De belangrijkste specificaties van luidsprekers

KEF Q header

Als je op zoek gaat naar nieuwe luidsprekers dan kom je vast en zeker voor een aantal vraagstukken te staan. Zo kom je specificaties tegen waarvan je mogelijk niet weet wat ze zeggen of wat je ermee moet doen. In dit artikel leggen we daarom de belangrijke specificaties van luidsprekers uit.

Wattage van luidsprekers

Het wattage van een speaker is altijd een hekel punt. Hoeveel heb je nodig? Wat is normaal? Wat betekent het? We zullen hier niet te diep op ingaan, maar allereerst omschrijven wat het wattage van een speaker nu precies is;

Het wattage van een speaker is niet iets wat een speaker heeft, maar wat hij aankan. Een (passieve) speaker heeft namelijk zelf geen versterker ingebouwd. Als er ergens op een speaker 100 Watt staat dan houdt dit in dat de speaker 100 Watt kan verwerken wat een versterker uitstuurt. Dit zegt dan weer niet dat een speaker niet meer aankan dan 100 Watt. Dit komt omdat elke fabrikant op een andere manier bij een bepaald wattage komt. Ze hebben allemaal verschillende manieren om dit te berekenen.

Ook denken veel mensen dat hoe hoger het wattage, des te harder de speaker kan. Dit klopt niet. Hoe hard een speaker kan is ook afhankelijk van de gevoeligheid, de effectiviteit en het frequentiebereik. Vaak is het wel dat een hoger wattage betekent dat de speaker luider kan afspelen, maar hier kun je niet klakkeloos vanuit gaan. Het is geen regel.

Om wat dieper in de specificaties te duiken kunnen we een voorbeeld geven; Wanneer je het wattage verdubbeld krijg je maar 3db (Decibel) meer volume. Dus, wanneer de rest van de specificaties gelijk is en een speaker heeft een gevoeligheid van 98db (Decibel) en kan 500 Watt aan, zal deze speaker precies hetzelfde volume genereren als een speaker van 95db en 1000 Watt. Dit laat perfect zien dat het erg lastig is om de specificaties van speakers precies te snappen. Hier zou je echt in moeten duiken. Daarom is het altijd verstandig om advies te vragen aan een verkoper bij een hifi speciaalzaak. Dit bespaart jezelf kopzorgen en geeft je wel een perfect geluidssysteem. Het gaat immers vooral om zelf ervaren en luisteren, laat de verkoper je maar vertellen of het technisch goed werkt wat je wilt.

Lees ook meer over de soorten luidsprekers en de positie van luidsprekers in je home cinema-systeem.

Referentietabel

We kunnen echter wel wat adviseren, zodat je in ieder geval een inschatting kunt maken qua wattage. Maar, zoals gezegd, is het geluid dat een speaker produceert van veel meer dingen afhankelijk en zul je altijd eerst moeten gaan luisteren en advies moeten gaan inwinnen. Onderstaande tabel laat zien wat elk wattage voor geluid kan produceren.

2W = 93db
4W = 96db
8W = 99db
16W = 102db
32W = 105db
64W = 108db
128W = 111db
256W = 114db
512W = 117db
1024W = 120db

Nu voor de referentie naar het volume:

10db = normaal ademen
60db = normaal gesprek
110db = geschreeuw in je oor, elektrische zaag, auto claxon
120db = rock concert, Boeing 747 die opstijgt, ambulance sirene

En dan de vergelijking met een huiskamer;

Luidspreker
Gevoeligheid
[dB]
Klein
(minder dan
60 m3)
Medium
(tussen de 60
en 85 m3)
Groot
(meer dan 85 m3)
85 96 128 192
86 76 101 152
87 60 81 121
88 48 64 96
89 38 51 76
90 30 40 61
91 24 32 48
92 19 25 38

Speaker impedantie (weerstand)

De meeste luidsprekers hebben een impedantie (weerstand) van 8 Ohm. Sommige luidsprekers hebben een weerstand van 4 Ohm, wat inhoudt dat zij tweemaal zoveel stroom wegtrekken van de receiver/versterker. De meeste receivers hebben geen problemen om een 8 Ohm speaker aan te sturen, maar alleen de krachtigere receivers kunnen ook 4 Ohm speakers perfect aansturen. Hier is simpelweg meer kracht en stroomtoevoer voor nodig. Wanneer je speakers hebt met een impedantie van 6 of 4 Ohm zorg dan dat je zoekt naar een receiver die output specificeert voor 4 Ohm. Meestal staat er op een dergelijke receiver ook 8-4 Ohm op de achterkant. Receivers waarop alleen 8 Ohm staat kunnen ook 4 Ohm speakers aansturen, maar de prestatie zal minder zijn dan wanneer ze 8 Ohm speakers aansturen. Bovendien is dan de kracht van de output niet bekend bij een 4 Ohm speaker. Dus, als je 4 Ohm speakers hebt is het ideaal als je een receiver hebt die twee nummers specificeert, een voor 8 Ohm speakers en een voor 4 Ohm speakers.

Luidsprekers advies

Wanneer je een goed home cinema systeem wilt en je budget is flexibel genoeg dan raden we aan om een receiver of versterker te kiezen met minimaal de volgende specificaties;
– 80 Watt RMS (voor alle kanalen, dus niet alleen stereo)
– 6-8 Ohm per kanaal
– 20Hz tot 20KHz, wanneer alle kanalen ingeschakeld zijn
– Met niet meer dan 0,08% THD (Hoe clean een receiver een audiosignaal kan verwerken)

Meer informatie

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, lcd tv’s, receivers, luidsprekers, smart tv’s, oled tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide tips en advies-sectie.