Google Chrome als uitgangspunt
Google wil een klein en simpel besturingssysteem, dat iedereen snapt. Chrome OS is gemaakt voor lichte werkzaamheden, die je overal wilt kunnen uitvoeren. Daarom heeft Google hun eigen browser Chrome als uitgangspunt genomen.
Daarnaast heeft Google zijn eigen diensten omgezet naar apps specifiek voor Chrome OS ontwikkelt, zoals Gmail, Google Drive, YouTube, Google Play Boeken, Calendar en ga zo maar door. Ook zijn er diverse apps van derden beschikbaar die je ook in de Chrome app store kan vinden, zoals Slack, Teamviewer, Spotify of Plex.
Is Chrome OS geschikt voor mij?
Als je je afvraagt of Chrome OS geschikt voor jou is, stel jezelf dan de volgende vraag: kan ik al mijn werkzaamheden in Google Chrome doen? Zo ja, dan is Chrome OS een goede keuze. Zo niet, vraag je dan af wat niet in Chrome kan, en of je dat wel mogelijk is. Een overzicht van het ecosysteem van Google kun je hier lezen.
Er kan meer in Google Chrome gedaan worden dan je je misschien realiseert. Google Docs is een alternatief voor Word, aantekeningen kunnen in Keep worden gezet, er zijn diverse spelletjes beschikbaar, en met de recente ondersteuning van Android Apps op Chrome OS zijn er meer mogelijkheden dan ooit tevoren, waardoor je ook prima foto’s en video’s kan bewerken.
Chrome OS is snel, soepel en veilig
Het voordeel van een dergelijk besturingssysteem is dat bijzonder weinig fout kan gaan. Een Chromebook start onder de acht seconden op, kan soepel runnen op minder krachtige hardware, en is ontzettend veilig omdat zo goed alles zich in de cloud afspeelt. Virussen hebben hierdoor vrijwel geen kans om zich op de laptop te nestelen. Dit komt omdat elk tabblad en app in een sandbox draait, een onafhankelijk gedeelte dat geen invloed heeft op Chrome OS zelf. Een andere handige feature van Chrome OS zijn seamless updates: op de achtergrond wordt de update gedownload en geïnstalleerd. Je hoeft vervolgens alleen maar opnieuw op te starten en je hebt zonder vertraging de nieuwste update. Klinkt bekend? Dat klopt, Android Nougat is ook met deze functie uitgerust als je smartphone dit ondersteunt.
Je merkt het al: Chrome OS kan ideaal zijn voor minder ICT begaafden, zoals oudere mensen. Omdat er zo weinig fout kan gaan en het menu zo simpel is, zullen ze wellicht zelfs zaken gaan uitproberen die ze op een andere besturingssysteem zouden laten, zoals The Verge beschrijft.
Daarnaast zijn Chromebooks een succes in het onderwijs: er is weinig onderhoud nodig aan de laptops, ze blijven snel, zijn goedkoop, en Chrome OS voldoet voor de meeste taken. Op de universiteit van Utrecht worden er bijvoorbeeld tentamens afgenomen op Chromebooks. In het begin van 2016 werd bekend gemaakt dat Chromebooks meer worden verkocht dan Macs in Amerika, door onder andere de grote vraag vanuit het onderwijs.
Hoe werkt Chrome OS offline?
Waar Google origineel zich met Chrome OS duidelijk richtte op een soort netbook, waar je enkel online mee kon werken, verandert dit langzaam meer naar offline. Google realiseert zich dat niet iedereen altijd en overal internet heeft. Daarom zijn er nu diverse apps beschikbaar die ook offline kunnen werken. Je kan bijvoorbeeld documenten offline bewerken via de Google Docs app, en deze worden zodra je internet hebt gesynchroniseerd in de cloud.
Daarnaast kan je mailtjes opstellen via de Gmail app en later verzenden, pagina’s opslaan om later te lezen in Chrome, offline notities maken in Keep, muziek luisteren via Google Play Music, en zelfs enkele lichte games spelen via de Chrome app store, waaronder Angy Birds en Cut the Rope. Een compleet overzicht met offline activiteiten van Google vind je hier.
Ook is er een file manager aanwezig, waardoor je ook films, foto’s en muziek kan opslaan op het geheugen van de Chromebook en kan lezen vanaf externe usb’s / harde schijven. Houdt er wel rekening mee dat het interne geheugen van een Chromebook over het algemeen niet erg groot is, meestal vanaf 16 of 32GB.
Android apps op Chrome OS
Op 19 mei 2016 werd op Google IO aangekondigd dat Chrome OS ondersteuning voor de Google Play Store zou krijgen. Dit zorgt ervoor dat je nu nog meer met je Chromebook kan doen: meer apps gebruiken zoals Microsoft Office, en meer offline mogelijkheden, zoals het spelen van spelletjes zoals Minecraft, Heartstone of Clash of Clans. De Android apps draaien direct op Chrome OS, zonder emulatie dus. Dit zorgt voor een vloeiende ervaring, zonder extra energieverbruik.
Nog niet alle apps zijn geoptimaliseerd voor Chrome OS. Hier komt wel verandering in, binnenkort zullen Android apps op Android 7.1 draaien voor betere ondersteuning van bijvoorbeeld multitasking. Daarnaast zijn Android apps voornamelijk input met een toetsenbord en muis gewend. Om het meeste uit de talloze apps van Android te halen die met touch werken, komen fabrikanten logischerwijze steeds meer met touchscreens op hun Chromebooks.
Betere hardware met touchscreen
De lage opslag van de gemiddelde Chromebook is vanwege het feit dat Google er vanuit dat je het overgrote deel van de tijd wel internet tot je beschikking hebt. Een zwaar multimedia-apparaat is een Chromebook veelal ook niet, en dat valt ook wel aan de lage prijzen te zien. De meeste Chromebooks met een beetje nette hardware, zoals de Acer Chromebook R13, zijn rond de €350 / €400 te krijgen.
Dat je hier een goede laptop aan kan hebben lees je in onze review over dit apparaat. Een ander groot voordeel van een Chromebook is de lange accuduur. Chrome OS is erg efficiënt en verbruikt daardoor weinig stroom. Een accuduur van rond de 8 uur is bij een gemiddelde Chromebook makkelijk te halen. Handig voor als je veel onderweg bent, of je laptop niet de hele tijd aan de lader wilt leggen.
Er komen binnenkort ook meer nieuwe Chromebooks met krachtiger processors en touchscreen uit. Er is een verschuiving van een laptop naar hybride gaande vanwege de bovengenoemde Android apps. De Asus Chromebook Flip C3 is hier een voorbeeld van: touchscreen en een Intel core m3 chip. Ook Lenovo komt in 2017 ook met enkele hybrides in 2017, net als Samsung. Deze hardware is al een stuk serieuzer dan een paar jaar terug. Dit heeft met een grotere ontwikkeling te maken: die van online naar meer offline, zoals hierboven ook beschreven is.
De toekomst met Andromeda
Het hoogtepunt van de samensmelting van Android en Chrome OS komt eind 2017 in de vorm van het project Andromeda. Google werkt aan high-end laptop met touchscreen, maar zal niet als Chromebook of Android apparaat worden verkocht. Intern wordt dit apparaat de “Pixel 3” genoemd.
Andromeda neemt “enkele features over van Chrome OS naar Android.” Google zal zich meer willen richten op productiviteit. Hiermee wil het de concurrentie aangaan met MacBooks en Microsoft’s line-up van hybrides en laptops. Zowel Android als Chrome OS zullen nog blijven bestaan. Wat er precies allemaal gaat gebeuren met alle drie de bestruringyssstemen is nog even afwachten.
Meer informatie
De opkomst van steeds krachtigere smartphones heeft ook gevolgen voor laptops. Lees in ons artikel de overgang van smartphones naar laptops, en wat Google, Microsoft en Apple aan het doen zijn. Wil je al het nieuws over Chrome OS, check dan deze pagina. Houd verder ook ons tip-archief in de gaten voor recente en uitgebreide achtergrondartikelen over diverse onderwerpen.
Reacties (5)