De beste e-reader applicaties voor je Android tablet

28 mei 2013 5 Minuten 10 Reacties
DODOcase-review

Steeds meer mensen ruilen fysieke boeken in voor digitale boeken, ook wel ebooks genoemd. Om een digitaal boek te lezen kun je gebruikmaken van een speciaal daarvoor ontwikkelde e-reader maar ook steeds meer tablets lenen zich perfect voor het lezen van boeken. Er zijn inmiddels dan ook een groot aantal applicaties beschikbaar waarmee digitale boeken gelezen kunnen worden. In dit artikel vind je de beste applicaties voor Android tablets waarmee ebooks gelezen en in sommige gevallen gekocht kunnen worden.

Kobo e-reader app

Eén van de applicaties die ons (op meerdere platformen) goed is bevallen is de e-reader applicatie van Kobo. Deze applicatie is gratis te downloaden in de Google Play Store en kan gebruikt worden om reeds gedownloade ebooks te lezen of nieuwe ebooks te kopen. Het is een zeer uitgebreide applicatie met tal van mogelijkheden, features en instellingen. Zo kun je bijhouden wat je leesgewoonten zijn, kun je ervaringen met boeken delen met vrienden en andere lezers van een boek, krijg je suggesties voor leesmateriaal dat mogelijk interessant is voor je, kun je eenvoudig eerder gedownloade (ePub) boeken importeren en lezen, en kun je in de bibliotheek van Kobo eerst een preview van een boek krijgen voordat je deze koopt. Ook als je meerdere apparaten gebruikt om te lezen kun je boeken op deze apparaten downloaden en precies zien waar je gebleven bent. Ook wat betreft de leeservaring kun je een hoop instellen, waaronder de stijl en het formaat van de tekst en de helderheid van het scherm (nachtmodus). Het is een zeer complete applicatie met een aantrekkelijke vormgeving, en is eenvoudig en snel in het gebruik.

Cool Reader e-reader app

Wanneer je geen applicatie wilt die verbonden is aan een winkel voor boeken en gewoon je reeds (en elders) gedownloade digitale boeken wilt lezen dan is de Cool Reader applicatie in mijn optiek de beste app die je kunt downloaden. Dit is een applicatie die je alles biedt om comfortabel boeken te kunnen lezen op je tablet, al is de interface ietwat minder overzichtelijk en lastiger te gebruiken dan de andere apps in deze lijst. Het is even wennen maar het voordeel is dat je een groot aantal instellingsmogelijkheden krijgt om de leeservaring te optimaliseren en nagenoeg alle boeken die je gekocht en gedownload hebt kunt importeren. Daarbij wordt je gelukkig niet overspoeld met advertenties om de applicatie levend te kunnen houden.

Kindle e-reader app

Amazon is één van de grootste online winkels voor de aanschaf van boeken en met name als je veel Engelstalige boeken leest is de Kindle applicatie voor Android een prima keuze. Amazon heeft een zeer groot aanbod van boeken, in alle categorieën en voor alle interesses. Er zitten echter wel beperkingen aan de app want je kunt alleen boeken gebruiken die door Amazon verkocht worden. Wel biedt Amazon de mogelijkheid om gratis boeken te downloaden (mits je een account aanmaakt), beschikt de app over ingebouwde integratie met Google en Wikipedia, kun je ebooks synchroniseren tussen verschillende platformen en apparaten, en zijn er verschillende instellingen om de leeservaring te optimaliseren, waaronder de tekstgrootte, de helderheid van het scherm en de achtergrondkleur.

Advertentie

Kindle

Mantano Reader e-reader app

Een andere e-reader applicatie die ik wil benoemen is de Mantano Reader. Deze app komt in een gratis versie met voldoende mogelijkheden om de meeste digitale (PDF en ePub) boeken te kunnen lezen, en twee betaalde versies waarmee de mogelijkheden uitgebreid worden met onder andere de tekst naar spraak functie, meerdere aanpassingsmogelijkheden qua lay-out van een boek, en het maken van notities. Ook zijn er in de betaalde versies geen advertenties aanwezig. Maar, puur kijkend naar de gratis versie kun je redelijk uit de voeten en krijg je een overzichtelijke e-reader met een aantrekkelijke vormgeving en diverse instellingsmogelijkheden. Je kunt eenvoudig al je gedownloade ebooks organiseren en ordenen, je kunt eigen selecties aanmaken, reeds gedownloade ebooks eenvoudig laten importeren, diverse thema’s kiezen voor een optimale leeservaring, en je ervaringen met een boek delen middels social media. De app werkt vrij eenvoudig en snel, is gebruiksvriendelijk en biedt alles dat je nodig hebt om een digitaal boek te kunnen lezen.

FBReader e-reader app

Een applicatie voor puur het lezen van digitale boeken die je reeds gedownload hebt en het vinden van gratis ebooks is FBReader. De applicatie is wat minder uitgebreid dan de hierboven genoemde opties, maar biedt ondersteuning voor het importeren van ebooks in veel verschillende bestandsformaten en beschikt over een aantal basis instellingsmogelijkheden om de leeservaring op je tablet te optimaliseren. Je kunt eenvoudig digitale boeken importeren, ook in de wat minder vaak gebruikte bestandsformaten, wordt niet lastig gevallen met advertenties en krijgt gewoon een prima en snel werkende applicatie om je digitale collectie te lezen. Daarbij kun je interessante boeken delen met vrienden en familie.

Boekenbol e-reader app

We hebben ook de Boekenbol applicatie van Bol.com geprobeerd aangezien deze interessant is voor gebruikers die veel Nederlandse boeken downloaden. Helaas wilde deze app niet (naar behoren) werken op onze Point of View en Nexus 7 tablets. Op de ene tablet stopte de applicatie elke keer automatisch en op de andere tablet kregen we het niet voor elkaar een boek in de applicatie aan te schaffen. Mocht je zelf goede ervaringen met deze app hebben, laat het in een reactie hieronder weten.

Ben je er nog niet uit of je een e-reader of een tablet wilt kopen voor het lezen van digitale boeken? Lees dan het artikel waarin we de verschillen tussen een tablet en een e-reader bespreken.

Bekijk ook ons artikel met de beste e-reader apps voor je iPad.

Reacties (10)