‘Facebook bereidt een antitrustrechtszaak voor tegen Apple’

29 januari 2021 2 Minuten 0 Reacties
pexels-pixabay-267350

Het lijkt erop dat Facebook een antitrustrechtszaak voorbereidt tegen Apple, vanwege een privacyfunctie Apple geïntroduceerd heeft.

Hoewel dat waarschijnlijk de eigenlijke reden is, schrijft The Information dat Facebook dit wil doen omdat Apple andere appontwikkelaars regels oplegt die niet gelden voor zijn eigen apps. Ook wil het socialmediabedrijf meteen aankaarten dat third-party apps niet de standaardberichtendienst kunnen worden op iOS.

Facebook versus Apple

Daarnaast is het zo dat Facebook vindt dat Apples aankomende verandering op het gebied van advertentietracking (waarbij gebruikers ervoor kunnen kiezen níet gevolgd te worden door advertentieplatformen), Apple een oneerlijk voordeel heeft als het gaat om het weergeven van advertenties in de App Store.

Het is zo dat het nieuwe beleid niet geldt voor Apples eigen apps, maar dat is volgens het bedrijf geen probleem. Apple deelt namelijk geen persoonlijke gegevens met derden en zet zich juist in voor het beschermen van de privacy van gebruikers, aldus het bedrijf uit Cupertino.

Advertentie

Facebook is niet uit op een geldbedrag, maar wil juist de nieuwe regels veranderen. Nu probeert dat bedrijf dat dus mogelijk voor elkaar te krijgen door een front te vormen met andere bedrijven, zodat ze samen sterk staan tegen de iPhonemaker. Apple geeft in dit geval de argumenten dat het niet de grootste smartphonemaker is en dat zijn Apple Store-regels bedoeld zijn voor het reduceren van malware en oplichterij.

Minder advertentie-inkomsten?

De nieuwe regels met betrekking tot het volgen van iOS-gebruikers gaan begin dit jaar in. De financiële topman bij Facebook, Dave Wehner, heeft tijdens de bespreking van de kwartaalcijfers al gemeld dat die regels voor een impact op de advertentieomzet kunnen zorgen.

Dat is ook het geluid dat ceo Mark Zuckerberg laat horen. Zo schreef de Washington Post eerder deze week dat Zuckerberg gezegd heeft dat Apple dergelijke stappen alleen neemt voor het eigen gewin.

Apple has every incentive to use their dominant platform position to interfere with how our apps and other apps work, which they regularly do. They say they are doing this to help people, but the moves clearly track their competitive interests.

Bovendien moeten de nieuwe maatregelen ervoor zorgen dat mensen vaker diensten als iMessage en FaceTime gaan gebruiken. Dat zou dan ten koste gaan van het gebruik van apps als WhatsApp en Facebook Messenger, aldus de ceo.

Verder is Zuckerberg van mening dat Apple kleinere appontwikkelaars zodoende dwingt alternatieven te introduceren. Gratis diensten kunnen verdwijnen, aangezien ze abonnementen of in-app aankopen moeten aanbieden om uit de kosten te komen. En dat is nou net iets waar Apple weer aan verdient, omdat die transacties via de App Store verlopen. Kortom: hier is het laatste wordt nog niet over gezegd.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)