Geen Google Play Store? Zo installeer je applicaties op je Android tablet

25 september 2012 5 Minuten 26 Reacties
Google-Play

Hoewel steeds meer Android tablets de zogenaamde stempel van Google krijgen en dus standaard met de Google Play Store voor het downloaden van applicaties geleverd worden zijn er nog een hoop budget modellen die het zonder deze grote applicatie bibliotheek moeten doen. Wanneer je geen toegang hebt tot de Google Play Store zijn er toch voldoende manieren om aan apps te komen.

De Google Play Store is de grootste bibliotheek voor Android applicaties. Hier vind je de meest populaire apps en ook is de kwaliteit van deze applicaties hoger dan applicaties die je in alternatieve app stores kunt vinden. Kortom, iedereen wil wel toegang tot de Google Play Store hebben. Helaas is dit afhankelijk van de afspraken die de fabrikant van jouw tablet heeft met Google. De internetgigant stelt namelijk eisen aan fabrikanten die een certificaat van Google willen krijgen en dus de Play Store mogen voeren.

Sommige fabrikanten, vooral fabrikanten van budget tablets, kiezen ervoor hun product niet door Google te laten certificeren of komen simpelweg niet voor een certificaat in aanmerking. Deze fabrikanten kunnen dus geen Play Store mee te leveren. Dit is een van de nadelen wanneer je kiest voor een goedkope tablet, maar betekent niet altijd dat je het zonder populaire apps moet stellen. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om toch applicaties te installeren.

Alternatieve app stores

Wanneer je tablet niet standaard is uitgerust met de Google Play Store heeft de fabrikant er in 9 van de 10 gevallen voor gekozen een alternatieve app store te gebruiken. Er zijn heel wat van deze alternatieve bibliotheken te vinden, de meest populaire vind je hieronder. Een nadeel van deze alternatieve app stores is dat het aanbod vak ver achterblijft bij dat van de Google Play Store en ook de kwaliteit van applicaties kan flink tegenvallen.

Om deze app stores te vullen worden sommige apps vanuit de Play Store gehaald en aangepast. Dat kan uiteindelijk leiden tot crashende apps of apps die helemaal niet werken. Dit is een kwestie van proberen. De meest populaire apps zijn vaak wel te vinden. Het installeren van een applicatie via deze app stores gaat vaak hetzelfde als dat je het middels Google Play zou doen. Je zoekt een applicatie op en klikt simpelweg op installeren.

  • SlideME (applicatie & website)
  • Getjar (applicatie & website)
  • AndroLib (website)
  • 1Mobile (website)

Via de aanbieder zelf

Mocht je een specifieke applicatie zoeken maar niet kunnen vinden is het soms handig om eens op de website van de aanbieder of ontwikkelaar te kijken. Met een beetje geluk vind je daar een .APK bestand waarmee je de app kunt installeren. Let wel dat veel developers en bedrijven je direct naar de Google Play Store sturen waardoor het downloaden van de applicatie weer onmogelijk wordt.

Belangrijk

Voor het installeren van een los .apk bestand (buiten een app store om) moet er een instelling op je smartphone of tablet aangepast worden. Ga naar de instellingen van je tablet. Hier vind je onder het kopje ‘beveiliging’ de setting ‘Onbekende bronnen’. Activeer deze optie om .apk bestanden (apps) buiten de Google Play Store om te kunnen installeren. Je zult zien dat je een waarschuwing krijgt. Dat is een logisch gevolg, want Google heeft geen controle over applicaties die van buiten de Play Store gedownload worden. Er zit dus een risico aan.

.APK bestanden Googlen

Mocht je de applicatie niet kunnen vinden via de website van de aanbieder of developer dan is er altijd Google nog. Je kunt het beste zoeken op ‘apk naam applicatie’ of ‘download naam applicatie‘. Vervolgens krijg je natuurlijk een hele waslijst aan resultaten waar je even doorheen zult moeten spitten. De meest resultaten zullen uit verschillende fora komen waar men (hopelijk) een linkje naar het .apk bestand geplaatst heeft.

Eenmaal gevonden kun je het .apk bestand opslaan op je tablet (wanneer je zoekt met je tablet) of op je computer (wanneer je zoekt op je PC). Wanneer het bestand op je computer staat kun je het via een USB verbinding overzetten naar je tablet of gewoon naar jezelf mailen en downloaden op je tablet. Eenmaal gedownload op je tablet kun je het .apk bestand opzoeken via een File Manager (vaak vooraf geïnstalleerd op je tablet, anders even zoeken in een van de app stores). Klik op het bestand en deze zal geïnstalleerd worden. Het is een kwestie van uitproberen om te zien of het werkt.

Google Play Store downloaden

Er is nog een extra mogelijkheid, maar deze is voor de gemiddelde consument niet interessant aangezien je redelijk wat technische kennis moet hebben en er de tijd voor moet nemen. Via verschillende fora, waarvan XDA Developers de grootste is, kun je zoeken naar .apk bestanden van onder meer de Google Play Store. In 9 van de 10 gevallen moet je tablet echter geroot zijn of moet je tablet over een lage beveiliging beschikken waardoor root toegang gedeeltelijk mogelijk is. Het rooten van je tablet is een hele stap verder dan bovenstaande mogelijkheden en komt met een aantal belangrijke nadelen waar je rekening mee moet houden. Mocht je het toch eens willen proberen dan is XDA Developers de beste plek om informatie te vinden.

Lees meer: Je Android tablet rooten

Suggesties?

Heb je zelf nog suggesties voor het downloaden en installeren van applicaties zonder de Google Play Store? Of wellicht een manier om toch toegang te krijgen tot de Google Play Store zonder Google stempel? Laat het dan in de reacties hieronder weten en we werken het artikel bij.

Meer tips en tricks

Bekijk meer tips, adviezen en tricks voor Android tablets in onze uitgebreide tips database of bekijk de recente tips in ons tips archief.

Ook kun je terecht in de tablet database om tablets te vergelijken en artikelen per tablet op te zoeken.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (15)

Marco Schoolenberg

Marco Schoolenberg
16 juni 2013 om 13:25

Beste,

Kan iemand mij vertellen of mijn tablet een IT Works TM1003 ondersteund word door Google play store.
— e-mail adres verwijderd —

Vr.gr.
Marco

Inloggen


16 juni 2013 om 18:12

Geen idee, zou wel moeten kunnen via een van bovenstaande manieren in ieder geval.

Inloggen
Nour

Nour
14 februari 2019 om 07:20

Ehm.ja maarik heb een gsm 📱 dus kan ik dat ook zok inqtaleren

Inloggen
marco

marco
12 november 2013 om 19:45

ja kweet het kheb die ook ma het lukt niet

Inloggen
Dikra

Dikra
22 juli 2013 om 11:34

Hele maal niks

Inloggen
illy

illy
04 november 2013 om 21:37

Beste, ik heb een samsung tablet 3,ik zou graag skype etc… willen installeren maar dat is dan via play store. En elke app die ik wil installeren via play store gaat niet.ik krijg de melding ‘fout 501’. Kan aub iemand mij helpen. Dank u

Inloggen
jan kokx

jan kokx
27 november 2013 om 22:00

De google playstore werkt niet meer op mijn Samsung tablet tab 2 heb alles geprobeerd mbt verwerken maar dat werkt niet wat kan ik nu nog doen?

Inloggen
jan kokx

jan kokx
27 november 2013 om 22:09

Eh verwijderen

Inloggen


27 november 2013 om 23:11

Wat gebeurt er als je de Play Store wilt openen?

Inloggen
jan kokx

jan kokx
27 november 2013 om 23:37

heb het gevonden com.google.process.gapps .
waqt je nu moest doen is de downloads uitzetten en daarna weer aanzetten en toen functioneerde het weer maar was al 3 dagen bezig en werd het vanavond beu en roep de hulp in en wat blijkt nog geen half uur later lukt het wel met een engelsse lijst van vragen toch leuk maar bedankt voor je reactie en als ik ooit kan helpen hoor ik het ook graag maak nml vaak dingen mee door gebruik van leken op mij tablet ( eh leken die er nog minder van begrijpen dan ik dan he) mvg J Kokx

Inloggen


28 november 2013 om 00:11

Ok, top. Mocht je anderen willen helpen, hou onze vraag & antwoord sectie in de gaten. Daar verschijnen een hoop vragen van gebruikers 🙂 Thanks!

Inloggen
collin

collin
12 april 2014 om 18:21

Ik ka niets donloden en het ligt niet aan de op slag

Inloggen
Iliias

Iliias
13 april 2014 om 10:49

Lukt niet Collin?

Inloggen
Iliias

Iliias
13 april 2014 om 10:48

Bij mij lukt het ook niet dezelfde als jullie

Inloggen
♥★

♥★
28 juli 2014 om 15:59

Is er ook een vervangende app waar op ik magister kan dowloaden??

Inloggen


29 juli 2014 om 15:33

Wat is Magister precies? Als het een app is; check even via Google en zoek naar “Magister APK”. Dan kun je vaak het losse apk-bestand vinden en installeren.

Inloggen
johan

johan
24 juni 2015 om 15:03

Ik krijg altijd te lezen uw download begint dadelijk maar dan gebeurt er niets… op de site van google play staat erna dat de app is geinstaleerd maar op de gsm staat niets. hij is nergens gedownload op de gsm en alle beveilingsinstellingen staan juist. Als ik via een gewone site ga download hij zonder probleem de app. maar via google play totaal niets… enige hulp aub!

Inloggen
Hidde

Hidde
05 juli 2015 om 22:38

Ik heb kan de optie ‘onbekende bronnen’ niet vinden op mijn Samsung Galaxy Gio.

Inloggen
kim

kim
14 augustus 2015 om 10:50

als je geen play store hebt hoe moet je dan spelletjes dawnloden?????

Inloggen
Sonia

Sonia
23 september 2015 om 19:18

heb een tablet 10.1 van samsung maar kan niks downloaden en dan krijg ik altijd de fout die begint met RPC: en dan verschillende cijfers de browser ondersteunt google play store niet meer maar kan google play store kan ik ook niet downloaden

Inloggen
kevin

kevin
23 september 2016 om 20:41

Heb ik ook kim

Inloggen
kevin

kevin
23 september 2016 om 20:38

Er staat fout bij het ophalen van informatie vam de Server en kan nicks meer op dounloden

Wie kan mij helpen

Inloggen
kevin

kevin
23 september 2016 om 20:40

Wie o wie

Inloggen
Berthie Postma

Berthie Postma
02 juli 2017 om 16:32

Fijn dat ik mijn vraag aan jullie
kwijt kan.Mijn smartfoon Wolfgang aangezet vraag was: update play store! Op update getipt klaar. Mooi niet! Hik updaye al 3 weken! Van alles geprobeerd
Geem resultaat
Geen gmail geen youtube. Ik moet wekenlang op bed liggen en dit is voor mij de enige manier contact ye hebben met dr buitenwereld.Help Aub!

Inloggen
Kees de Laat

Kees de Laat
31 mei 2019 om 19:34

Ik heb een nieuwe tablet n.l. een Samsung Galaxy Tab A. IK wil nu wat spelletjes downloaden, maar ik weet niet hoe en waar. Ik ben 74 jaar dus niet meer de jongste.
Kan iemand me uitleggen waar ik dan moet zijn en hoe ik ze op mijn tablet krijg. Ik heb een Google account aangermaakt met wachtwoord, maar hij zegt steeds dat het wachtwoord niet klopt maar ik ben wel binnen gekomen met dit ww.

Inloggen
De Smet Linda

De Smet Linda
30 september 2019 om 12:26

Kan ik itsme downloaden op mijn laptop Lenovo ik heb geen smartfoon en hoe doe ik dat?

Inloggen