Apple kondigt iOS 12 aan: dit wil je weten over de iOS-update

04 juni 2018 7 Minuten 0 Reacties
appke-wwdc-2018

Apple heeft maandagavond Nederlandse tijd iOS 12 officieel onthuld. Deze update staat vooral in het teken van prestatieverbeteringen, voornamelijk voor de oudere apparaten. De devices die iOS 11 konden installeren, kunnen straks ook de volgende iOS-update installeren.

iOS 12 aangekondigd tijdens WWDC 2018

Tijdens de Worldwide Developers Conference (WWDC) 2018 heeft Apple officieel iOS 12 onthuld. Dit is de nieuwste versie van het iOS-besturingssysteem dat na de zomer beschikbaar is voor alle apparaten die momenteel op iOS 11 draaien. De update brengt een aantal verbeteringen op het gebied van prestaties met zich mee. Zo openen apps tot veertig procent sneller, verschijnt het toetsenbord vijftig procent sneller in beeld en kan het systeem prestaties snel bijstellen wanneer nodig. In dit artikel lees je alles over de update.

Augmented reality binnen iOS 12

Augmented reality wordt enorm belangrijk voor iOS 12. Zo komt er een nieuw bestandsformaat aan, .usdz, met ondersteuning voor de Adobe Creative Cloud.  Apple heeft ook Measure aangekondigd, een first-party ARKit-applicatie waarmee je objecten uit de echte wereld kunt opmeten op je iPhone of iPad. Je kunt twee- en driedimensionale objecten opmeten door lijnen te trekken op het scherm, waarna er meteen een afmeting in beeld komt te staan. Deze technologie is gebaseerd op ARKit 2, de nieuwe versie van het platform.

iOS 12 introduceert ARKit 2

ARKit 2 wordt onderdeel van iOS 12. Het is een verbeterde versie van het augmentedrealityplatform ARKit. De verbeteringen zijn:

  • Verbeterde gezichtstracking
  • Realistische rendering
  • Objectherkenning in 3d
  • Gedeelde ervaringen

Vooral dat laatste is belangrijk. Niet alleen kunnen meerdere mensen tegen elkaar gamen, ook kan een derde persoon op een ander scherm meekijken wat er precies gebeurt in het spel. Onder meer Lego werkt aan applicaties voor het nieuwe augmentedrealityplatform. Zo kunnen er Lego-sets worden ingescand en aangevuld met andere bouwwerken, personages en omgevingselementen. Ook zijn de digitale onderdelen interactief en is het zelfs mogelijk in een gebouw te kijken (dat geldt voor fysieke, maar ook voor digitale Lego-bouwwerken).

Shortcuts en Siri-functies

Siri wordt voorzien van de optie Shortcuts. Ontwikkelaars kunnen eigen ondersteuning voor specifieke dingen inbouwen, dat gebeurt met Add to Siri. Ben je bijvoorbeeld je sleutels kwijt, dan kun je dat aan Siri laten weten — die vervolgens je sleutels helpt zoeken. Ook kun je hiermee boodschappen bestellen. Bovendien kan Siri je aanbevelingen doen, op basis van je eigen gewoontes. Gebruik je dagelijks dezelfde apps, dan Siri je daarbij helpen. Er komt een nieuwe Shortcuts-app, waar je zelf commando’s kunt instellen.

First-party apps en de iPad

Een paar kernapplicaties van het iOS-besturingssysteem gaat op de schop. Zo komt er ondersteuning voor kaarten van derde partijen voor CarPlay. Zo worden onder meer Waze en Google Maps ondersteund wanneer iOS 12 en CarPlay 2 worden geïntroduceerd, later dit jaar. Apple Nieuws krijgt een nieuwe tab voor het browsen, zodat je nieuws, onderwerpen en kanalen kunt vinden die je wellicht interessant vindt. Ook krijgt de iPad-versie van de nieuwsapplicaties een zijbalk, zodat je een beter overzicht hebt dan op een iPhone.

De Aandelen-app van Apple krijgt een Apple Nieuws-integratie en zal ook laten zien wat de koersen doen nadat de beursdag is gesloten. Bovendien zal de app voor het eerst naar de iPad komen. De app voor het opnemen van stem voice memo’s komt eveneens naar de iPad. Daarnaast krijgt die ondersteuning voor iCloud, waardoor je dus op meerdere apparaten toegang hebt tot al je opnames. De boekapplicatie van Apple krijgt eenzelfde design als de nieuwsapp en zal ook meer gaan inzetten op aanbevelingen en andere vormen van curation.

iOS 12 zorgt voor minder afleiding

iOS 12 wil gebruikers ook minder lastigvallen met notificaties, zowel overdag als in de nacht. Zo krijgt het besturingssysteem een niet storen-modus voor tijdens het slapen. In de nacht zal de iPhone of iPad een schone interface laten zien met een leeg notificatiescherm, zodat je in de avond beter tot rust kan komen. Verder kunnen gebruikers rekenen op gegroepeerde notificaties. Notificaties van dezelfde apps zullen in één kader verschijnen, zodat je niet meteen met een gigantische lijst notificaties te maken krijgt op een drukke middag in een groepsgesprek.

Screen Time is een functie waarmee je meer inzicht krijgt in je gewoontes op je iPhone of iPad. Zo krijg je een breakdown van je gebruik van de afgelopen 24 uur of zeven dagen. Zo kun je zien welke apps je vaak gebruikt, hoe vaak je je telefoonscherm aanzet en welke apps de meeste notificaties verstuurt. Ook kun je met deze app meer invloed uitoefenen op je kinderen, die mogelijk te lang achter het scherm van hun iOS-apparaat zitten. Ze kunnen een reminder krijgen dat hun schermtijd er bijna op zit, zodat ze op tijd kunnen opslaan en afsluiten.

Bovendien geeft iOS 12 ouders nog meer opties. Zo kunnen ze ook verslagen krijgen van wat hun kinderen hebben uitgespookt op het iOS-apparaat en kan er zakgeld worden vastgesteld, dat in de App Store kan worden uitgegeven. Ook kunnen ouders instellen hoe lang kids een bepaalde app mogen gebruiken — je kunt ook apps uitsluiten van zo’n lijst, zodat ze die altijd kunnen gebruiken. Al met al krijgen ouders dus meer inzicht in hun eigen gewoontes, maar ook in de gewoontes van hun kinderen (die vaak hun ouders nadoen, natuurlijk).

Animoji, Memoji en FaceTime

iOS 12 brengt tevens verbeteringen voor de Animoji. Zo worden er nieuwe personages toegevoegd die je kunt gebruiken, zoals een spook, een koala, een t-rex en een tijger. De nieuwe filters werken precies hetzelfde als de oude filters. In tegenstelling tot de introductie van vorig jaar, kun je nu ook je tong gebruiken met de Animoji. Steek jij je tong uit, dan doet het poppetje dat ook. Verder is de Memoji toegevoegd. Dit is een Animoji op basis van jouw uiterlijk, of het uiterlijk waarvan jij vindt dat het bij je past. Er zijn heel veel aanpassingen mogelijk.

Apple heeft laten weten dat FaceTime, de videobelapplicatie van het bedrijf, ondersteuning krijgt voor groepsgesprekken. In totaal kunnen tot 32 personen deelnemen aan zo’n gesprek. Op het moment dat iemand spreekt, dan verschijnt diegene beter in beeld dan de rest van de gesprekspartners. Ook kunnen gebruikers binnenkomen en weggaan wanneer ze willen. De Animoji, filters en stickers werken voortaan ook met FaceTime, op de iPhone, iPad en de Mac. Ook kun je meepraten met het gesprek wanneer je een Apple Watch hebt.

Deze apparaten ondersteunen iOS 12

iPhone

iPad

iPod touch

  • iPod touch (zesde generatie)

iOS 12 downloaden

De eerste bèta voor iOS 12 zal maandagavond al beschikbaar zijn voor ontwikkelaars. Over één of twee weken zal Apple dan een publieke versie gaan uitbrengen. Later dit jaar lanceert Apple de stabiele versie van iOS 12.

Reacties (0)