Archos 101 G10 XS reviews: Tablet met potentie maar niet perfect

23 augustus 2012 6 Minuten 0 Reacties
Archos-G10-101-XS-2

Gisteren heeft Archos de langverwachte G10 XS serie onthuld. De nieuwe serie volgt de G9 serie van vorig jaar op en brengen een aantal interessante features en functies naar een middenklasse prijsniveau. De G10 XS serie bestaat uit drie m0dellen; de 10.1 inch 101 G10 XS, de 9.7 inch 97 G10 XS en de 8 inch 80 G10 XS. Het 10.1 inch model zal vanaf volgende maand te koop zijn.

De tablet valt zoals gezegd in het middenklasse segment maar biedt voor een prijs van 379 euro veel aansluitingsmogelijkheden, een strak en slank design, en een bijpassend keyboard dock. Verder beschikt de Archos 101 G10 XS onder meer over een 10.1 inch display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels, een USB en HDMI poort, een 1.5GHz TI OMAP 4470 processor, 1GB aan werkgeheugen, 16GB aan opslaggeheugen, een microSD card reader en een webcam aan de voorzijde. De tablet heeft een gewicht van 585 gram en is maar 7.8 millimeter dik. Het meegeleverd dock kan gebruikt worden als docking station om de tablet op te laden maar biedt natuurlijk ook een volledige QWERTY keyboard voor diegenen die productief willen zijn.

Archos 101 G10 XS – Algemene conclusies

Archos heeft een aantal grote internationale websites vlak voor de lancering voorzien van een review exemplaar en daarom kunnen we nu de eerste ervaringen met de 101 G10 XS al op een rijtje zetten. Hieronder vind je de belangrijkste conclusies, met verwijzingen naar reviews van internationale websites.

Hardware

Qua hardware en design is de Archos 101 G10 XS geen topper, al is het design wel flink verbeterd ten opzichte van de G9 serie van vorig jaar. Zo geeft Engadget aan dat het achterzijde nogal gevoelig is voor krassen en dat het geheel niet aanvoelt als een high-end tablet. Wel ligt het apparaat comfortabel in de hand. Volgens Gizmodo voegt de metalen plaat aan de achterzijde wel stevigheid aan het geheel toe maar de tablet zou volgens The Verge erg snel vies worden. TechCrunch is overigens wel erg te spreken over de bouwkwaliteit.

Het display wordt door de meeste reviewers als middelmatig bestempeld. De resolutie van 1.280 bij 800 pixels is niet slecht voor een 10.1 inch display, het is tegenwoordig de standaard voor tablets van dit formaat, maar het contrast, de kijkhoeken en de helderheid zijn elementen die tegenvallen. Android Central is zelfs helemaal niet over deze elementen te spreken en noemt het een van de slechtste displays die ze ooit op Android tablets gezien hebben. Engadget is wat minder negatief en noemt het een gemiddeld display dat voor 379 euro acceptabel is.

Coverboard

Archos heeft het keyboard dock de naam Coverboard meegegeven en dient als cover, standaard en keyboard. De ervaringen met de Coverboard zijn noga verschillend. Zo is The Verge erg positief en wordt de Coverboard zelfs verkozen boven de keyboard docks van ASUS. Het mechanisme om de tablet met het dock te verbindingen is eenvoudig en stevig, en de toetsen zijn aan de kleine kant en wat krap geplaatst maar maken snel en veel typen goed mogelijk. CNET is wat minder enthousiast, met name door het feit dat het geheel nogal instabiel is wanneer niet op een vlakke ondergrond gebruikt. Wanneer de combinatie bijvoorbeeld op schoot gebruikt wordt kan de tablet snel los raken en vallen. Ook wordt het ontbreken van een trackpad als nadeel gegeven en zijn de toesten klein krap geplaatst waardoor typen niet echt comfortabel is. Ook Engadget ziet de kleine en krap geplaatste toetsen als grootste nadeel. Een nadeel ten opzichte van de keyboard docks van ASUS is dat de Coverboard niet beschikt over ene eigen batterij.

Prestaties

Wat betreft de prestaties zijn alle reviews het redelijk met elkaar eens. De 101 G10 XS is geen high-end tablet en dat is te merken aan de gemiddelde, maar toch redelijk stabiele, prestaties. Volgens Android Central wordt de Android interface vloeiend weergegeven, openen apps snel en gaat multitasking zonder veel problemen. Ook The Verge ziet de prestaties als gemiddeld, met hier en daar wat ‘hick-ups’. Wel is meteen duidelijk dat Android 4.1 Jelly Bean toch wel een echte verbetering is qua stabiliteit en snelheid. Gizmodo is wat minder enthousiast en ziet in vergelijking met de quad-core tablets op de markt trage laadtijden en games die niet vlekkeloos weergegeven worden. CNET is te spreken over de prestaties, voornamelijk de goede weergave van hoge resolutie games en video’s.

Conclusie

Hoewel niet alle reviews het op elk vlak met elkaar eens zijn kunnen we toch proberen conclusie aan het geheel verbinden. De Archos 101 G10 XS is een interessante middenklasse tablet, vooral door de grote hoeveelheid aansluitingen en uitbreidingsmogelijkheden en het standaard meegeleverde keyboard dock. Volgens The Verge is het zelfs de beste Android tablet van Archos tot nu toe. In combinatie met een prijs van 379 euro is het een aantrekkelijk pakket voor consumenten die productiviteit hoog op het lijstje hebben staan. Toch kan er kijkend naar de prijs ook gezegd worden dat de 101 G10 XS moet concurreren met tablets als de Acer Iconia Tab A510, de Toshiba AT300 en de ASUS Transformer Pad 300. Sluit hier een Bluetooth keyboard op aan, zoals Engadget aangeeft, en je hebt nagenoeg hetzelfde effect maar wel met een betere tablet. Ook CNET is, ondanks de betere prestaties dan de G9 serie en het keyboard dock, niet overtuigd en vindt de prijs van 379 euro nog wat aan de te hoge kant. Android Central ziet absoluut potentie in de 101 G10 XS en benoemt de snelle Android updates van Archos als een belangrijk argument. Toch heeft de tablet zijn nadelen waar je mee moet kunnen leven. De conclusie van Android Central is wellicht de beste conclusie.

With an included keyboard dock, the Gen 101 XS is certainly a value hard to ignore, but only if you can ignore its shortcomings.

Archos 101 G10 XS – Beschikbaarheid en prijs

De Archos 101 G10 XS zal half september in Nederland te koop zijn voor een prijs van 379 euro. Later zullen ook de 97 G10 XS en de 80 G10 XS op de Nederlandse markt verschijnen, maar de prijs van deze modellen is nog niet bekend.

 

Reacties (0)