Apple maakt studeren digitaal en interactief met iBooks 2 en iTunes U

19 januari 2012 2 Minuten 0 Reacties
iBooks-2-digi

Altijd leuk natuurlijk zo’n Apple event, de wereld verwacht er altijd vrij veel van. Dit keer geen nieuw hardware product maar een “Education announcement”. Apple en het onderwijs dus. Het testen van gebruik van

Eigenlijk dacht ik op het moment dat de presentatie over iBooks Author het feest over was en was ik, hoewel redelijk onder de indruk, er niet echt van overtuigd dat dit nu de digitale uitgeverij enorm zou veranderen. Het is natuurlijk leuk dat dit soort dingen kunnen maar het aanbod is niet groot genoeg om een volledig curriculum mee op te stellen. Dan is zo’n interactief boek al snel een extraatje in plaats van je ‘echte’ studiemateriaal. iBooks Author is later vandaag gratis te downloaden in de Mac AppStore.

iTunes U

Dit stuk is er vrij lang en ik ga het dus kort proberen te houden als het om iTunes U gaat, maar niet omdat dit nieuws minder belangrijk is. Eigenlijk is iTunes U wel het onderdeel waar ik het meest van onder de indruk ben, en ik waarschijnlijk nog een aparte post op deze site aan ga wagen. Voor nu probeer ik het bij een overzicht te houden.

iTunes U krijgt vanaf nu zijn eigen app. Tot vandaag was het zo dat de studiematerialen in de meeste gevallen als video gedownload konden worden en dat was het dan wel zo’n beetje. Voor iedereen die bekend is met Blackboard (en iBooks) gaat de nieuwe iTunes U app wat herkenning opleveren. Onderwijsinstellingen en docenten kunnen namelijk via deze app een volledig curriculum beschikbaar stellen; schema’s (roosters), informatie over de cursus, studiematerialen, relevante links, video’s, informatie over de docent en nog veel en veel meer. Docenten kunnen ook berichten naar hun studenten sturen en opdrachten geven. Een automatische takenlijst toont zelfs aan welk huiswerk je nog aandacht moet besteden. Wanneer je huiswerk inlevert bij de docent wordt dit afgevinkt als voldaan. Kortom, alles voor een interactieve studie via de tablet is bij elkaar, op één plek te vinden.

De iTunes U applicatie is vanaf nu gratis te downloaden er zijn al een paar volledige gratis cursussen beschikbaar. Ik raad dan ook iedereen aan de iTunes U app te downloaden en een cursus te downloaden en bekijken.

Hands-on met iBooks 2 en iTunes U

Ik heb inmiddels al kort even met iBooks 2 en itunes U kunnen spelen en een tien minuten durende hands-on video gemaakt. Hierin leg ik de belangrijkste functies en mogelijkheden van iBooks 2 en iTunes U uit. Ik ga er vanavond eens rustig verder mee spelen en een begin maken aan de cursus van Stanford University over iPhone en iPad development.

Reacties (0)