De beste Windows 10 tablets, hybride laptops en phablets (winter 2017)

25 december 2017 + 10 minuten 0 Reacties
microsoft-surface-book-foto-1

Zoek je een nieuwe Windows-tablet? In dit artikel zetten we de beste Windows 10 tablets, phablets, hybride laptops en convertibles voor de winter van 2017 onder elkaar.

De temperatuur is buiten alweer flink aan het zakken. Winter is coming! Voor Tablets Magazine zijn de koude wintermaanden de ideale tijd om de beste Windows-tablets met je door te nemen. Welke modellen hebben de afgelopen maanden indruk op ons gemaakt? We kijken hierbij niet zozeer naar de normale tablets, maar vooral naar de convertibles, hybrides en phablets. De markt heeft niet stil gestaan. Er zijn verschillende mooie apparaten op de markt gekomen de afgelopen tijd.

Bij het tot stand komen van de onderstaande lijst houden we rekening met verschillende factoren. Allereerst natuurlijk onze eigen ervaringen. Hoe hebben wij de Windows-tablets beoordeeld? Daarnaast kijken we ook naar marktontwikkelingen, de ervaringen die onze bezoekers achterlaten in de tabletdatabase en prijsveranderingen van de producten. Naast de beste Windows-toestellen hebben we dit seizoen ook artikelen met de beste Android tablets en phablets en de beste tablets algemeen gepubliceerd. Een overzicht van alle ‘beste tablet-artikelen’ vind je in onze beste tablets koopgids.

De trend

De trend voor Windows-tablets ligt nog steeds op hybrides en convertibles. Complete producten met een volwaardige Windows 10-versie inclusief een (al dan niet afneembaar) toetsenbord. Ook de afgelopen maanden hebben we geen stand-alone Windows-tablet voorbij zien komen. Deze markt is vooral in handen van Android-apparaten en de iPads van Apple. De markt voor hybrides en convertibles is echter stevig in handen van de Windows-tablets. En Windows-smartphones zijn zo goed als verdwenen.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Een Windows-tablet kiezen is vaak niet zo makkelijk als het kiezen van een Android-tablet of een iPad. Dit komt doordat een Windows-tablet, net als een gewone computer of een laptop, allerlei verschillende specificaties kan hebben. Een i3-processor in een goedkoper model is bijvoorbeeld zeer geschikt voor dagelijks gebruik zoals internetten, e-mailen of het typen van documenten. Voor zwaardere grafische taken kun je beter kiezen voor een Windows-tablet met een i7-processor en een stevige videokaart. In dit artikel hebben we daarom een mix gemaakt van high-end modellen met stevige hardware en betaalbare Windows-tablets uit een lagere prijsklasse.

Wil je liever zelf een Windows-tablet uitzoeken? Wij helpen je graag met het maken van een keuze. In ons review-archief vind je alle door ons geteste tablets. Je kunt ook gebruik maken van het filter in de tablet-database. Hier geef je aan de rechterkant van het scherm aan welke specificaties jij zoekt in een nieuwe Windows-tablet. Als je niet precies weet wat jij zoekt in een nieuwe hybride of convertible, dan kun je terecht bij ons artikel over zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een tablet of het artikel zes fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet.

Alles over Windows 10

In tegenstelling tot Windows 10 Mobile, waar twee maanden geleden de stekker uit is getrokken, gaan de zaken met de volwaardige Windows 10-versie erg goed. Het besturingssysteem is beschikbaar voor computers, laptops en allerlei soorten tablets. Veel nieuwe apparaten komen tegenwoordig standaard met Windows 10 geïnstalleerd. De laatste grote update is de Windows 10 Fall Creators Update in oktober geweest, dat een groot aantal nieuwe functies en mogelijkheden heeft geïntroduceerd. De hybrides en convertibles op deze pagina beschikken allemaal over Windows 10 en ook de laatste updates zijn beschikbaar voor deze modellen.

Microsoft Surface Book

De Microsoft Surface Book vinden we terug in ons zomeroverzicht, in het herfstoverzicht en nu ook weer in het winteroverzicht. Dit veelzijdige apparaat behoort nog steeds tot de top als het gaat om 2-in-1-tablets. De Microsoft Surface Book is leverbaar in verschillende specificaties en met name de versies met een i7-processor zijn qua hardware niet te kloppen. De Microsoft Surface Book levert topprestaties en kan, met name de versie met de beste hardware, ook zware grafische taken en games aan. Dit zorgt er wel voor dat de Microsoft Surface Book geen goedkope 2-in-1-tablet is.

Je betaalt veel voor de Surface Book, ongeacht de versie die je in huis haalt. Maar je krijgt dan wel te zien hoe Microsoft zich de toekomst van Windows 10, 2-in-1-apparaten en mobiliteit voor zich ziet en waartoe het bedrijf in staat is als design, functionaliteit, veelzijdigheid en mobiliteit allemaal samenkomen. Dat gezegd hebbende is het wel jammer om te zien dat de laptop best zwaar is (ook zonder de Base), dat er (nog steeds) geen usb-c-poort aanwezig is en dat de accu niet zo lang meegaat als geadverteerd door Microsoft.

Bekijk de verschillende specificaties op de productpagina van de Microsoft Surface Book. Wij hebben deze 2-in-1-tablet uitvoerig getest in onze Microsoft Surface Book review.

Eve V

De Eve V is relatief onbekend vergeleken met de Windows-tablets van Microsoft, maar qua prestaties doet de Eve V zeker niet onder voor de 2-in-1-tablets van Microsoft. De Eve V is tot stand gekomen met behulp van de online community. Duizenden mensen hebben meegeholpen met het ontwerp en de specificaties van deze Windows-tablet. Dit heeft een bloedsnel apparaat opgeleverd die mooie beelden geeft. De Eve V wordt geleverd inclusief toetsenbord en styluspen voor een lagere prijs dan de Surface Pro.

Zoals gezegd; de Eve V is de beste Windows-tablet die ik tot op heden in handen gehad heb. Met ook nog eens leuke extra’s, zoals een bloedsnelle vingerafdrukscanner, een meegeleverd toetsenbord en styluspen, en die grappige zevenkleurige achtergrondverlichting voor de toetsen. Wel vinden we het lastig om de bluetooth van dat toetsenbord aan de praat te krijgen, en de styluspen heeft minder drukniveaus dan andere high-end apparaten. Belangrijker vinden wij dat de Eve V erg snel en comfortabel is in het gebruik. Hij kan makkelijk switchen tussen gebruik als laptop en als tablet, al is de tablet wel wat zwaar en fors voor comfortabel gebruik. Het apparaat is netjes uitgevoerd en het scherm behoort tot de besten in de markt. Het geluid is eveneens top, zodat het apparaat uiterst geschikt is voor games en mediaconsumptie. En hij is ook nog eens goedkoper dan de belangrijkste concurrent, de Microsoft Surface Pro. Echter, het kan lastig worden om er aan te komen. De productie gaat pas van start als er een klant is. De flash sale van maandag 4 december is de eerste mogelijkheid.

Tablets Magazine is erg enthousiast over de Eve V. Je leest er alles over in onze Eve V review.

Microsoft Surface Pro (2017)

In het winteroverzicht van beste Windows-tablets vinden we nog een apparaat van Microsoft terug. De Microsoft Surface Pro. Dit 2-in-1-apparaat levert prima prestaties en heeft een verbeterde accuduur in vergelijking met de Surface Pro 4. Dit Windows 10-apparaat is niet zo krachtig als de Surface Book, dat meer een laptop is dan de Surface Pro. Toch biedt de Surface Pro de gebruiker een zeer compleet product. Windows 10 draait erg soepel en de algemene ervaring is erg gestroomlijnd. Voor dagelijks gebruik is de Surface Pro een topper in zijn klasse, maar het apparaat komt wel met een stevige prijs.

Microsoft heeft een hoop verbeterd aan het design en de hardware van deze Surface Pro, die wellicht zo op het eerste gezicht niet meteen zichtbaar zijn voor iedereen. Maar er is een hoop om van te houden. De accu is groter en gaat iets langer mee, het design ziet er ontzettend strak uit en de hardware voldoet aan moderne eisen. Ook is het fijn dat je met de frontcamera je apparaat kunt ontgrendelen dankzij de integratie met Windows Hello. De kickstand maakt het plaatje bijna compleet — ware het niet voor de optionele accessoires.

Bekijk de verschillende specificaties van de Microsoft Surface Pro. Je leest onze ervaring met dit apparaat in de Microsoft Surface Pro review.

Acer Spin 1 (2017)

De Acer Spin 1 is de goedkoopste convertible in het winteroverzicht van beste Windows-tablets. Draaiende op Windows 10 is de Acer Spin 1 verkrijgbaar in verschillende specificaties. De convertible is te gebruiken in verschillende standen en is lichter qua gewicht in vergelijking met andere convertibles. De hardware is niet te vergelijken met de andere apparaten in dit winteroverzicht. Zware grafische programma’s of games spelen is met de Acer Spin 1 simpelweg niet mogelijk, maar zoek je een handzame convertible waar je onderweg op kunt werken of films en series op wilt streamen? Dan zit je met de betaalbare Acer Spin 1 zeker goed.

De Acer Spin 1 is een redelijke optie voor de mensen die niet te veel willen betalen voor een convertible, een tweede laptop voor erbij zoeken of hun kinderen naar school willen sturen met capabele hardware. Je kunt er meer dan prima op werken (ook al prefereren we 8 GB aan werkgeheugen boven 4 GB) en content op bekijken, zolang je maar niet verwacht dat je er goed op kunt gamen of het nieuwste van het nieuwste in huis haalt. Deze Spin 1 voelt soms ook een beetje basaal, maar de lage prijs maakt een hoop goed.

Bekijk de verschillende specificaties op de productpagina van de Acer Spin 1 (2017). Onze ervaringen met deze convertible lees je in de Acer Spin 1 review.

HP Envy 15 x360

De HP Envy 15 x360 is een convertible laptop die draait op Windows 10. Het apparaat beschikt over uitstekende hardware, met name de versie die beschikt over een i7-processor en 8 GB aan werkgeheugen. Het toetsenbord verdient een extra vermelding. Deze is erg breed en verlicht, waardoor je ook in minder goed verlichte ruimtes kunt typen. Het touchscreen is volledig om z’n as te draaien voor verschillende standen. Windows 10 draait erg soepel, maar het apparaat is stevig aan de prijs.

Dit is natuurlijk niet HP’s eerste convertible laptop, maar het is er wel eentje die goed doorontwikkeld is. Het zijn dan vooral de kleine dingen die meetellen, zoals een verlicht toetsenbord. Daardoor kun je beter in het donker typen. Het numerieke toetsenbord en de meegeleverde stylus, in combinatie met het touchscreen dat je om z’n as kunt draaien door de scharnieren, zorgen verder voor een ontzettend compleet pakket aan mogelijkheden. Windows draait snel en vloeiend, maar dat móet ook wel met deze hardware.

Op de productpagina lees je alles over de verschillende versies en de bijbehorende specificaties van dit model. Onze ervaringen lees je in de HP Envy 15 x360 review.

Overige en nieuwe tablets, hybride laptops en phablets

Naast de vijf genoemde convertibles en hybrides in het winteroverzicht zijn er nog meer modellen op de markt gekomen. Zo heeft Asus de ZenBook Flip S (UX370) op de markt gebracht. Een prima convertible met mooie specificaties, maar wel een apparaat waar Asus een hoog bedrag voor vraagt. In onze Asus Zenbook Flip S review lees je of de nieuwe convertible van Asus dit bedrag waard is.

Naast de HP Envy 15 x360 heeft HP ook nog de HP Pavillion 14 x360 uitgebracht. Deze convertible komt in twee varianten en is een echte mid-end convertible. De prijs bij lancering van dit model vonden we echt te duur, zoals je in onze HP Pavillion 14 x360 review kunt lezen. De prijs is inmiddels behoorlijk gezakt, waardoor deze convertible ook een prima keuze is. Lees vooral ook onze reviews door voor alle modellen die we getest hebben.

Nieuwe tablets en convertibles

De markt staat nooit stil. Binnenkort verwachten wij weer mooie nieuwe apparaten op de markt. In januari wordt de CES (Consumer Electronics Show) gehouden, dé beurs voor technologie en elektronica. Hier verwachten wij een hoop nieuwe aankondigingen van Windows-tablets. Deze beurs vindt jaarlijks plaats in Las Vegas.

Tablets vergelijken

Op onze website vind je een overzicht van alle Windows-tablets die op dit moment in Nederland te koop zijn, of die we de komende maanden verwachten. Bezoek hiervoor onze tablet database. Je kunt hier meteen alle tablets met elkaar vergelijken, zodat je snel de beste Windows-tablet kunt vinden.

Reacties (0)