer ten dele. De telefoons die Jolla zelf heeft uitgebracht, zijn zacht gezegd niet echt gangbaar in het straatbeeld. Ze worden nauwelijks verkocht. Ooit stond het bedrijf aan de rand van het faillissement, maar nu verwacht het bedrijf aan het eind van dit jaar een kleine winst te boeken. Het bedrijf gooit het nu over een ietwat andere boeg.

Alternatief voor Android

Jolla probeert zijn marktaandeel, ten koste van Android, te vergroten door een samenwerking aan te gaan met Sony. Het ‘onafhankelijke’  besturingssysteem, dat zichzelf presenteert als alternatief voor Android, is nu onderdeel van het Sony Open Devices Program. De Xperia X wordt de eerste die Sailfish aan boord krijgt, als men daar tenminste voor kiest.

Sony Open Device Program

De Xperia X is vorig jaar al gelanceerd door Sony. Er staat standaard Android op. Maar in het kader van het Sony Open Device Program kan ook gekozen worden voor een Xperia X met Sailfish erop. Tevens rust Sony een reeks andere Xperia-telefoons uit met dit alternatieve besturingssysteem.

China en Rusland

Dit aanbod zal aanvankelijk worden beperkt tot bestaande Jolla-klanten. Maar na juni dit jaar wordt verwacht dat het besturingssysteem vooral in China en Rusland hoge ogen zal gooien. De overheden van die landen hebben weinig met Google’s Android. Rusland heeft Jolla Sailfish al gecertificeerd als betrouwbaar besturingsyssteem voor overheidscommunicatie.

Inoi

De Inoi-phablet is nu de eerste smartphone die is bestemd voor de zakelijke markt in Rusland. Met Sailfish erop. Het is een toestel dat zich voornamelijk richt op beveiligde communicatie, en het is compleet ‘Google-vrij’. Overigens is het bij de Jolla-toestellen wel mogelijk om Android-apps via een achterdeurtje te installeren, maar de Russische overheid heeft dat liever niet.

Internet of Things

In China wil Jolla met Sailfish ook de markt voor het ‘Internet of Things’  bestijgen. Televisies, smartwatches en auto’s kunnen er dan door worden aangedreven. Plus huishoudelijke apparaten die een verbinding met internet hebben, zoals smart fridges (koelkasten) en wasmachines.

Reacties (0)