Hands-on preview: Huawei P30 Pro met goede smartphonecamera

27 maart 2019 4 Minuten 0 Reacties
Huawei P30 Pro-1

Huawei heeft op 26 maart de Huawei P30 Pro aangekondigd. In dit artikel werpen we alvast een eerste blik op het toestel. Wordt dit de telefoon met de beste smartphonecamera van het jaar?

Huawei P30 Pro aangekondigd

Wanneer Huawei een nieuw P-serie smartphone aankondigt, dan kun je erop rekenen dat het bedrijf nieuwe dingen gaat doen met de camera. Soms is de nieuwigheid niet uniek, maar wel vaak goed uitgewerkt. In een notendop is dit de eerste indruk die de Huawei P30 Pro achterlaat: een slanke smartphone met een strak design, snelle prestaties en allerlei toeters en bellen die je mag verwachten van high-end smartphones anno 2019. De echte kern van de P30-serie ligt natuurlijk bij de fotografiemogelijkheden.

Hoewel beide varianten van de smartphone zich focussen op fotografie, is de P30 Pro het enige model dat is uitgerust met de 10x hybride zoomfunctie. Daarnaast is er 5x optische zoom en kun je tot vijftig keer inzoomen met de digitale zoomfunctie. Daarnaast is er een uitgebreide avondmodus en zijn er natuurlijk nog veel meer effecten en mogelijkheden, zoals de groothoeklens. We hebben de smartphone in Parijs, na de aankondiging, meteen in ontvangst genomen en op verschillende momenten van de dag uit de zak gehaald.

Foto’s maken in Parijs

We zijn in Parijs, dus hebben we foto’s gemaakt van de omgeving. Dat deden we in de middag, toen er genoeg licht was bijvoorbeeld. Foto’s komen dan meteen goed uit de verf. Details zijn goed zichtbaar op normale foto’s en kleuren komen goed naar voren. Zet je de modus voor kunstmatige intelligentie aan, dan komen de kleuren ietwat beter naar voren. En in vergelijking met die modus kunnen de normale foto’s een beetje tegenvallen, maar alleen wanneer je je bewust bent van de kleine verschillen. De AI overdrijft in elk geval niet.

Advertentie

De groothoeklens doet precies wat het belooft. We hebben bij de Eiffeltoren gestaan en hebben daar wat foto’s geschoten. Zonder de groothoeklens was het niet mogelijk om complete delen van de toren op de foto te krijgen op het moment dat we er bewust dichtbij in de buurt zijn gaan staan. Gebruik je vanaf een afstand de optische zoom, dan krijg je ook nog eens een duidelijk beeld van hoe de toren er aan de bovenkant uitziet, bijvoorbeeld. We hebben enkele foto’s van de Eiffeltoren in dit artikel geplaatst ter referentie.

10x hybride zoom

Avondmodus

Een andere belangrijke modus is de avondmodus. Huawei belooft dat het mogelijk is om in een compleet donkere omgeving een normale foto te maken. Aan het einde van de avond hebben we op een boot gezeten om wat te eten en te drinken, terwijl we ondertussen naar de omgeving langs de waterlijn hebben kunnen kijken. Ook hier hebben we enkele foto’s kunnen schieten, met en zonder avondmodus. Meestal zorgt die modus er wel voor dat donkere foto’s beter in beeld worden gebracht, maar er zijn wel voorwaarden aanwezig.

Van links naar rechts: normaal, groothoeklens, avondmodus.

Wanneer er ook maar een beetje licht is, dan kan de foto anders uitpakken dan je wellicht zou verwachten. In principe werkt deze modus op z’n best wanneer er helemaal geen licht aanwezig is. Zo kun je mooie foto’s maken van de sterrenhemel of de bakstenen onder één van de vele bruggen in Parijs. Komt er een straatlantaarn in beeld, dan kan het zijn dat de foto slechter uitpakt, maar dan kun je gewoon overschakelen op de normale modus met AI ingeschakeld. Twijfel je, dan kun je foto’s in beide modi maken en de beste foto uitkiezen.

Foto gemaakt met avondmodus aan.

En zo zijn er nog wat dingen die de camera goed lijkt te kunnen. Omdat we nog maar enkele uren met de Huawei P30 Pro hebben doorgebracht, kan het zijn dat we straks dingen tegenkomen die kunnen tegenvallen. Zo is het al eens opgevallen dat sommige plekken gitzwart op de foto staan, terwijl het helemaal niet zo donker was, terwijl op andere momenten de lucht heel licht was, terwijl het eigenlijk donker was in het echt. Het gaat dus nog niet altijd goed, maar dat kan ook komen doordat we nog moeten wennen aan de camera.

Wil je meer lezen over de Huawei P30 Pro, zoals de specificaties? Check dan ons eerder geschreven nieuwsbericht. Daar lees je ook alles over de Huawei P30, de ‘normale versie’ van de P-serie van 2019.

Reacties (0)