De beste Windows 10 tablets, hybride laptops en phablets (zomer 2017)

23 juni 2017 + 10 minuten 0 Reacties
microsoft-surface-book-foto-2

De zomer van 2017 is aangebroken en dus kun je van ons een overzicht van de beste Windows 10 tablets, hybride laptops en phablets van dit moment verwachten.

De lucht is blauw, de zon is fel: het is zomer! Zoals je van ons bent gewend is dat hét moment om te kijken naar wat momenteel de beste Windows tablets, hybride laptops en phablets van dit seizoen zijn. Sinds de lente zijn er niet ontzettend veel tablets bijgekomen die op Windows 10 draaien, maar er is nog genoeg om van te houden. We hebben dit seizoen een mooie opener.

We stellen het relevante overzicht samen door door te kijken naar de ervaringen die bezoekers achterlaten in onze tabletdatabase, de ervaringen die we opdoen in onze eigen recensies, de prijsveranderingen van producten en de ontwikkelingen in de markt. Naast de beste Windows-toestellen hebben we dit seizoen ook artikelen met de beste Android tablets en phablets en de beste tablets algemeen gepubliceerd. Een overzicht van alle ‘beste tablet-artikelen’ vind je in onze beste tablets koopgids.

De trend

Er zijn eigenlijk geen nieuwe trends waar te nemen in de eerste helft van 2017. De trend die een jaar of twee ingezet is, wordt gestaagd doorgezet. De hybrides en convertibles met Windows 10 zijn nog altijd populair, terwijl we wachten op het succes van de Windows 10-phablet. Op dit moment is HP met de Elite X3 eigenlijk nog steeds de enige fabrikant die hier echt aandacht aan besteed heeft. Stand-alone Windows-tablets met een formaat van 10-inch of kleiner zien we nauwelijks meer en we verwachten ook niet dat deze productgroep snel weer aan populariteit zal winnen.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Windows 10 draait op ontzettend veel verschillende apparaten. Het aanbod tablets (en hybrides en convertibles) is behoorlijk groot en dan heb je waarschijnlijk ook nog de keus uit tal van verschillende configuraties – de specificaties waarin de apparaten worden aangeboden. Het is dus niet gemakkelijk een Windows-apparaat te kiezen, zeker niet als je kijkt naar individuele wensen op het gebied van budget, de aansluitingen, de specificaties en het gebruiksdoel.

We houden in dit artikel met de beste Windows 10 tablets, hybriden en phablets rekening met algemene wensen, maar mocht je dieper in de materie willen duiken en het apparaat zoeken dat bij jou wensen past, dan is het ook verstandig om ons review archief door te nemen. Ook kun je kijken naar onze artikelen met daarin een uitleg over waar je op moet letten bij de aanschaf van een tablet en het artikel over zes fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet.

Alles over Windows 10

Windows 10 is inmiddels een stabiele en breed uitgerolde versie van Windows, en alle nieuwe pc’s, laptops, hybriden en tablets draaien op deze versie. Microsoft blijft echter druk bezig met de ontwikkeling van Windows 10 en rolt met regelmaat kleine updates uit. Afgelopen zomer is Windows 10 voorzien van zijn eerste echt grote update, genaamd de Anniversary Update. Momenteel wordt de Creators Update uitgerold door Microsoft. En aan het einde van dit jaar komt de volgende Fall Creators Update alweer uit.

De beste Windows 10 tablets, hybride laptops en phablets

We doen ons best voor elk budget en elke situatie een apparaat in het overzicht te zetten, en bovendien kijken we naar de prijsveranderingen, de ontwikkelingen en de beschikbaarheid. Door die informatie te combineren komen we op onderstaand overzicht uit, waarin we geen speciale volgorde aanhouden. Zoals je zult zien komen er verschillende apparaten in voor die al een tijdje geleden gelanceerd zijn maar die nog altijd meekunnen, aantrekkelijk geprijsd zijn en simpelweg nog niet overtroffen zijn door andere tablets die zijn uitgebracht.

Microsoft Surface Book

Op moment van schrijven zijn we nog druk met het testen van de Microsoft Surface Book, maar kunnen je nu alvast verklappen dat het een fantastisch apparaat is. De specs zijn high-end en het feit dat je de hybride kunt ontgrendelen met je gezicht alleen al voelt futuristisch aan. Het is ook een enorm veelzijdig apparaat: zo kun je er op werken en er zelfs op gamen (wanneer je een duurdere versie neemt uiteraard), en zijn er allerlei accessoires beschikbaar die het leven gemakkelijker maken. Maar: daar betaal je wel grof geld voor, uiteraard.

De Surface Book is voorzien van de nieuwste generatie Intel Core i7-processor en GDDR5-werkgeheugen. Volgens Microsoft is dit op dit moment de snelste laptop ooit gemaakt, eentje die ook nog eens twaalf uur meegaat op een volle batterij. Microsoft wil hiermee niet zichzelf steviger in de markt zetten tegenover Google en Apple, met hun Pixel C– en iPad Pro-tablet, maar tegenover Apple met zijn Macbook en Lenovo met zijn vele convertibles. Op het podium liet Microsoft zien hoe feilloos Adobe Premiere Pro werkt op het apparaat.

Op de recensie van de Surface Book moet je dus nog even wachten, maar hier lees je alles over de specificaties van het apparaat en hier kun je alles over het apparaat teruglezen wanneer het werd aangekondigd.

Lenovo Miix 510

Het tweede apparaat in ons overzicht met de beste Windows tablets, hybride laptops en phablets is ook een recent gelanceerd model; de Lenovo Miix 510. Dit is een echte hybride tablet, met een ingebouwde kickstand en een afneembaar toetsenbord. Het apparaat komt met een premium design, een krachtige processor, veel werk- en opslaggeheugen en een hoge resolutie display. Voor een prijs van iets minder dan 1.000 euro kun je hem in je bezit hebben.

Al met al levert Lenovo met de Lenovo Miix 510 een compleet pakket af, waar je wel wat compromissen voor moet sluiten. Qua specificaties is het een fantastisch apparaat en in de gebruiksvriendelijkheid merk je dat vooral aan een soepele ervaring. Het systeem is lekker snel en de apps draaien ook als een zonnetje. Maar omdat alles zo compact is, betekent het helaas wel dat het ventilatiesysteem soms overuren moet draaien om de boel koel te houden.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo Miix 510 of lees onze Lenovo Miix 510 review.

Acer Spin 5

De Acer Spin 5 biedt consumenten een prima prijs-kwaliteitverhouding aan. De hardware wordt voor een bedrag vanaf 699 euro aangeboden en dat is niet duur voor een multifunctionele convertible. Wel geldt hier dat hoe meer geld je investeert, hoe meer je ervoor terugkrijgt. Met de configuratie die wij hebben gekregen, hebben we weinig nadelen kunnen ondervinden op het gebied van prestaties. De laptop werkt snel en vloeiend: of je nu werkt, huiswerk maakt of een (oudere) game wil opstarten. Het 13,3″-scherm zorgt ervoor dat je een redelijk groot scherm hebt, terwijl het apparaat compact kan blijven. De randen zijn wat dik: maar je kunt niet alles hebben voor die prijs.

Wanneer je gaat voor de Acer Spin 5, dan ben je op zoek naar een betaalbare laptop, die je ook als een convertible wil kunnen gebruiken. Je weet precies wat je wil en vindt dingen als een goedkopere bouwkwaliteit en een minder helder scherm niet zo belangrijk. Ook wil je veel aansluitingen hebben en kunnen genieten van goede hardware, terwijl Windows 10 soepel draait en met gemak applicaties afspeelt. Maar dan zul je waarschijnlijk wel iets meer moeten investeren voor een betere processor of de opties met 8 GB aan werkgeheugen.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Acer Spin 5 of lees onze Acer Spin 5 review.

Microsoft Surface Pro 4

Zelfs nu we de Surface Book in ons overzicht hebben meegenomen, kunnen we nog steeds de Surface Pro 4 aanraden (totdat Microsoft de Surface Pro 2017 uitbrengt wellicht). Hoewel deze hybride tablet al een flinke tijd verkrijgbaar is, doet hij nog lang niet onder voor de concurrentie. Op het gebied van hardware, gebruiksgemak en design laat Microsoft zien voorop te lopen. En ook op het gebied van software is er niks te klagen. Dit apparaat draait soepel en strak, ook na de nieuwste update. De Surface Pro 4 begint met Core M3-processor bij iets minder dan 800 euro. Voor een krachtigere Core i5-processor moet iets meer dan 800 euro betaald worden.

Net zoals voorgaande jaren heeft Microsoft de Surface Pro weten te verbeteren, verbeteringen die zich in de praktijk dit jaar voor het eerst vertalen in een systeem dat echt als serieuze laptopvervanger gezien mag worden. Zeker in combinatie met de verschillende andere accessoires zie ik mezelf echt wel een Surface Pro 4 gebruiken, maar juist die kosten van lossen accessoires maken een prijskaartje dat zich kan meten met de meest mooie, luxe en krachtigste laptops/ultrabooks.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface Pro 4 of lees onze Surface Pro 4 review.

Samsung Galaxy TabPro S

Microsoft concurreert op de hybridemarkt met zichzelf, maar heeft ook last van andere fabrikanten. Naast Asus heeft Samsung namelijk ook een mooi product uitgebracht dat functioneert als dunne laptop en zelfstandige tablet: de Galaxy TabPRO S. Het apparaat beschikt over een amoled-display van 12-inch, met een beeldschermresolutie van 2.560 bij 1.440 pixels, dat zorgt voor een heldere beeldkwaliteit. Daar tellen we een strak en premium design, goede prestaties en een comfortabel toetsenbord op zodat we op niks minder dan een echte aanrader komen. Met een prijs van 780 euro valt de TabPRO S ook nog eens onder de prijs van de Asus Transformer 3 Pro.

Met 2-in-1-tablets is het altijd een kunst een volwaardige conclusie te geven – het ligt er namelijk maar net aan wat je met het apparaat van plan bent. De Samsung Galaxy TabPro S is een device dat ergens tussen de iPad Pro en de Surface Pro valt – het is een licht, dun en draagbaar apparaat in vergelijking met de Surface Pro van Microsoft en wat krachtiger en sneller in vergelijking met de iPad Pro van Apple. De tablet heeft zo z’n gebreken maar is bovenal een prettig apparaat om op te werken.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy TabPro S of lees onze Samsung Galaxy TabPro S review.

HP Spectre x360 (2016)

De HP Spectre x360 (2016) blijft toch een favoriet op de redactie. Dit apparaat biedt een comfortabele laptop-ervaring aan, maar kan ook als tablet gebruikt worden. Dankzij de goede prestaties, het premium design en de uitstekende werking van het toetsenbord en trackpad zijn we lovend over deze convertible. De HP Spectre x360 begint bij een prijs van iets meer dan 1.000 euro.

Wanneer je voor de HP Spectre x360 kiest, dan ga je voor een robuust design, goede prestaties en een premium uiterlijk. Je kiest voor een volwaardige laptopervaring, die je met gemak kunt ombouwen tot een riante tablet – ondanks het feit dat hier niet de focus op ligt. Je krijgt een toetsenbord dat lekker typt en een bovengemiddeld goede trackpad, waardoor je hier meer dan prima op kunt werken. De Spectre x360 (13-w025nd) is licht en compact en mag inderdaad wat kosten met een vanafprijs van 1.199 euro, maar wat ons betreft is het deze prijs dan ook wel waard.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de HP Spectre x360 (2016) of lees onze HP Spectre x360 (2016) review.

Speciale vermelding: Lenovo Yoga Book

Lenovo kwam eind 2016 met een opvallend nieuw apparaat; de Lenovo Yoga Book. Het is een convertible tablet, maar misschien niet zoals je hem zou verwachten. Er is wel een toetsenbord aanwezig, maar in een andere vorm. Lenovo noemt het een Halo-toetsenbord. Er zijn geen fysieke knoppen aanwezig, maar wel digitale varianten. Ook kun je aantekeningen en tekeningen maken op het zwarte oppervlak van de tablet (waar je het toetsenbord zou verwachten), die meteen worden gedigitaliseerd op het touchscreen erboven. Onder de motorkap zit een Intel Atom x5-Z8550-processor, samen met 4GB aan werkgeheugen. Naast een Windows-versie, is er ook een Android-versie.

Al met al zijn we behoorlijk positief over de Lenovo Yoga Book. Het ligt er echter helemaal aan hoe je de tablet gebruikt. Ben je een student of iemand die vaak aantekeningen of tekeningen maakt? En wil je die dingen snel en naadloos digitaliseren? Dan doe je er goed aan dit apparaat in huis te halen, omdat het voornamelijk een heel gemakkelijk in gebruik te nemen is. De tablet wordt geleverd met de benodigde software om alles uit het apparaat te halen. Android loopt ook heel soepel en zorgt ervoor dat het toestel ook via het touchscreen goed te bedienen is.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo Yoga Book of lees onze Lenovo Yoga Book review (van de Android-versie, maar de ervaring zal nagenoeg hetzelfde zijn).

Overige en nieuwe tablets, hybride laptops en phablets

Naast de hierboven uitgelichte apparaten is er nog een groot aantal devices dat om één of meerdere redenen uitblinkt. Elk seizoen zetten we dan ook wat modellen onder elkaar die we een eervolle vermelding willen geven. Zo heeft HP met de Elite X3 nog altijd een zeer fraaie en goed functionerende Windows-phablet in het assortiment, is de Asus ZenBook Flip nog altijd een goede optie voor mensen met een kleiner budget, en is de Lenovo ThinkPad X1 Yoga nog altijd het ultieme werkpaard voor de zakelijke gebruiker. Ook is de Lenovo Yoga 910 een high-end convertible met een zeer goed scherm en krachtige prestaties. Ben je op zoek naar een goedkopere Windows-convertible, dan is de Acer Spin 1 een goede optie. Lees vooral ook onze reviews door voor alle modellen die we getest hebben.

Nieuwe tablets en convertibles

In de afgelopen weken zijn ook alweer een groot aantal nieuwe tablets aangekondigd en in sommige gevallen zelfs zeer recent op de markt gebracht. Zo heeft Acer onlangs zijn nieuwe convertibles en hybrides gepresenteerd, komt HP met verschillende nieuwe Pavilion x360 en Envy x360 modellen en presenteerde Samsung onlangs een convertible variant van de Samsung Notebook 9. De Asus Zenbook Flip S wordt neergezet als de dunste convertible van dit moment, terwijl Microsoft officieel de nieuwe Surface Pro heeft aangekondigd. Hier lees je alles over de verschillen met de Surface Pro 4.

Tablets vergelijken

Alle Windows 10 tablets, hybriden en convertibles die op dit moment in Nederland te koop zijn en die we de komende maanden kunnen verwachten vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Reacties (0)