iOS 8: de belangrijkste nieuwe functies voor de iPad

18 oktober 2014 5 Minuten 0 Reacties

iOS 8 bevat misschien wel de meeste nieuwe functies ooit. In dit artikel behandelen we de belangrijkste voor de iPad, zoals toetsenborden en continuity.

Bijna exact een maand geleden bracht Apple iOS 8 uit. Hoewel het misschien niet opviel als een van de grootste updates ooit, dat was het misschien wel. iOS 8 bevatte geen nieuw uiterlijk zoals iOS 7, maar het gaf gebruikers en ontwikkelaars wel meer vrijheid. Zo waren widgets tot voor kort niet mogelijk, en kunnen apps nu met elkaar communiceren. Ook kunnen gebruikers van de nieuwe iPads met vingerprint sensoren gebruik maken van Touch ID in andere apps dan die van Apple. Maar dat is nog lang niet alles, daarom een overzicht van de belangrijkste nieuwe functies voor de iPad.

Continuity

Wie een zowel een iPhone als een iPad heeft met iOS 8, heeft misschien wel belangrijkste feature van iOS 8 wellicht al eens gezien: je werd gebeld op je iPhone, en je kon ook opnemen op je iPad! Dat is dankzij Continuity. Met die functie kun je je telefoon opnemen met je iPad, en sms’jes versturen zonder je iPhone aan te raken. Nu de nieuwe versie voor Apple computers, OS X Yosemite, uitgekomen is, kun je ook met een Mac telefoontjes opnemen of sms’jes versturen. Zo kun je je iPhone gewoon in je broekzak laten zitten.

Widgets

Android kende ze al, maar voor Apple gebruikers zijn ze nieuw: widgets. Dit zijn stukjes van apps die updaten zonder dat je de app hoeft te openen. Zo kun je met de Forza widget, van de gelijknamige app Forza, live de scores van voetbalwedstrijden bekijken zonder de app te openen. De widgets leven in het notificatie-paneel, dat opent je door met je vinger van de bovenkant van het scherm naar onder te bewegen. Ga vervolgens naar vandaag, en tik op wijzigen. Nu kun je kiezen welke widgets je wel en welke niet wilt zien.

Advertentie

Er heerst enige onduidelijkheid over widgets. Je kunt ze niet los downloaden, maar moet de bijbehorende app downloaden. Vervolgens verschijnt de widget van deze app tussen de mogelijkheden, maar alleen als de app een widget heeft.

Sharesheet

Met iOS 8 hebben ontwikkelaars van apps meer vrijheiden gekregen. Vroeger was het vrijwel onmogelijk om een document uit de ene app te openen in de andere app. Nu gaat dat erg gemakkelijk. Als je bijvoorbeeld in Safari op de iPad op het deel-icoontje tikt, zie je boven de oude opties zoals bookmark toevoegen of de URL kopiëren, nieuwe opties. Door naar links te scrollen kun je zelf bepalen welke apps je wilt weergeven.

Door dit nieuwe sharesheet, zoals het heet, kunnen developers hele handige dingen doen. Zo kun je een document dat je aanmaakt via Pages direct uploaden naar je server via FTP met de app Transmit. Of, een notitie die je snel gemaakt had met de notities app via de Dropbox app uploaden naar je Dropbox account.

Toetsenborden

Met de komst van iOS 8 is het nu ook mogelijk om andere toetsenborden te installeren. Dit doe je door ze te downloaden vanuit de App Store. Daarna open je de app en installeer je het toetsenbord door de instructies te volgen. Daarna kun je het toetsenbord gebruiken. Kun je het toetsenbord dat je geïnstalleerd hebt niet vinden? Druk dan een paar keer op de wereldbol onderin het toetsenbord, tot je hem gevonden hebt.

Lees ook welke drie toetsenborden wij momenteel de beste vinden: De drie beste alternatieve toetsenborden voor je iPad of iPhone.

iCloud Drive

iCloud Drive is de opvolger van de oude iCloud. iCloud Drive bevat een aantal verbeteringen, en komt met een lagere prijs. Iedere gebruiker krijgt standaard 5gb gratis, 20 gb opslag kost €1 per maand. Ben je een grootverbruiker? Dan kun je 1tb opslag kopen voor €20 per maand. Een grote verandering van iCloud Drive ten opzichte van de oude iCloud is de mappenstructuur. Je kunt nu zelf kiezen in welke map je een document wilt opslaan. Vroeger kon je niet kiezen waar een document werd opgeslagen: dat gebeurde gewoon standaard tussen de andere documenten van dezelfde app.

Spotlight

Ook de zoekfunctie, genaamd Spotlight, is sterk verbeterd. Vroeger kon je alleen zoeken naar dingen die op je iPad stonden, zoals documenten, contactpersonen of emails. Nu kun je een zoekterm invoeren en resultaten verwachten uit onder andere de App Store, de Kaarten app, Wikipedia, en nog veel meer, afhankelijk van wat je invoert. Spotlight werkt ook vanuit Safari wanneer je een zoekterm invoert.

Meer tips

Een overzicht van alle nieuwe functies en features van iOS 8 vind je in ons iOS 8 overzicht.

Wil je meer handige tips en adviezen voor het kopen van of het gebruik van een iPad? Neem dan ons tips en adviezen archief door. Hier vind je ook specifieke tips voor de iPad.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)