Huawei ontwikkelt batterij die in vijf minuten tot 50% kan opladen

14 november 2015 1 Minuut 0 Reacties
Huawei Nexus

Huawei heeft een batterij uitgevonden die in vijf minuten tot de helft van zijn capaciteit kan worden opgeladen. De batterij is een gewone smartphone-accu, voorzien van een laagje grafiet.

Gewone Li-ion

Huawei heeft een gewone lithium-ion batterij aangepast. Aan de anode zijn grafietcellen gekoppeld. Dat leidt ertoe dat de batterij veel sneller kan worden opgeladen. In een filmpje laat Huawei zien hoe dat werkt. Een vrijwel ontladen smartphonebatterij wordt uit een telefoon gehaald en in een nogal dik oplaadstation geplaatst. Vervolgens gaat de stopwatch lopen. Vijf minuten later wordt de batterij weer teruggeplaatst in de smartphone. Die blijkt dan voor 48 procent te zijn opgeladen.

Levensduur

Huawei presenteerde de uitvinding vrijdag op een industrieconferentie in Japan. De Chinese fabrikant heeft deze nieuwe batterijen al een tijdje getest. De snellaadprocedure gaat niet ten koste van de levensduur van de accu, of de totale hoeveelheid energie die erin kan worden opgeslagen, meldt Huawei. Dat zijn nadelen die nu vaak optreden bij gangbare snelladers.

De batterij is ontworpen door de researchafdeling van Huawei in samenwerking met Watt Lab. Er werden twee batterijen getoond, een met een capaciteit van 3000 mAh en een met een veel kleinere capaciteit van 600 mAh. De eerste haalt dus 48 procent in vijf minuten, de kleinere batterij komt tot 68 procent na slechts twee minuten laadtijd. Huawei heeft nog niet gezegd wanneer deze batterijen in de handel verkrijgbaar zijn.

Advertentie

Batterijen zijn de bottleneck in veel mobiele apparaten (lees hier: tips om de accuduur te verlengen). Zelden houdt een tablet of smartphone het langer dan een etmaal vol op één acculading. Veel fabrikanten zoeken naar manieren om de batterijduur te verbeteren. Er zijn genoeg baanbrekende uitvindingen gedaan, maar het vergt veel tijd om die in massaproductie te nemen. De oplossing van Huawei, een snel oplaadbare, licht aangepaste batterij, lijkt kansrijk. Het is een kleine stap op weg naar tabletaccu’s die het veel langer volhouden dan de huidige.

Reacties (0)