IFA 2015 round-up: wat hebben we gezien op het gebied van tablets?

08 september 2015 6 Minuten 0 Reacties
IFA-2014

IFA 2015 zit er weer op. We hebben een week lang in Berlijn doorgebracht om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele communicatie te bekijken, waaronder ook de nieuwste tablets, phablets en convertibles. In dit artikel vind je de belangrijkste aankondigingen, de meest opvallende nieuwe producten en de meest interessante ontwikkelingen.

Algemene trend IFA 2015

Tablets slaan al een paar jaar de klok niet meer tijdens grote beurzen maar er worden gelukkig nog steeds veel nieuwe modellen uitgebracht. Dit jaar hadden we veel nieuwe Windows 10-producten, met name convertibles en hybriden, verwacht maar dat viel tegen. Wel werden er meer nieuwe tablets dan verwacht getoond en ook was wederom duidelijk dat de phablet alleen maar een populariteit wint. Fabrikanten proberen zich op het gebied van stand-alone tablets te onderscheiden van de concurrentie, bijvoorbeeld door zich te richten op een specifieke groep gebruikers, door een groot aanbod aan accessoires uit te brengen of door een unieke feature aan een tablet toe te voegen. De vraag of we dit jaar echt een bijzondere tablet gezien hebben is alleen met ‘nee’ te beantwoorden, maar wat niet is kan nog komen.

Samsung

Van Samsung hadden we al geen hoge verwachtingen voordat IFA 2015 van start ging, aangezien de Koreaanse fabrikant vlak voor de beurs al diverse aankondigingen gedaan had. Vorige maand werden tijdens het Unpacked-evenement namelijk de Galaxy Note 5 en Galaxy S6 Edge+ reeds gepresenteerd. Samsung heeft daarnaast ook de tweede generatie Galaxy Tab S2 reeds uit de doeken gedaan.

Op het gebied van tablets of phablets hebben we vorige week dan ook niks nieuws van Samsung gezien, maar de Koreaanse fabrikant heeft wel een teaser getoond van een product dat door het leven gaat als de Galaxy View. Mogelijk is dit een grote tablet, met een formaat van 12-inch of 18,4-inch, maar het blijft gissen tot Samsung het product officieel aankondigt.

Asus

Asus hield zich tijdens IFA 2015 ook grotendeels in. De Taiwanese fabrikant heeft namelijk net als Samsung vorige maand de nieuwe ZenPad-serie al in Nederland gelanceerd, waaronder de high-end ZenPad S 8.0. Er gingen geruchten over een nieuwe Padfone van het bedrijf maar daar hebben we niks meer over gehoord.

Wel heeft Asus de in juni aangekondigde Transformer Book T100HA met hybride design en Transformer Book Flip TP200 met convertible design gepresenteerd voor Europa. Alleen het laatstgenoemde model zal op korte termijn de Nederlandse markt bereiken. De Transformer Book T100HA komt mogelijk pas begin volgend jaar naar Nederland. Lees ook onze hands-on preview van deze twee modellen.

Acer

Acer liet wel van zich horen tijdens IFA 2015. De Taiwanese fabrikant presenteerde zoals verwacht de nieuwe Predator gaming-lijn, bestaande uit verschillende toestellen die speciaal voor de gamer ontwikkeld zijn. Voor ons is de Predator 8 het belangrijkste, een 8-inch tablet met een aantal fraaie features en specs die gamen moeten optimaliseren. Lees ook onze hands-on preview van de Predator 8.

Op het gebied van Windows toonde Acer ook een aantal nieuwe producten, waaronder de Aspire Switch 12, een hybride laptop die later dit jaar naar Nederland moet komen, en de Aspire R 13, een convertible met een 360 graden kantelbaar display. Voor diegenen die Windows op een smartphone willen is de Acer Jade Primo interessant. Dit toestel draait op Windows 10 en beschikt over Continuum.

Huawei

Huawei liet voor de start van IFA 2015 al weten met een aantal grote aankondigingen te komen en de meest belangrijke op het gebied van mobiele apparaten was de Huawei Mate S. Deze 5,7-inch phablet doet erg denken aan de iPhone maar draait natuurlijk op Android. Lees ook onze hands-on preview van de Huawei Mate S.

Daarnaast presenteerde Huawei de G8, een phablet met een 5.5-inch scherm. Helaas was er op het gebied van tablets niks nieuws te melden en volgens het Chinese bedrijf hoeven we de eerder dit jaar aangekondigde Mediapad X2 en Mediapad M2 voorlopig ook niet in Nederland te verwachten.

Lenovo

Op het gebied van tablets en convertibles heeft Lenovo het meest van zich laten horen. De Chinese fabrikant presenteerde zoals verwacht een groot aantal nieuwe modellen. Zo werd de Yoga Tab 3-serie met ingebouwde kickstand aangekondigd, bestaande uit de Lenovo Yoga Tab 3 Pro met ingebouwde projector, de Lenovo Yoga Tab 3 8 met 8-inch display en de Lenovo Yoga Tab 3 10 met 10.1-inch display. Lees ook onze Lenovo Yoga Tab 3 hands-on preview.

Daarnaast werd de Lenovo Miix 700 met Windows 10 als concurrent voor de Microsoft Surface aangekondigd en presenteerde het bedrijf twee nieuwe ThinkPad Yoga-convertibles die beschikken over zakelijke functies en een 360 graden kantelbaar display. Lees ook onze Lenovo Miix 700 hands-on en de Lenovo ThinkPad Yoga hands-on preview.

Toshiba

Hoewel we van Toshiba niet heel veel verwachtten heeft het bedrijf toch een aantal interessante aankondigingen gedaan. Zo komt Toshiba met de Satellite Click 10, een hybride tablet die iets groter is dan de Click Mini die we eerder dit jaar uitgebreid getest hebben. Daarnaast zijn er verschillende interessante convertibles in de Satellite Radius-familie aangekondigd en bovendien toonde Toshiba een prototype Dynabook die, mocht deze op de markt komen, de concurrentie met de nog onaangekondigde iPad Pro aan zou kunnen gaan. Lees ook onze Toshiba Satellite Click 10 hands-on preview.

Sony

Sony hield het tijdens de persconferentie op IFA 2015 vooral bij de nieuwe Xperia Z5-serie, bestaande uit drie modellen. Voor ons is met name de Xperia Z5 Premium interessant aangezien dit model beschikt over een 5.5-inch display en dus een phablet genoemd mag worden. De belangrijkste feature van dit toestel is de hoge 4K-resolutie van het scherm. Lees ook onze Sony Xperia Z5 premium hands-on preview.

Overige fabrikanten en ontwikkelingen

Natuurlijk was er veel meer interessants te zien tijdens IFA 2015, ook van kleinere fabrikanten en van fabrikanten van componenten. Zo toonde Archos de nieuwe Archos Flip convertible en de indrukwekkend uitgeruste Diamond Tab. Intel liet van zich horen met de zesde generatie Intel Core-processors en Alcatel Onetouch liet van zich horen met de Xess, een extreem grote tablet, en de Pixi 3 10.

Verslag IFA 2015

Wil je al het nieuws vanaf de beursvloer van IFA 2015 nog eens doorlezen, dan kun je terecht in ons IFA 2015 archief. Overigens houden we ons ook bezig met productlanceringen op het gebied van home cinema en wearables. Hiervoor kun je terecht op HomecinemaMagazine.nl en WearablesMagazine.nl.

Reacties (0)