De beste tablets van dit moment (zomer 2012)

08 juli 2012 + 10 minuten 0 Reacties
Beste-tablets-2012-2

Begin dit jaar schreef Sam een populair artikel over de beste tablets van dat moment. We zijn inmiddels ruim vijf maanden verder en er is een hoop veranderd in de tabletmarkt. Er zijn nieuwe versies van besturingssystemen onthuld, nieuwe tablets gelanceerd en zelfs nieuwe technieken ontwikkeld. Tijd dus voor een update van de beste tablets van dit moment.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Toch kunnen we na vijf maanden nog steeds hetzelfde zeggen over de moeilijkheid van een artikel als deze. Je hebt namelijk heel wat verschillende wensen, verwachtingen en voorkeuren. Wil je een 7 inch of een 10 inch tablet? Zit je al helemaal ‘vast’ aan een bepaald ecosysteem? Of moet de tablet ook dienen als laptop? Daarbij heeft ieder natuurlijk een eigen budget dan van 100 euro tot bijna 1.000 kan oplopen. Tussen deze twee bedragen zitten heel wat tablets, ook veel nieuwe modellen die we de afgelopen maanden gelanceerd hebben zien worden.

Ik heb onlangs overigens een artikel geschreven voor mensen die op zoek zijn naar een tablet met hoge resolutie display maar geen iPad willen. Mocht je dus perse een high-res tablet willen, lees dan verder in ‘Vier alternatieven voor de iPad met high-res display en Android 4.0

Advertentie

iOS vs Android

We zien nog steeds dat er twee besturingssystemen momenteel de klok slaan. Apple’s iOS (voor de iPad) is nog steeds het grootst maar Android begint langzaam aan marktaandeel te winnen. Met de introductie van nieuwe en vooral goedkopere tablets zal Android een bredere doelgroep bereiken en meer consumenten kunnen overtuigen. Een belangrijk element waar Google nog hard aan moet werken is de stabiliteit van de software in combinatie met hardware van zoveel verschillende fabrikanten. Van Android 4.0 Ice Cream Sandwich waren de verwachtingen hoog maar viel de uiteindelijke beoordeling toch vaak tegen. Met de introductie van Android 4.1 Jelly Bean heeft Google zich vooral gericht op stabiliteit en snelheid, iets dat Android zeker verder al helpen. Helaas is deze nieuwe versie van Android nog niet (of via een omweg wel) beschikbaar.

Toch zit Apple ook niet stil, iets dat we al zagen met de introductie van de nieuwe iPad (3), het verlagen van de prijs van de iPad 2 en de introductie van iOS 6. Later dit jaar kunnen we Windows 8 verwachten, en de verwachten zijn hoog gespannen, maar dat is iets voor een artikel als deze tegen het einde van het jaar.

De beste tablets van dit moment

Kortom, het is lastig om een top 5 te maken en dan ook met alle verschillende wensen en eisen rekening te houden. In dit artikel probeer ik dan ook de beste tablets van dit moment op een rijtje te zetten, puur kijkend naar de kwaliteit van de hardware, de software en de combinatie met de prijs. De beste tablets hoeven dus niet perse de best verkochte tablets te zijn.

Nummer 1

Bovenaan de lijst staat (nog steeds) Apple’s iPad. Uit onze eigen ervaringen en ervaringen van anderen kunnen we opmaken dat deze tablet de beste combinatie van onder meer hardware kwaliteit, gebruiksgemak, stabiliteit en een optimaal ecosysteem herbergt. Wellicht dat de belangrijkste reden zelfs het indrukwekkende ecosysteem is. Developers geven nog steeds vaak de voorkeur aan de ontwikkeling van een iPad app dan aan een app voor Android tablets. Daarbij heb je de beschikking over veel meer voor tablet resolutie geoptimaliseerde applicaties.

De algehele ervaring met het ecosysteem is voor de gemiddelde consument gewoon erg goed. Google werkt hard aan eenzelfde ecosysteem maar heeft het een stuk lastiger door fragmentatie en de trage groei van Android tablet verkopen. Voeg daar aan toe dat mensen die eenmaal gegaan zijn voor iOS als ecosysteem zeer lastig te overtuigen zijn om over te stappen door onder meer het aantal reeds gekochte apps en je komt tot de conclusie dat Android nog een lange weg te gaan heeft. Kortom, Apple heeft het ‘iPad model’ nog steeds bijzonder strak en goed in elkaar zitten, al moet gezegd worden dat de concurrentie zeker sterker wordt.

Bekijk alle specificaties, reviews, nieuwtjes en prijzen op de productpagina van de Apple iPad 3.

Nummer 2

Op nummer twee heb ik een tablet staan van een fabrikant die als een van de weinige fabrikanten heeft laten zien absoluut niet stil te zitten, innovatief te zijn en vol te willen gaan voor tablets. Ik heb het hier over ASUS en met name over de onlangs gelanceerde Transformer Pad Infinity TF700. ASUS heeft alles uit de kast gehaald bij de ontwikkeling van deze tablet, iets wat je absoluut terugziet in de high-end componenten, de veelzijdigheid en de flexibiliteit van het apparaat. Voeg daar een stabiel en vloeiend draaiend besturingssysteem met krachtige prestaties aan toe en je hebt een tablet die door velen als de beste Android tablet van dit moment omschreven wordt.

Dat alles komt wel voor een relatief hoge prijs want de TF700 is te koop vanaf 619 euro, iets wat de meeste consumenten toch niet snel overhebben voor een tablet. Maar, kijkend naar de prijs van de iPad valt dit natuurlijk nog best mee en is het meer een keuze die afhankelijk is van factoren als Android vs iOS en wel of geen extra aansluitings- en uitbreidingsmogelijkheden.

Bekijk alle specificaties, reviews, nieuwtjes en prijzen op de productpagina van de ASUS Transformer Pad Infinity TF700.

Nummer 3

Eigenlijk heb ik voor de nummer twee positie nog getwijfeld tussen de Transformer Pad Infinity TF700 en de iPad 2. De iPad 2 biedt namelijk veel van de voordelen van de nummer een (de iPad 3) maar dan zonder onder meer de betere grafische prestaties, de betere camera en het Retina display. Maar, aan de andere kant heeft Apple de prijs van de iPad 2 wel verlaagd naar 399 euro wat dit model zeer aantrekkelijk maakt voor diegenen die net een wat kleiner budget hebben maar wel op zoek zijn naar een zeer gebruiksvriendelijk apparaat met een compleet, groot en veelzijdig ecosysteem.

Advertentie

Kortom, naar mijn idee is de iPad 2 nog steeds een hele goede optie voor heel veel consumenten die niet perse het nieuwste van het nieuwste moeten hebben op hardware gebied willen hebben maar die wel een goed werkende tablet met een overvloed aan keuze voor apps wensen.

Bekijk alle specificaties, reviews, nieuwtjes en prijzen op de productpagina van de Apple iPad 2.

Nummer 4

Op plek vier in mijn lijst van beste tablets van dit moment vinden we een opvallende nieuwkomer waar de laatste tijd veel over te doen is geweest. Ik heb ook hier getwijfeld maar om een andere reden. Het was namelijk in eerste instantie niet duidelijk of de ASUS/Google Nexus 7 tablet in Nederland zou verschijnen maar eerder deze week verscheen het nieuws dat ASUS tablet in september naar Nederland al brengen voor een prijs van 249 euro. Er zijn verschillende redenen om deze tablet in deze lijst op te nemen. Ten eerste is het apparaat qua qua hardware en software helemaal optimaal afgesteld. Hier kun je vanuit gaan aangezien Google zelf het initiatief heeft genomen voor de ontwikkeling van het apparaat en daarbij een referentie device neer wil zetten waarmee tegen andere fabrikanten gezegd wordt; “Zo kan het dus ook.”

Daarbij krijg je voor een zeer aantrekkelijk prijsniveau, dat onder het niveau van 90 procent van de andere middenklasse of high-end Android tablets ligt, aantrekkelijke specificaties als een quad-core processor, een IPS display met goede resolutie en 16GB aan opslaggeheugen. Als laatste element krijg je de nieuwste versie van Android, versie 4.1 Jelly Bean, waarvan Google aangeeft dat alles een stuk sneller en soepeler loopt en wat ook al bevestigd is door de eerste reviews. De Nexus 7 is absoluut niet perfect en er ontbreken elementen (denk aan de microSD card reader en een HDMI poort) die veel mensen wel zouden willen hebben maar het totaalpakket is door Google zeer nauwkeurig samengesteld wat zorgt voor een tablet met veel mogelijkheden en een grote(re) doelgroep. Het is jammer dat we in Nederland geen toegang hebben tot alle extra content stores van Google (magazines, films, TV series, etc) want dat had deze tablet nog meer een allrounder gemaakt.

Bekijk alle specificaties, reviews, nieuwtjes en prijzen op de productpagina van de ASUS Nexus 7.

Nummer 5

Op nummer vijf staat, misschien voor sommigen onverwacht, de Samsung Galaxy Tab 2 (10.1). Dit is geen high-end tablet en de prestaties laten voor sommige gebruikers te wensen over maar het totaalpakket (daar is ie weer) is door Samsung wel zeer aantrekkelijk gemaakt. Deze tablet is op het moment van schrijven bij veel winkels te koop voor een prijs tussen de 300 en 350 euro – als het even meezit wordt ook in Nederland de actie doorgevoerd dat je de tablet deze zomer voor 299 euro kunt komen – wat een hele verbetering is ten opzichte van de introductieprijs van de eerste generatie Galaxy Tab 10.1. Voor dit bedrag krijg je een compleet uitgeruste multimedia en entertainment tablets en laat dat nou juist het punt zijn waar Samsung erg goed in is.

Samsung weet de tablet perfect te integreren met andere apparaten, biedt een grote hoeveelheid eigen applicaties en content, en biedt een zeer aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke TouchWiz interface. Combineer dit met fraaie en nieuwe hardware, een microSD card reader (verbetering ten opzichte van vorig jaar) en een indrukwekkend display en je hebt naar mijn idee een ideale tablet voor het gemiddelde gezin dat graag content consumeert op een tablet (en de voorkeur geeft aan Android of de extra mogelijkheden die Samsung biedt).

Bekijk alle specificaties, reviews, nieuwtjes en prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Tab 2 (10.1).

De overige tablets

Zoals aan het begin van dit artikel al aangegeven zijn er nog veel meer tablets met andere hardware mogelijkheden, besturingssystemen en schermformaten maar het is onmogelijk om voor elk wensenlijstje een ‘beste tablets’ artikel te maken. Er zijn wel een aantal tablets die wellicht nog een zogenaamde eervolle vermelding verdienen, puur omdat ik om een of andere reden onder de indruk was van een bepaald aspect of dat de prijs/kwaliteit verhouding erg goed is.

Zo vind ik de Acer Iconia Tab A700 zeker het vermelden waard aangezien dit een van de weinige tablets met een Full HD display is en dit combineert met andere high-end specificaties. De ASUS Transformer Pad 300 is qua bouwkwaliteit, display en prestaties iets minder dan de Transformer Pad Infinity TF700 maar biedt wel een goede prijs/kwaliteit verhouding. Een tablet die je weer goed met dit model kan vergelijken is de Acer Iconia Tab A510. Als je een nog kleiner budget hebt is de Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) welicht een optie. Deze tablet biedt de meeste voordelen van de hierboven genoemde Galaxy Tab 2 (10.1) maar dan met een 7 inch schermformaat.

Tablets vergelijken

Alle tablets die moment in Nederland te koop zijn en die we de komende maanden kunnen verwachten vind je in de tablet database. Hier kun je ook alle modellen met elkaar vergelijken qua specificaties.

Advertentie

De toekomst

Alle hierboven genoemde tablets zijn naar mijn idee goede opties wanneer je jezelf gaat oriënteren voor een nieuwe tablet. Toch is de markt nog steeds aan veranderingen onderhevig en zien we bijna elke week wel een nieuwe tablet verschijnen. Zoals gezegd verwachten we binnen een paar maanden de eerste Windows 8 tablets die de markt weer een nieuwe boost zullen geven en die voor sommige consumenten wellicht een betere optie zijn dan de hierboven genoemde tablets. Houd Tablets Magazine in de gaten voor de nieuwste modellen en ontwikkelingen. Na de zomer plaatsen we wederom een ‘beste tablets van dit moment’ artikel.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Reacties (0)