Google toont preview Android M: wat is er nieuw?

28 mei 2015 6 Minuten 0 Reacties
Google-Android-M

Android M is de opvolger van Android Lollipop en staat vooral in het teken van een betere Android-ervaring met verbeterd gebruiksgemak.

Android M

Android M staat vooral in het teken van het verbeteren van de gebruikservaring, op elk toestel, zowel tablets als smartphones. Niet alleen zijn vele bugs opgelost, ook zijn er belangrijke verbeteringen doorgevoerd. De meeste verbeteringen zorgen voor een soepelere ervaring voor de gebruiker, betere prestaties van het apparaat en eenvoudigere instellingen die snel toegankelijk zijn.

App premissies

Eén van de belangrijkste verbeteringen binnen Android M is hoe er omgegaan wordt met app-permissies, toestemmingen die je een app geeft om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot je contacten of je microfoon. Voortaan worden deze permissies niet meer bij de installatie getoond maar wanneer een feature van de app gebruikt wordt. Wil je bijvoorbeeld de microfoon binnen Whatsapp gebruiken dan krijg je een pop-up te zien waarin knoppen voor het toestaan of weigeren van toegang tot de microfoon verschijnen.

Op deze manier krijg je meer keuzevrijheid over de permissies die apps vragen. Het moet makkelijker worden om specifieke permissies te weigeren of juist toe te staan. In de instellingen van je Android smartphone of tablet kun je daarbij eenvoudig bekijken welke toestemmingen je aan een specifieke app gegeven hebt of welke apps bijvoorbeeld toegang hebben tot je microfoon. Vanzelfsprekend zijn ze hier ook aan te passen.

Chrome custom tabs

Chrome custom tabs is een functie die naar apps en Android M komt. Simpel gezegd houdt dit in dat app-ontwikkelaars Chrome eenvoudiger kunnen integreren in een app zodat je niet overschakelt naar de browser. Chrome draait eigenlijk bovenop apps zodat het één ervaring lijkt en zo voelt. Het browser-venster is compleet in de stijl van de app. Alle Chrome-features zitten in de custom tabs, zoals bijvoorbeeld Translate, de inlogfunctie en je bewaarde wachtwoorden. Alles bij elkaar moet dit zorgen voor een snellere, veiligere en gebruiksvriendelijkere browse-ervaring.

App-linking

Apps kunnen binnenkort zo geprogrammeerd worden zodat het linken tussen apps (en de browser sneller) en eenvoudiger gaat. Een geverifieerde link (door communicatie tussen app, Android en de server waar de link naar verwijst) kan ervoor zorgen dat je direct van bijvoorbeeld de Gmail-app naar de Twitter-app kunt gaan, door het volgen van een link die naar Twitter verwijst. Je wordt dan niet meer met een pop-up gehinderd om een keuze te maken in welke app je de link wilt openen. Wederom moet dit de gebruikservaring verbeteren.

Android Pay

Het was al verwacht maar Google heeft ook een eigen betaalsysteem aangekondigd, genaamd Android Pay. De focus van Android Pay ligt op veiligheid, gebruiksgemak en keuzevrijheid. Android Pay is open-source zodat iedereen ermee aan de slag kan. Google werkt zamen met grote providers om Android Pay standaard beschikbaar te stellen en kan op elke smartphone met NFC gebruikt worden. Ook wordt Android Pay geïntegreerd in apps zodat sneller betalen mogelijk wordt. Momenteel is Android Pay alleen nog in de VS te gebruiken.

Vingerafdrukscanners

Android M krijgt standaard ondersteuning voor vingerafdrukscanners, een onderdeel dat we al op high-end apparaten terugzien, onder meer van Samsung. Door de integratie in Android M kan de vingerafdruksensor bijvoorbeeld gebruikt worden om aankopen te doen via Android Pay, aankopen te doen in de Play Store en je smartphone of tablet te ontgrendelen.

Stroomverbruik en opladen

Android M gaat volgens Google beter om met energieverbruik. De functie wordt door Google ‘Doze’ genoemd en houdt in dat je toestel kijkt of hij gebruikt wordt. Door bewegingen te registreren kan je tablet of smartphone zien of actief gebruik waarschijnlijk is en achtergrondactiviteiten gestopt of verminderd kunnen worden om vervolgens het energieverbruik te verminderen. Google heeft ‘Doze’ zelf getest met twee Nexus 9-toestellen; een met Android M en een met Android Lollipop. Volgens de softwaregigant ging het toestel met Android M bijna tweemaal langer mee op een volle lading.

Voor het opladen van je tablet of smartphone is er met Android M ondersteuning voor usb-type-c. Niet alleen is de aansluiting eenvoudiger te gebruiken (het maakt niet uit hoe de kabel in de poort gestopt wordt), ook laadt je smartphone of tablet sneller op. Een toestel kan daarbij geselecteerd worden om een ander toestel op te laden, mocht je buurman met een lege accu zitten.

Kleine verbeteringen

Er zijn ook verschillende kleine verbeteringen doorgevoerd. Zo wordt het selecteren van woorden in teksten eenvoudiger doordat je niet meer per letter hoeft te selecteren, kun je sneller content met specifieke personen delen en zijn de extra mogelijkheden voor het aanpassen van het volume per onderdeel van het besturingssysteem vereenvoudigd en uitgebreid. Ook heeft Google de persoonlijke assistent voorzien van een grote update, genaamd Google Now on Tap, en krijgt de Google Play Store een update waarmee een speciale familie-categorie geïntroduceerd wordt.

Google Photos

Google Photo’s is niet echt een onderdeel van Android M, het is de nieuwe foto-app voor Android- en iOS-gebruikers. Deze app maakt het eenvoudiger om foto’s overzichtelijk weer te geven, te ordenen en terug te zoeken. In het overzicht kun je middels pinch-bewegingen op dag, maand, of jaar zoeken, en het is mogelijk om foto’s van gezichten automatisch bij elkaar te plaatsen, waarbij elke persoon dankzij gezichtsherkenning zijn eigen album krijgt. Ook worden al je foto’s gesynchroniseerd met je Android-apparaten en bovendien worden al je foto’s en video’s onbeperkt en in volledige resolutie (maximaal 16 megapixels voor foto’s en 1080p voor video’s) opgeslagen in de cloud als back-up. Google Photos wordt later vandaag uitgebracht voor Android, iOS en je browser.

Wanneer komt Android M?

Android M wordt in het derde kwartaal van dit jaar verwacht. Een release voor ontwikkelaars die in het bezit zijn van een Nexus 5, 6 of 9 is inmiddels uitgebracht. Wat de officiële naam van het besturingssysteem wordt is nog niet bekend.

Reacties (0)