De beste e-reader apps voor je iPad

05 juni 2013 7 Minuten 7 Reacties
iPad-e-reader-apps

Dat papieren boeken steeds vaker ruimte moeten maken voor digitale versies is een trend die we al tijden zien. Ebooks zijn natuurlijk erg handig, en niet in de laatste plaats omdat ze een stuk minder ruimte innemen. Op een apparaat ter grootte van een iPad en (vooral) iPad mini passen zomaar honderden tot duizenden boeken. Papieren versies nemen boekenkasten of zelfs hele kamers in. In dit artikel bespreek ik een paar van mijn favoriete e-reader apps om boeken te lezen op de iPad.

Readmill e-reader app

Readmill is (helaas) niet een echte cross-platform applicatie maar een app die er alleen voor iOS is. Toch staat hij hoog op mijn lijstje als het gaat om fijne apps om mee te lezen. Beschikbaar voor zowel iPhone als iPad is het een app met supersnelle synchronisatie en een bibliotheek die volledig in de cloud staat. Via de browser kan je via drag-and-drop binnen no-time je digitale planken vullen en beginnen met lezen op een van je iOS apparaten.

Naast het makkelijkste en simpelste proces dat ik ken met betrekking tot het vullen en synchroon houden heeft Readmill nog een paar sterke punten. Het is een super cleane en simpele app, die echt de tekst boven alles op de voorgrond houdt. Geen winkels of andere onzin. Dit wil overigens niet zeggen dat er geen speciale extra’s zijn, ze zijn alleen goed verborgen om je niet in de weg te zitten. Net als een soort Twitter is het mogelijk je vrienden met een Readmill-account te volgen en op die manier op de hoogte te blijven van nieuwe boeken, favorieten passages, etc.

Qua personalisatie heeft Readmill (download) het ook erg simpel gehouden. Er is keuze uit een paar verschillende lettergroottes en er is een dag- en een nachtmodus, waar dat laatste natuurlijk weer gewoon een zwarte achtergrond betekent. Het enige wat ik echt mis in deze e-reader app is een sepia-modus waar de achtergrond in plaats van wit een beetje geler is. Vandaar ook de volgende app in dit artikel.

Kobo e-reader app

Dit is een van de apps die op bijna alle platformen beschikbaar is en Kobo brengt zelfs onder eigen merkt e-readers en tablets uit. We zijn bijvoorbeeld erg enthousiast over de Kobo Arc tablet. De app voor iOS is gratis te downloaden in de App Store en geeft je als lezer een paar leuke extra’s. Het mag geen verassing zijn dat er een ingebouwde boekenwinkel is waar je vanuit de app boeken kan aanschaffen, maar er zijn ook leukere zaken zoals Reading-Life. Reading-Life is een implementatie van gamification en geeft je als gebruiker een soort badges (stickers) als beloning voor bepaalde prestaties. Denk aan een badge voor de snelheid of frequentie waarmee je leest of je digitale bibliotheek vult. Natuurlijk zijn deze prestaties te delen via sociale netwerken, maar tegelijkertijd is het ook mogelijk quotes en favoriete passages te delen vanuit de app. En natuurlijk is delen niet verplicht, je kan je favoriete passages en eventuele notities ook gewoon voor jezelf bewaren binnen de app.

De e-reader app biedt redelijk wat instellingen om een fijne leeservaring te bieden. Je kan kiezen voor verschillende lettertypes en manieren van het omslaan van pagina’s. Mijn favoriet is bijna altijd het gebruik van de volumebuttons om te bladeren door een boek. Ook is er een goede nachtmodus om te lezen in het donker zonder al te snel vermoeide ogen te krijgen (zwarte achtergrond) en kan je voor een sepia (gelige) in plaats van witte achtergrond kiezen.

Mocht je op meerdere apparaten de Kobo app (download) gebruiken dan kan je via synchronisatie de boel op orde houden, en dus verder lezen waar je gebleven was na een switch van apparaat. Dit werkt overigens alleen met boeken die via de Kobo Store gekocht zijn. Heb je boeken geïmporteerd (omdat je die ergens anders gekocht hebt) dan werkt dit helaas niet.

Kindle e-reader app

Waar de Kindle app lange tijd mijn favoriet is geweest is het de laatste tijd toch redelijk afgezakt, vooral vanwege het ontbreken van de Kindle Store. Natuurlijk is dit niet iets dat per se Amazon te verwijten valt want het zijn de regels van Apple die Amazon tot deze keuze hebben gedreven. Apple wil namelijk 30 procent van alle aankopen hebben en daar had Amazon geen trek in. En daarbij is de Amazon Store vooral interessant voor lezers die graag hun boeken in het Engels lezen. Goed, gelukkig is Amazon via de browser ook een prettige ervaring en kan je daar boeken aanschaffen. Ook is het mogelijk bestanden (.mobi bijvoorbeeld als het om een boek gaat) te e-mailen naar je Kindle e-mail account om die vervolgens vanaf de iPad te kunnen inladen naar je bibliotheek.

e-reader-Kindle-iPad

De Kindle app (download) is cross-platform en net als Kobo verkoopt Amazon zelf ook verschillende apparaten waarop gelezen kan worden, zowel in e-inkt als in tabletvorm. Voor Nederlanders is de aanschaf sinds kort pas mogelijk. Naast hun eigen hardware zijn er dus apps voor zo’n beetje ieder digitaal apparaat dat je in bezit kan hebben.

De e-reader app zelf is erg goed en vooral ook lekker snel, sneller dan bijvoorbeeld de Kobo app. Er zijn genoeg mogelijkheden tot personalisatie in de vorm van lettertypes (6), lettergroottes en leesmodi (Dag/Nacht/Sepia). Boeken die eenmaal in de je bibliotheek staan worden perfect synchroon gehouden zodat je op al je apparaten verder kan lezen op de plek waar je gestopt was.

iBooks e-reader app

Als laatste e-reader app moet ik toch ook Apple’s eigen iBooks noemen. Het grootste voordeel van deze app is toch wel het feit dat je gewoon kan betalen met je Apple-ID, en aangezien de meeste iOS gebruikers hun ID keurig verbonden hebben met een betaalmiddel als Click-And-Buy of een creditcard is het een zeer frictieloze ervaring. Het grootste nadeel is tegelijkertijd ook dat we het over Apple hebben want de controle die ze uitoefenen op hun digitale boekenaanbod neigt voor Nederlandse maatstaven toch wel naar censuur. Zo worden er boeken geweigerd omdat de kaft Apple niet aanstaat (Wilfried de Jong’s boek bijvoorbeeld) en kom je regelmatig berichten tegen over Apple’s overijverige ‘bescherming’ van de lezers.

Kan je hier echter mee leven of ga je voor puur gemak is de app prima de luxe, en er zijn wederom genoeg opties het uiterlijk naar je eigen smaak in te richten. Lettertypes, formaat en achtergrondkleuren zijn allemaal instelbaar. Ook kent de app goede integratie met andere Apple diensten en producten zoals iTunes U, waar ik al eerder over geschreven heb.

1001 opties

Bovenstaande apps zijn maar een paar van de beschikbare apps op het iOS platform. Er zijn er tientallen en misschien zelfs wel honderden. Een paar eervolle vermeldingen gaan naar de Boekenbol app van Bol.com en Bruna’s optie, Bruna Tablisto. Dit zijn e-reader apps die ook alle basisfunctionaliteiten hebben maar zich tegelijkertijd vooral richten op aankopen die binnen de betreffende winkels gedaan worden. Persoonlijk laat ik me zeker als het gaat om muziek, video en boeken zo min mogelijk insluiten in een bepaalde app of een bepaald ecosysteem. Ik heb de mogelijkheden om aangeschafte boeken binnen de apps te exporteren overigens niet onderzocht, en het is dus misschien wel mogelijk.

Natuurlijk ben ik nieuwsgierig voor welke app jullie gekozen hebben als e-reader, en waarom. Ik zal de reacties onder dit artikel dan ook in de gaten houden en wie weet vind op die manier wel een app die een volgende keer in het lijstje voorkomt.

Bekijk onze tips voor de beste e-reader apps voor je Android tablet.

Reacties (7)