iOS 11.4 met AirPlay 2 en stereofunctie Apple HomePod nu te downloaden

30 mei 2018 3 Minuten 0 Reacties
ios-11-zee

Apple heeft officieel iOS 11.4 vrijgegeven. Deze update brengt een aantal mogelijkheden met zich mee, zoals AirPlay 2 en de mogelijkheid de HomePod-speakers in een stereo-opstelling te gebruiken. AirPlay 2 is het audioplatform van het bedrijf uit Cupertino.

iOS 11.4 nu te downloaden voor iedereen

Heb je een moderne iPhone, iPad of iPod? Dan kun je vanaf nu iOS 11.4 downloaden. De update brengt onder meer AirPlay 2 met zich mee. Het is een multiroom audioplatform dat verschillende apparaten, van verschillende fabrikanten, met ondersteuning voor het platform in staat stelt dezelfde muziek af te spelen in huis. De grootste veranderingen die Apple heeft doorgevoerd aan AirPlay, is de grotere buffer (zodat muziek niet direct onderbroken wordt op een druk netwerk) en betere synchronisatie tussen de apparaten.

Het was altijd al mogelijk om vanaf een Mac AirPlay te gebruiken, maar AirPlay 2 brengt het platform ook naar iOS en HomePod toe. Ook is het voor iOS-gebruikers nu mogelijk hun smartphone of tablet te blijven gebruiken tijdens het luisteren van muziek; voorheen werd de muziek dan stopgezet. Bovendien kun je heel gemakkelijk de muziek van de ene kamer naar de andere kamer sturen, door Siri in het Engels toe te spreken met het commando “Siri, move the music to the living room”, mocht je naar de woonkamer gaan op dat moment.

Verschillende bedrijven hebben al aangekondigd AirPlay 2 te gaan ondersteunen: Bang & Olufsen, Bluesound, Bose, Bowers & Wilkins, Denon, Libratone, Marantz, Marshall, Naim, Pioneer en Sonos. Het muziekplatform van Apple werkt overigens wel iets anders dan bijvoorbeeld Google Cast of Spotify Connect. Die diensten zien de connected speakers in huis als een soort netwerkcomputer (wat dat zijn die dingen eigenlijk ook) waar simpelweg een commando naartoe gaat vanaf je smartphone. De dienst streamt dan de muziek naar de speaker.

Apple doet het net even anders: je iOS-apparaat blijft namelijk ontzettend belangrijk en kan niet zomaar uit de verhouding worden gehaald. De smartphone of tablet haalt de muziek van het internet en stuurt het vervolgens door naar de speaker. Mocht je telefoon ermee ophouden, mochten er problemen zijn op het netwerk of mocht je besluiten uit huis te gaan, dan houdt de muziekstroom op. De enige uitzondering op deze situatie is de Apple HomePod, de eerste slimme speaker van het bedrijf uit Cupertino, dat de nadruk op muziekweergave legt.

De Apple HomePod is in staat muziek direct van het internet te ontvangen en die stroom door te sturen naar andere AirPlay 2-apparaten in huis. De HomePod ondersteunt per deze update ook de mogelijkheid in een stereo opstelling te worden gebruikt. Instellen gaat gelukkig simpel: wanneer je een tweede HomePod toevoegt aan een kamer, dan zal de app vragen of je de HomePods wil samenvoegen. De speaker zal dan verder zelf de instellen aanpassen, zodat je niet per speaker opeens een andere weergave hebt voor de bas, bijvoorbeeld.

Daarnaast krijgt de Apple HomePod ook ondersteuning voor de agenda. Siri kan dan meer vertellen over de ingeplande activiteiten. Daarnaast is het mogelijk nieuwe items in te plannen met enkele stemcommando’s. Deze mogelijkheden zijn er niet wanneer je telefoon niet zichtbaar is in het wifi-netwerk, om dus te voorkomen dat niet iedereen zomaar je informatie kan raadplegen. Een betere optie zou zijn dat de HomePod stemmen van gebruikers kan herkennen, maar voorlopig is dit de oplossing die Apple heeft aangedragen.

Reacties (0)