Hands-on review: Nokia N1 tablet

02 maart 2015 3 Minuten 1 Reacties
Nokia-N1-hands-on-totaal

In deze hands-on review vanaf MWC 2015 kijken we naar de Nokia N1, een 7.9-inch tablet met Android 5.0 Lollipop en een Intel-processor.

Vandaag is in Barcelona MWC 2015 van start gegaan en natuurlijk zijn wij van de partij om de nieuwste tablets te bekijken. Diverse fabrikanten hebben nieuwe tablets aangekondigd maar er zijn ook tablets getoond die al buiten Europa te koop zijn. Zo toonde Nokia, dat onlangs nagenoeg compleet overgenomen werd door Microsoft, de N1. Deze tablet is in Azië reeds te koop en moet dit jaar zijn weg naar Europa vinden.

Hands-on met de Nokia N1

In China kun je voor de Nokia N1, welke verkocht wordt door Foxconn, naar de winkel voor een omgerekende prijs van 210 euro. Hiervoor krijg je een tablet met indrukwekkende specificaties, een standaard maar fraai ogend design en een recente versie van Android. Het toestel is voorzien van een 7.9-inch ips lcd-display met een resolutie van 2.048 bij 1.536 pixels en draait op een Intel Atom Z3580-processor. Verder beschikt de tablet over 2GB aan werkgeheugen, 32GB aan opslaggeheugen, een microSD-kaartlezer, een 8 megapixel camera aan de achterzijde, een 5 megapixel camera aan de voorzijde en een microUSB-aansluiting van het nieuwe type C.

Nokia rust de tablet uit met Android 5.0 Lollipop maar speciaal voor dit model is door het bedrijf de Z Launcher ontwikkeld. Het idee achter deze launcher is dat je als gebruiker letters op het scherm kunt schrijven met je vinger waarna de tablet je bestanden, contacten en apps toont die met deze letter beginnen. Deze functie werkt indrukwekkend goed en maakt het mogelijk snel een app te vinden of een zoekopdracht online uit te voeren. Interessant is ook dat het homescreen zich aanpast aan de gebruiker. De tablet ziet elke apps je op welk moment van de dag veel gebruikt en zorgt dat deze apps automatisch op het beginscherm getoond worden.

Advertentie

Qua design is de Nokia N1 weinig bijzonder, al voelt het geheel redelijk premium en goed afgewerkt aan. De tablet beschikt over een premium unibody design, weegt 318 gram en is maar 6,9 millimeter dun. De knoppen voor onder andere het volume en de stand-by functie bevinden zich op exact dezelfde positie als op de tablet die erg veel op dit model lijkt; de iPad mini 3. Het is niet de meest fraaie, lichte of dunne tablet en het draait dan ook vooral om datgene je op het scherm ziet. Het scherm biedt een zeer hoge resolutie waardoor afbeeldingen, websites en andere content haarscherp weergegeven worden. Ook de kleurweergave is boven gemiddeld goed, met een helderheid die hoog genoeg ingesteld kan worden om ook in ruimten met veel licht comfortabel te kunnen werken. Helaas ontbreekt de antireflectiecoating waardoor reflecties snel op kunnen vallen.

Qua prestaties was het model dat wij in handen hebben gehad geen tegenvaller. De tablet reageert snel op input, geeft animaties vloeiend weer en weet ook games met veel grafische elementen strak weer te geven. De Z Launcher zorgt gelukkig niet voor lags of haperingen. De camera’s zijn helaas weinig indrukwekkend, zoals we eigenlijk bij veel tablets zien. Voor een simpele foto of video prima maar meer dan dat hoef je er niet van te verwachten. Een minpunt dat genoemd moet worden is het feit dat een microSD-kaartlezer ontbreekt. Het opslaggeheugen van 32GB kan dus niet uitgebreid worden.

Al met al hopen we dat de Nokia N1 zijn weg binnen niet al te lange tijd ook naar Nederland zal vinden. De tablet scoort op alle fronten, in ieder geval in onze eerste indruk, boven gemiddeld goed. Hierbij moet echter wel gezegd worden dat het prijskaartje dat er uiteindelijk aan komt te hangen nog niet bekend is en wellicht het koopadvies nog beïnvloedt.

Reacties (1)