Google kondigt Android O aan: dit is wat er nieuw is

21 maart 2017 4 Minuten 2 Reacties
android-o-logo

Android O wordt de opvolger van Android 7.1 Nougat. Google heeft de nieuwe versie dinsdag aangekondigd en vrijgegeven voor ontwikkelaars. In dit artikel bespreken we welke nieuwe zaken O met zich mee gaat brengen.

Android O vrijgegeven voor ontwikkelaars

Google heeft dinsdagavond Nederlandse tijd de eerste versie van Android O vrijgegeven voor ontwikkelaars. Dit wordt de volgende grote versie van het Android-besturingssysteem, dat naar verwachting in het derde kwartaal van 2017 zal worden uitgebracht voor smartphones, tablets en andere apparaten. Android O zal een aantal dingen gaan veranderen, zoals de manier waarop notificaties zich gedragen, ondersteuning voor picture-in-picture en wederom een verbetering aan de manier waarop een Android-apparaat omgaat met de energievoorziening.

De versie van Android O die nu beschikbaar is, is niet voor iedereen bedoeld. Google raadt het mensen dan ook af om deze versie te downloaden; hij is puur voor ontwikkelaars bedoeld. Mocht je toch de gok willen wagen – en weet je waar je mee bezig bent – en heb je een Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus 6P, Nexus 5X of Nexus Player, dan kun je hier de factory images downloaden. Hieronder bespreken we wat Android O allemaal met zich mee gaat brengen. In de toekomst zullen we het artikel aanvullen zodra er nieuwe informatie is.

Notificatiekanalen

Ontwikkelaars kunnen voortaan instellen of een bepaalde notificatie binnen een specifieke categorie valt. Daardoor kunnen gebruikers in de toekomst notificaties bundelen en tegelijkertijd wegvegen. Heb je bijvoorbeeld een nieuwsapplicatie, dan kun je precies instellen over welke dingen je wel of niet een notificatie wil ontvangen. Ook kun je voor dringende zaken instellen dat je een trilling wilt voelen, terwijl minder dringende zaken geen trilling hoeven af te geven.

Picture-in-picture-modus

Android 7.0 Nougat introduceerde al ondersteuning voor meerdere vensters in beeld, maar Android O zal ook een andere manier van multitasking gaan introduceren. Straks kun je apps naast elkaar zetten, maar ook in een kleiner venster zetten terwijl je op de achtergrond een andere app hebt openstaan (denk bijvoorbeeld aan hoe de YouTube-app met picture-in-picture omgaat).

Formulieren automatisch invullen

Android O kan informatie automatisch invullen, zoals bijvoorbeeld Google Chrome nu ook al kan doen wanneer de browser de tekstvelden herkent.

Iconen die zich kunnen aanpassen

Er komt ondersteuning voor een nieuw type app-icoon. Dit icoontje kan zijn formaat aanpassen door te kijken naar welk apparaat je gebruikt. Bijvoorbeeld: gebruik je een app op een apparaat waar de icoontjes vierkant zijn, dan kan het zijn dat iemand anders ronde iconen te zien krijgt vanwege het feit dat het een ander toestel of andere launcher is.

Achtergrondprocessen verminderen

Google gaat applicaties opnieuw beperken op de achtergrond. Dit moet voorkomen dat apps van third party-ontwikkelaars veel energie verbruiken door op de achtergrond toch dingen te doen waar je niet meteen weet van hebt.

Verbeterde ondersteuning voor meerdere displays

Apps met ondersteuning voor meerdere vensters kunnen van scherm naar scherm verplaatst worden op een apparaat dat beschikt over meerdere displays. Gebruik je bijvoorbeeld een Chromebook die Android-apps kan draaien, dan is het mogelijk om één op het ene scherm en één app op het andere scherm open te hebben staan. Het betekent niet dat beide apps dan actief zijn: alleen het scherm dat je gebruikt heeft de actieve app, de andere wordt gepauzeerd.

Andere aanpassingen

  • Er zijn meer opties voor de System UI Tuner die we ook al tegenkwamen in Android 7.0 Nougat
  • Die System UI Tuner laat je ook twee apps plaatsen op het vergrendelde scherm
  • Developers kunnen app-iconen met een hogere kleurenweergave presenteren
  • Bredere ondersteuning voor audio via bluetooth (ondersteuning voor ldac)
  • Wifi Aware: hiermee kunnen apparaten contact met elkaar zoeken zonder gebruik te maken van het internet
  • Betere ondersteuning voor snelkoppelingen op het toetsenbord van Chromebooks
  • Audio-ervaring moet over het algemeen verbeterd worden
  • Multiprocess-modus for WebView is nu standaard geactiveerd
  • Fonts kunnen ook in html worden gepresenteerd en hoeven dus niet als assets worden meegestuurd
  • Binnen apps kunnen er nu ook dingen gepind worden, zoals snelkoppelingen en widgets
  • Ontwikkelaars kunnen apps groeperen voor een betere verwerking van de data

Tweede bèta Android O voor ontwikkelaars is onderweg

De volgende bèta van Android O is onderweg en moet in mei verschijnen. De derde versie staat gepland voor juni, terwijl de laatste in juli moet uitkomen. In het derde kwartaal lanceert Google uiteindelijk Android O voor andere fabrikanten en softwareontwikkelaars. Wanneer de nieuwste versie van Android voor iedereen te downloaden is, is op moment van schrijven niet bekendgemaakt.

Zodra Google meer informatie over Android O vrijgeeft werken we dit artikel bij.

Reacties (2)