Hands-on met de Sony Xperia 5 tijdens IFA 2019

08 september 2019 3 Minuten 0 Reacties
sony-xperia-5-ifa-2019-foto-1

Tijdens IFA 2019 hebben we de Sony Xperia 5 eens onder de loep kunnen nemen. Dit zijn onze eerste indrukken van het toestel. Het is een elegant toestel met prima specificaties en - zoals het er nu naar uitziet - weinig overbodige luxe.

Sony Xperia 5 met weinig overbodige luxe

Meestal als we een Sony-smartphone in onze handen hebben, dan zijn we onder de indruk van het design en de elegantie van het ontwerp. De toestellen, zeker de high-end modellen, ogen vaak prachtig, zakelijk en strak, maar verliezen daardoor wel een beetje mainstream appeal. Dat kan natuurlijk prima zijn wanneer je geen zin in een dertien-in-een-dozijn-design van de Samsungs, Huaweis en Apples van deze wereld. Sony kan daarmee een groep aanspreken die eens wat anders wil. Maar lukt het bedrijf ook om die groep uit te breiden?

Misschien dat het Sony dit keer lukt. Het bedrijf moet erin slagen dat strakke design te combineren met functies die mensen ook daadwerkelijk gebruiken of nodig hebben. Overbodige luxe elementen zoals 4k-schermen mogen achterwege gelaten worden en het lijkt erop dat het Japanse bedrijf die boodschap begrepen heeft. De Sony Xperia 5 beschikt namelijk over een full hd+-resolutie: de resolutie is wel hoger dan full hd, maar dat komt doordat het scherm hoger is dan gemiddeld — waardoor er meer pixels nodig zijn.

Die lagere resolutie heeft als voordeel dat de energieconsumptie van het apparaat achteruitgaat, waardoor je langer met de smartphone kunt doen. De accu heeft een vermogen van 3.140 mAh, maar we hebben ons laten vertellen dat dit voor dit toestel prima is. Uit allerlei tests zou namelijk gekomen zijn dat Sony prima geoptimaliseerde Android-software heeft, waardoor de batterij lekker lang mee kan gaan. Dat is iets dat we in de toekomst moeten gaan controleren, wanneer we een reviewmodel te beschikking krijgen voor een paar weken.

Advertentie

Het scherm is 6,1-inch groot en de randen zijn een stuk dunner gemaakt dan de Sony Xperia 1. De Sony Xperia 5 is overigens geen opvolger van de Sony Xperia 1, meer een model dat er prima naast kan bestaan. De specs zijn niet even high-end in vergelijking met de Xperia 1, maar gelukkig ook niet slecht te noemen. Zo zit er onder de motorkap een Qualcomm Snapdragon 855, 128 GB aan opslagruimte en 6 GB aan werkgeheugen. Je kunt natuurlijk beter krijgen momenteel, dus laten we hopen dat de prijs relatief laag blijft.

Wat overigens opvallend is, is dat Sony het toestel als een compacte smartphone in de markt zit. Toegegeven, wanneer je hem naast de Sony Xperia 1 legt, dan is die een flink stuk kleiner. Daarnaast is het apparaat ook ontzettend smal, wat bijdraagt aan het idee dat het een klein, compact model is. Maar in de praktijk hebben we te maken met een smartphone met een 6,1″-scherm, dus zo compact is die niet. Desondanks werkt de illusie prima wanneer je hem in je hand hebt: het toestel vóelt compact aan en dan is de missie geslaagd.

Verder is het fijn om te weten dat de Sony Xperia 5 direct voorzien wordt van Android 9.0 Pie en dat er nu al gewerkt wordt aan Android 10. Maar de Japanse ingenieur belooft ons dat de update er snel aankomt. Hoewel Sony officieel nog geen prijs bekendgemaakt heeft, is de verwachting dat dit toestel 799 euro gaat kosten. Dat lijkt ons net een beetje teveel voor een toestel dat een nichemarkt aanspreekt, want dat helpt het niet in de missie om de mainstream snel te overtuigen. Het gebrek aan een koptelefoonaansluiting idem dito.

Meer lezen?

Voor meer informatie en aankondigen over IFA 2019, kun je terecht in onze uitgebreide nieuwsdatabase. Daar lees je alles over nieuwe smartphones, trends en ontwikkelingen en tref je ook meer hands-ons aan van producten die we uitgeprobeerd hebben.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)