Eerste versie Android 12 gelanceerd voor smartphones en televisies

19 februari 2021 2 Minuten 0 Reacties
android-logo-new

Google heeft donderdagavond Nederlandse tijd de eerste versie van Android 12 gelanceerd voor smartphones en televisies.

Vanaf nu is de ontwikkelaarsversie van Android 12 beschikbaar voor Pixel-smartphones. Daarnaast is er ook al een preview voor televisies gelanceerd. Het maandenlange proces van het testen van de verschillende versies van het besturingssysteem is daarmee van start gegaan.

Android 12 voor smartphones…

Dit is het zesde jaar op rij dat Google besluit het publiek alvast een voorproefje te geven van wat later dit jaar komen gaat. Net zoals in 2020 begint de openbare testfase in februari in plaats van maart, en daardoor hebben ontwikkelaars meer tijd voor het geven van feedback en het updaten van hun apps.

Android 12 moet een hoop dingen anders gaan doen. Zo moeten notificaties anders gepresenteerd worden en meer informatie weergeven, moet je ze sneller kunnen openen en moeten de animaties er vloeiender uitzien.

Advertentie

Bovendien moet het voor gebruikers gemakkelijker worden content van de ene naar de andere app te krijgen. Het maakt dan niet uit of het om foto’s, video’s of audiobestanden gaat. Content kan vanuit het klembord of toetsenbord geplakt worden en anders moet je die content kunnen verslepen. Daarnaast is er ondersteuning voor het .avif-formaat, waardoor afbeeldingen in hoge kwaliteit minder ruimte innemen. Ook moeten apps werken met de hevc-container, ook wanneer ontwikkelaars die ondersteuning niet inbouwen.

De haptische feedback kan reageren op geluid, waardoor je specifieke trillingen teweeg kan brengen. Handig voor videogames, maar ook voor mensen met een visuele beperking.

Uiteraard gaat er veel aandacht uit naar privacy en appcompatabiliteit. Het is verder zo dat meerder onderdelen van Android 12 via Google Play (en Project Mainline) geüpdatet kunnen worden. In de komende maanden gaan we ongetwijfeld nog veel meer horen over de smartphoneversie van Android. Ondertussen druppelt het nieuws binnen over veel nieuwe functies, waaronder de bevestiging van de modus voor één hand.

…en voor tv’s

Android 12 voor televisies brengt onder meer de Google TV-interface met zich mee. Verder is het helaas nog niet duidelijk wat de tv-versie voor veranderingen teweeg brengt. Achter de schermen is er in elk geval ondersteuning voor hevc, avif, multikanaals audio en verschillende andere tweaks. Daarnaast moet het updateproces veel sneller dan voorheen lopen.

Reacties (0)