App review: Klippa, maak al je kassabonnen digitaal

25 juli 2016 5 Minuten 3 Reacties
Klippa

De zomervakantie is in volle gang en veel lezers van Tabletsmagazine gaan naar het buitenland. Alles ingepakt? Ho! Installeer voor je vertrekt, eerst even de gratis app Klippa op je smartphone én je tablet. Door hiermee alle kassabonnen te scannen die je ‘oploopt’ in het buitenland, houd je je vakantie-uitgaven uitstekend in de gaten.

Bonnen scannen

Dus zo krijg je geen vakantieportemonnee vol met bonnen die je thuis toch weggooit, waarna de afschrijvingen op je bankrekening best wel een verrassing kunnen opleveren. In plaats daarvan houd je je portemonnee schoon, en krijg je een compleet digitaal overzicht dat steeds direct na een aankoop kan worden aangevuld.

Klippa-app

Wij probeerden Klippa op een iPhone 6S Plus en een Onda V96-tablet, die op Android loopt. En een MacBook, waar Klippa in een browser verschijnt. Alles werkt vlekkeloos met elkaar samen. Het werkt als volgt:

  • Koop iets in een winkel, en scan de bon met de Klippa-app op je smartphone;
  • In je hotel, pak je tablet of laptop. Open de Klippa-website en breng je aankopen onder in een categorie, zoals ‘vakantie uitgave’ of ‘diner’;
  • Voeg er handmatig meer informatie aan toe over aankooptijdstip, winkel en ‘tag’ het artikel als het bijvoorbeeld een aftrekpost is voor de belasting, of een declarabele uitgave;
  • Via Klippa kun je daarna overzichten en grafieken met uitgaven te zien krijgen, per datum of categorie.

Geen doos met bonnetjes meer

Dat scheelt volgens Klippa een doos met bonnetjes, want die kun je direct na het inscannen bij Klippa weggooien. Ze worden direct vastgelegd in de cloud van Klippa en dat bonnetje gaat nergens meer heen; het zoeken naar bonnen als er een garantiekwestie speelt of een declaratie moet worden ingediend, is met deze handige app voor altijd voorbij.

Advertentie

Klippa in de praktijk

Maar werkt het ook zo handig?

Kort antwoord: ja. Het vergt in het begin wat instellen, maar daarna is het zo’n handige app dat Klippa met gemak bij de tien meestgebruikte apps op je smartphone of tablet gaat horen.

Nadat de app is geïnstalleerd, moet je eerst inloggen. Dat kan via Facebook of Google; wij kiezen Facebook. Vervolgens verschijnt er een vrij lege en kale app. Er staat natuurlijk nog niets in. Geen bonnetjes. Dus pakken wij een bon of wat en scannen die in met het foto-symbool onderaan het scherm. De app start de camera en er wordt verzocht om het bonnetje op een achtergrond met een afwijkende kleur te leggen. Een zwarte of bruine tafel bijvoorbeeld. De scanner van Klippa herkent dan de vorm van de bon automatisch, zodat je alleen de bon scant, en niet van alles er omheen.

Clouddienst

Die bon wordt dan direct opgeslagen in de app en daarmee in de bijbehorende clouddienst. Je kunt dan wel op je telefoon gaan prutsen om er allerlei details over aankoopdatum, winkel en categorie aan toe te voegen, maar waarom zou je? Die foto is toch al in de cloud van Klippa opgeslagen. Beter wacht je tot je thuis bent. Als je op deze manier al je bonnen scant, kun je ze bijvoorbeeld eens per week even allemaal tegelijk categoriseren. Dat vergt een kwartiertje achter je laptop. Dat werkt veel handiger dan stuk voor stuk op je telefoon alle details toevoegen. Het levert een zeer overzichtelijke administratie op van al je aankopen.

Winkels

Handig hierbij is dat Klippa al een hele lijst winkels en winkelketens klaar heeft staan. Tik een J in en je krijgt al meteen de Jumbo te zien, bijvoorbeeld. Dat scheelt weer wat werk. Ook kun je bonnen in andere valuta inscannen; alle geldsoorten zitten al in de app. Heb je iets bij een winkel gekocht die niet in de lijst van Klippa staat, dan kun je die er handmatig aan toevoegen.

Overzicht van alle uitgaven

We hebben in de korte tijd dat we Klippa hebben gereviewd, onvoldoende bonnen verzameld om goed te kunnen kijken naar de grafische presentatie van de uitgaven. Maar al na een paar weken moet dit vrij onthullend zijn. Op deze manier krijg je erg goed inzicht in je uitgaven. Als je een aantal handige categorieën aanmaakt, zoals boodschappen, elektronica, auto, huis, school en noem maar op, dan kun je met die gegevens uitstekend in de gaten houden waar het geld heen gaat. Periodiek kun je een maand-, kwartaal- of jaaroverzicht samenstellen.

Sommige mensen waren al gewend om bonnen te fotograferen. Die staan gewoon tussen alle andere foto’s van familietaferelen, selfies en landschapsplaatjes die op de telefoon zin gemaakt. Klippa stelt je in staat om in de galerij rond te kijken of daar ergens een bon is, dan kun je die direct aan het bestand van de app toevoegen.

Digitale kassabon

Klippa heeft grote plannen voor de nabije toekomst. Binnenkort moet het mogelijk worden om bij kassa’s van winkels die met Klippa samenwerken, met de Klippa-app op de smartphone een streepjescode in te scannen. Dan wordt een digitale kassabon opgeslagen met alle informatie er al bij, zodat je niets meer handmatig hoeft te verwerken. Klippa neemt zo een hoop vervelend werk uit handen. De app krijgt daarom van ons een zeer positieve beoordeling.

Voordelen:

  • Geen doos met bonnen meer nodig
  • Nooit meer bonnen kwijt
  • Altijd overzicht in je administratie
  • Zeer handig voor declaraties en belastingaangifte

Nadelen:

Advertentie
  • Je moet de bonnen handmatig categoriseren

(Waarbij dit nadeel wegvalt, als Klippa de digitale kassabon introduceert). Hieronder een filmpje met uitleg over Klippa.

Klippa

Reacties (3)