10 features van iOS 9 die je misschien niet kende

14 oktober 2015 4 Minuten 0 Reacties
iOS 9

Apple heeft een heleboel nieuwe features toegevoegd in iOS 9, en de meeste zijn ondertussen bekend. Maar ken je deze 10 nieuwe features al?

Elk jaar toont Apple tijdens haar presentatie een hele hoop nieuwe features die bedacht zijn voor de nieuwste software. Ook dit jaar was dat het geval, en werden vele features van iOS 9 op podium getoond. Maar niet elke feature kan getoond worden, en ze zijn ook niet allemaal even makkelijk te vinden. Dit zijn 10 features van iOS 9 die je misschien niet kende.

1. Zoeken in instellingen in iOS 9

Als eerste is het mogelijk om te zoeken in instellingen. De instellingen-app kan een behoorlijk doolhof worden, maar door na het openen van de app omhoog te swipen verschijnt een zoekveld waarin je een zoekterm kunt invoeren. Ook handig om een feature te activeren die je op deze pagina leest!

2. Selfie en screenshot mappen in foto’s

Apple heeft eindelijk speciale mappen aangemaakt voor screenshots en selfie’s in de foto’s app. Zodra je een screenshot of modern zelfportret maakt, wordt deze automatisch opgeslagen in de juiste map en is de foto’s app dus beter georganiseerd.

Advertentie

3. Een website opslaan als PDF

Mocht je een website later willen raadplegen of willen doorsturen, dan kun je sinds de introductie van iOS 9 ook zonder een app van ontwikkelaars een website opslaan als PDF. In Safari open je het deel-menu, en kies je voor de optie Website als PDF opslaan in iBooks.

4. Rekenen in de zoekbalk

Mac-gebruikers konden altijd al rekenen in Spotlight (de zoekfunctie) door de command- en spatie-toets tegelijkertijd in te drukken. Op de iPhone en iPad is het nu ook mogelijk om te rekenen in de zoekbalk. De zoekbalk open je door op je homescherm naar het meest linkse scherm te gaan, of door de apps op het homescherm naar beneden te trekken.

5. Snel bladeren door foto’s

In de Foto’s-app kun je nu extra snel door je foto’s bladeren. Open een foto, en swipe over de miniaturen die je onderin het scherm ziet.

6. Toetsenbord gebruiken als trackpad

Een zinssnede selecteren was niet altijd gemakkelijk op de iPhone en iPad. Je vinger zat vaak in de weg waardoor je niet kon zien wat je selecteerde. Gebruikers van een iPad of de nieuwste iPhone 6S Plus met 3D-touch kunnen gemakkelijk tekst selecteren door met twee vingers over het toetsenbord te bewegen, waardoor het toetsenbord verandert in een trackpad.

7. Foto’s selecteren door te swipen

Naast snel door een groep foto’s bladeren kun je in iOS 9 ook sneller een hele groep foto’s selecteren. Selecteer een foto, en swipe over andere foto’s om ze ook te selecteren.

8. Bijlagen toevoegen in email

Voor iOS 9 kon je alleen afbeeldingen als bijlage versturen via je iPhone of iPad. Dat is nu veranderd. Tijdens het schrijven van een e-mail kun je alle bestanden die je hebt opgeslagen in iCloud Drive versturen door je het tekstvak een tijdje in te drukken.

9. Flitser uitschakelen tijdens het filmen

Tijdens het filmen zul je soms de ingebouwde flitser nodig hebben om een beter beeld te creëren, maar als je bijvoorbeeld eerst binnen filmt en daarna naar buiten gaat heb je de flitser op een gegeven moment niet meer nodig. In iOS 9 kun je tijdens het filmen de flitser bedienen. De knop voor de flitser vind je in de linker bovenhoek van het scherm.

10. Notificaties sorteren op app

Voor iOS 9 werden notificaties gesorteerd op basis van apps, sinds iOS 9 is dat veranderd in een chronologisch overzicht. Dit kun je veranderen door de instellingen-app te openen, naar berichtgeving te gaan en vervolgens groepen per app aan te zetten.

Meer tips voor iPad- en iPhone-gebruikers

Meer over het nieuwe iOS 9 vind je in onze artikelen over multitasken op je iPad en de nieuwe notities-app in iOS 9. Lees ook ons uitgebreide tip-archief voor de iPad door.

Reacties (0)