Is de ASUS Transformer Prime 700 het wachten waard?

11 januari 2012 5 Minuten 42 Reacties
ASUS-Transformer-700-feature

Het zijn drukke en tegelijkertijd zware tijden voor ASUS. De fabrikant heeft onlangs de Transformer Prime tablet in Nederland uitgebracht, welke nu al zeer populair is, en introduceerde de afgelopen dagen drie nieuwe tablets. De fabrikant heeft het zwaar omdat een van deze nieuwe modellen, de Transformer (Prime) 700, niet in goede aarde valt bij de consumenten die net een Transformer Prime aangeschaft hebben.

De Transformer 700 is in veel opzichten te vergelijken met de Transformer Prime. De punten waarop de nieuwe versie afwijkt zijn het design, de resolutie van de camera aan de voorzijde en het display. De behuizing is door ASUS opnieuw ontworpen om zo voor een betere GPS en Wifi ontvangst te zorgen. De huidige Transformer Prime beschikt over een aluminium behuizing wat zorgt voor een slechter bereik van de antennes. De camera aan de voorzijde is opgekrikt van 1,2 megapixel naar 2 megapixel. Daarnaast is de resolutie van het display verhoogd van 1.280 bij 800 pixels naar 1.920 bij 1.200 pixels.

Het probleem dat kopers van de Transformer Prime hebben zit hem in verschillende elementen. De Transformer 700 wordt dagen (in sommige landen weken) na de lancering van de Transformer Prime gepresenteerd en de Transformer Prime kan daardoor nu al gezien worden als ‘oud’. Overigens blijft de Transformer Prime gewoon in het assortiment. Daarnaast lost de Transformer 700 twee problemen op waarover veel bezitters van de Transformer Prime klagen; slechte GPS ontvangst en Wifi problemen. Het gevoel heerst dus dat de Transformer Prime een soort beta versie is met verschillende problemen en dat de nieuwe variant pas echt het uiteindelijke model is. Of ASUS deze klanten tegemoet moet komen laten we in het midden, maar dat het een ‘niet zo slimme’ actie is staat vast. Ontevreden klanten (en dat zijn er inmiddels al veel) werken nu eenmaal niet in je voordeel. Maar, wanneer je de tablet net besteld hebt of je bent het van plan, is de Transformer 700 dan het wachten (of cancelen van je bestelling) waard? We kunnen de nieuwe features van de Transformer 700 even relativeren natuurlijk.

De camera

De camera aan de voorzijde is 0.8 megapixels beter geworden. Deze dient vooral voor videogesprekken dus daar hoef je niet van wakker te liggen.

GPS ontvangst

De GPS problemen van de Transformer Prime zijn vooral te merken wanneer je echt wilt navigeren zoals je dat doet op de smartphone of TomTom. Gebruik je de GPS functie niet of nauwelijks op deze manier dan zul je er geen problemen mee ondervinden.

Wifi ontvangst

De Wifi problemen met de Transformer Prime lijken veelal overdreven te worden of versterkt te worden door een bepaalde opstelling in huis. Het klopt dat het signaal minder sterk is door de aluminium behuizing maar dit betekent niet dat je alleen Wifi bereik hebt binnen 3 meter van de router. Er zijn genoeg bezitters van de Transformer Prime die aangeven (zowel hier op de website als op diverse fora) geen problemen met de Wifi ontvangst of de internet snelheid te hebben. Ja, de verbinding zal verbeterd zijn met een nieuwe behuizing maar of je het verschil zult merken in de gemiddelde thuis opstelling valt te bezien.

Full HD display

Dit is een nieuwe feature waarvan niet te ontkennen valt dat het een mooie is. Of een Full HD display voor jou een must is, is natuurlijk een persoonlijke keuze die je moet maken. Maar, er zit waarschijnlijk ook een nadeel aan een Full HD display. Gaat de batterijduur namelijk niet achteruit met een Full HD display? En wordt de GPU niet extra belast door de hogere resolutie? ASUS heeft nog niet alle specs vrijgegeven en het zal eerst getest moeten worden dus dit is nog speculeren. Als Full HD een groot verschil maakt voor je dan is de Transformer 700 wel het wachten waard.

De prijs

Maar, dit alles (eigenlijk dus alleen het Full HD display) komt wel met een extra hoog prijskaartje. De Europese prijzen zijn nog niet bekendgemaakt maar in de VS ligt de prijs 100 dollar hoger dan de Transformer Prime. De kans is groot dat we in Nederland dus ook een 100 euro hogere prijs gaan zien van 700 euro. De vraag die je dan moet stellen is of je 700 euro (of 100 euro meer..) over hebt voor een Full HD display en de ‘zekerheid’ van een beter Wifi en GPS signaal.

Hands-on video ASUS Transformer 700

In onderstaande video vind je een preview van het Full HD display en Android 4.0 Ice Cream Sandwich op de Transformer 700.

Conclusie

Persoonlijk denk ik dat alleen het Full HD display argument echt staat. Wanneer dit iets is dat je over de streep trekt dat is de Transformer 700 zeker het wachten waard. Nadeel is dat dit wachten wel eens twee of drie maanden zou kunnen duren. De andere verbeteringen zijn naar mijn mening in mindere mate van invloed op de keuze, zoals aangegeven met bovenstaande argumenten.

Een reactie van Paul is een mooie conclusie om mee af te sluiten; “Technologie evolueert altijd. Mensen die lurken op de TF700T, pas op! De TF900T ligt op de loer! 😉 de TF201 is echt geen tablet om je voor te schamen. Iedereen die hem gekocht heeft: Wees er maar gewoon blij mee want je hebt een heel mooi stuk technologie in je handen ;)”

Heb jij een Transformer Prime besteld? En wat zijn je ervaringen? Of wacht jij wel op de nieuwe Transformer (Prime) 700? Laat het in een reactie hieronder weten.

Reacties (42)