‘Android-fabrikanten worden verplicht beveiligingsupdates uit te brengen’

11 mei 2018 1 Minuut 0 Reacties
beveilingsupdates-android

Het zou zomaar kunnen dat fabrikanten van Android-smartphones en -tablets worden verplicht maandelijks beveiligingsupdates uit te brengen voor hun apparaten. Mocht dat gebeuren, dan zal Android als platform in z'n geheel ineens een stuk veiliger worden -- voor elke gebruiker.

‘Google wil Android-fabrikanten verplichten beveiligingsupdates uit te brengen’

Tijdens een presentatie tijdens Google I/O, de jaarlijkse conferentie van ontwikkelaars van de zoekmachinegigant, heeft het hoofd van Android-beveiliging, David Kleidermacher, gesuggereerd dat Android-fabrikanten worden verplicht beveiligingsupdates uit te brengen. XDA-Developers heeft een quote van de beste man te pakken, waarin wordt gezegd dat er nu wordt gewerkt aan een update voor de OEM-overeenkomst, waarin gaat staan dat fabrikanten dus worden verplicht op regelmatige basis die updates uit te brengen.

Google brengt zelf, sinds 2015, maandelijks beveiligingsupdates uit voor zijn toestellen. In die updates zitten allerlei oplossingen voor toestellen: algemene dingen, maar ook specifieke onderdelen. Andere fabrikanten hebben toegang tot die updates en kunnen ze uitbrengen wanneer ze daar de tijd voor hebben, maar doen dat vaak niet of in sommige gevallen ontzettend laat (de smartphone of de foto is de Huawei P20 Pro, met een beveiligingsupdate van 1 maart 2018). Voor beide situaties geldt dat het Android, als platform, onveilig maakt.

Nu kan een recente beveiligingsupdate of de belofte van maandelijkse beveiligingsupdate nog als legitiem argument gebruikt worden voor het kiezen van een bepaald toestel of niet. Daar komt hopelijk in de toekomst verandering in, omdat het voor een consument niet zo mogen uitmaken welke fabrikant hij of zij uitkiest, aangezien iedereen recht heeft op een goede beveiliging.

Reacties (0)