Apps in Google Play Store moeten Android Pie dit jaar al ondersteunen

22 februari 2019 1 Minuut 0 Reacties
Google-Play-Store-tablet

Dit jaar nog moeten apps in de Google Play Store voldoen aan alle eisen die Google voor Android Pie stelt. Althans: nieuwe apps en apps die van een update voorzien worden.

In de loop van 2017 begon Google een programma om Android-apps te verbeteren door te eisen dat ze aan bepaalde API-niveaus voldoen. Die apps moeten dan meteen voldoen aan de nieuwste eisen van het besturingssysteem. Nieuwe en geüpdatete apps moeten in de loop van november allemaal voldoen aan de eisen van Android Oreo. Maar eind dit jaar moeten ze alweer voldoen aan de eisen van Android Pie.

Nieuwe regels Play Store

Vanaf augustus moeten apps die ontwikkelaars indienen in de Play Store minimaal voldoen aan API-niveau 28 en hoger. In november zullen bestaande apps ook voorzien moeten zijn van ondersteuning voor Android 9. Bestaande apps die geen updates meer ontvangen hebben niet te maken met dit beleid.

Google wil ontwikkelaars op deze manier stimuleren om zo snel mogelijk hun apps te updaten. Zo kunnen “Android-gebruikers van meer apps die voldoen aan moderne API-regels genieten”. In de loop van 2018 alleen al zijn er meer dan 150.000 apps voorzien van ondersteuning voor Android Oreo-functies. Dat is niet alleen fijn voor de gebruiker, het maakt Android ook een veiliger besturingssysteem om te gebruiken.

Volgens Google is het namelijk zo dat 95 procent van alle spyware die zich buiten de Play Store bevindt, gericht is op API-niveau 22 of lager. Door ontwikkelaars te dwingen aan nieuwere regels te voldoen, maakt Google het gebruik van Android ook veiliger voor de gebruiker. Hieronder het plan van Google voor de komende jaren:

  • Augustus 2019: gebruikers krijgen een waarschuwing te zien tijdens de installatie van nieuwe apps die nog niet voldoen aan API-niveau 26 of hoger.
  • November 2019: vanaf november gebeurt dit ook bij bestaande apps.
  • 2020 en verder: elk jaar verhoogt Google de eisen voor apps.

Reacties (0)