Het werd ooit als ijdel gezien, maar inmiddels is het zelfs een heel gangbare activiteit geworden. Mede dankzij beroemdheden als Kim Kardashian is het heel normaal om een foto van jezelf alleen te maken. Echter wil je misschien niet constant je eigen arm in beeld, zeker niet als je bijvoorbeeld alleen op vakantie bent. Om toch nog veel van de ruimte om je heen op beeld te krijgen en jezelf niet van te dichtbij, kun je een selfiestick aanschaffen.
Een selfiestick wordt overigens meestal net zo veel gebruikt in solo-situaties als groepsfoto’s, want het voordeel aan de stick is dat het een verlenging is van je arm. Hierdoor krijg je veel meer in één foto. Zo’n selfiestick is vaak een uitschuifbare metalen stok met een handvat aan de ene kant en een houder voor je smartphone aan de andere kant. Omdat er in het handvat een knopje zit en de smartphone via ofwel een kabeltje ofwel Bluetooth is aangesloten, hoef je de telefoon niet aan te raken om een foto te maken. Dat kan gewoon met het handvat.
Selfiestick
De selfiestick biedt een verscheidenheid aan fotografeerhoeken. Zo kun je verder van van boven fotograferen in hoeken en afstanden die je met je arm nooit kunt halen. Denk aan in een gat, op een cliff, enzovoort. Bovendien kun je, als je een goede hoek vindt, foto’s maken die helemaal geen selfies lijken te zijn. Juist omdat het apparaatje uitschuifbaar is, kun je hem enorm klein maken en in je tas meenemen. Ze zijn echter niet overal welkom: veel pretparken hebben ze verbannen omdat ze een veiligheidsprobleem vormen. Denk bijvoorbeeld aan een attractie die ergens dicht langsgaat. Heb je dan een selfiestick hoog in de lucht, dan kan dat voor brokken zorgen.
Er zijn ook multifunctionele selfiesticks waarmee je bijvoorbeeld ook meteen een standaard hebt. Dat is erg handig als je geen tripod hebt of als je op vakantie geen goede ondergrond hebt om je telefoon op te leggen voor een foto met de zelfontspanner. Vaak zijn die selfiesticks voorzien van een mini-afstandsbediening, waardoor je op afstand toch nog een foto kunt kieken, zonder je telefoon of de stick/tripod te hoeven aanraken.
Selfiesticks worden gezien als een van de beste uitvindingen van 2014. Dat komt omdat ze vrij goedkoop zijn, waardoor ze een goed relatiegeschenk vormen. Ze zijn er in diverse kwaliteitsklasses en met allerlei extra opties. Sommige varianten zijn wat zwaarder, waardoor ze stabieler zijn en handzamer, simpele varianten hebben de ontspanknop niet, waardoor je de zelfontspanner van je telefoon moet inschakelen -en snel moet zijn om de boel juist te poseren- om een foto te kunnen maken.
Chinese makelij
Hoewel er bekende merken met selfiesticks op de proppen zijn gekomen, zie je in webwinkels tegenwoordig eigenlijk alleen nog onbekende merken. Ze zijn vaak van Chinese makelij en de merknamen zeggen ons niets. Dat hoeft ook niet, want je hebt niet per se een heel luxe selfiestick nodig voor hetzelfde effect. Als je een selfiestick wilt aanschaffen, dan is het aan te raden om er eentje te kopen die via Bluetooth werkt.
Zo hoef je niet te rommelen met de zelfontspanner en kun je foto na foto schieten, soms zelfs zonder dat je de stick hoeft vast te houden (via een afstandsbediening). Het nadeel is wel dat je deze moet opladen. Wil je daar niet over hoeven nadenken, dan zijn er ook talloze selfiesticks die van de ports op je telefoon gebruikmaken. De knop krijgt dan stroom vanuit de telefoon en werkt lekker snel.
Qua merken is er dus niet echt een bepaald merk waarvan je de selfiestick absoluut moet kopen. Het is aan te raden eerst te bedenken welk type je wil kopen, welk bedrag je hieraan wilt uitgeven en of je nog extra’s wil zoals een tripod. Heb je dat besloten, dan kun je in de meeste online warenhuizen wel terecht voor een selfiestick. Lees ook de reviews van anderen om te weten te komen of die specifieke selfiestick ook in de praktijk zo handig is.
Deze tekst is geschreven in opdracht van Allekabels.nl.
Reacties (0)