Zo haal je meer uit Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ en meer

24 mei 2020 6 Minuten 8 Reacties
Netflix-kijken-shutterstock

Lekker een serie kijken, dat is makkelijk, maar wist je dat je veel meer kunt halen uit je streamingdienst? We helpen je op weg met tips.

Hoor je je collega’s, vrienden of familieleden over een serie praten, dan kun je die natuurlijk snel opzoeken in de streamingdienst waar deze te zien is en gaan kijken. Er is echter veel meer uit diensten als Netflix, Amazon Prime Video, Videoland, Disney+ en HBO Go te halen. Met deze tips helpen we je op weg.

Offline kijken

Hoewel we inmiddels niet meer zo vaak in het vliegtuig zitten, kan het je veel data van je telefoon schelen als je series offline downloadt. Zeker als je met dit mooie weer lekker naar het strand, het park of een grasveld gaat is het handig om iets op je tablet of smartphone te zetten. Misschien niet eens voor jezelf, maar bijvoorbeeld voor je kind dat enorm fan is van Prinses Sofia op Disney+. De meeste streamingdiensten bieden de optie om series en films te downloaden. Zo kun je ze binnen de app bekijken terwijl je niet op internet bent. Let wel: bij Netflix zit er een houdbaarheidsdatum op je downloads, terwijl bijvoorbeeld Disney+ onbeperkt downloaden toelaat.

Watchlists maken

Hoewel de verleiding groot is om na een serie meteen op de aanraders te klikken die in beeld verschijnen, kun je ook zelf eens door de bibliotheek van de streamingdienst scrollen. Bijna alle diensten hebben een watchlist-mogelijkheid, waarop je een to-do-lijst kunt maken van films en series die je ooit nog wil bekijken. Daar zit geen houdbaarheidsdatum op, al kan het natuurlijk wel zijn dat de films en series van de streamingdienst afgaan. Ook handig als je met iemand praat of iets leest over een serie: je zet hem op je watchlist en kunt hem als het uitkomt gaan kijken.

Lijsten gebruiken

De meeste streamingdiensten zijn zo gemaakt dat ze je andere films en series aanraden op basis van wat je al keek. Ze gaan ervan uit dat wanneer je iets kijkt, je interesse daar ligt en je dus meer van dat soort films en series wil zien. Het loont echter de moeite om verder te kijken dan dat. Elke streamingdienst heeft zo zijn eigen lijstjes, maar die van Netflix zijn verreweg het leukst: ‘samen kijken voor oudere kids’, ‘bekroonde binge-waardige thrillerseries’ en ‘misdaad bestrijdende vrouwen’ bijvoorbeeld. Het zijn ‘genres’ waar je niet direct zelf aan zou denken, maar waar je vaak wel goede inspiratie voor nieuwe series kunt halen.

We willen hier nog een leuke tip aan toevoegen. Want het aanbod lijstjes verandert nog wel eens binnen de app van de dient. Via de website van het bedrijf krijg je toegang tot veel meer lijsten, door gebruik te maken van codes. Je gaat hiervoor naar https://netflix.com/browse/genre/[vul code in]. Hier vind je de lijst met codes (als je op deze pagina op de code klikt, dan kom je ook op die pagina uit). Netflix heeft heel veel categorieën en genres, dus er zal vast iets toegespitst zijn op jouw voorkeuren.

Deel films en series op social media

Wist je dat je op diverse streamingdiensten een deelknop hebt? Zo kun je bijvoorbeeld snel een mooie plaat van die geweldige film in je Instagram Stories plaatsen of via Whatsapp je partner wijzen op dat nieuwe seizoen Casa de Papel dat live staat. Je hoeft dus niet zelf ingewikkeld te doen met het maken van een screenshot of een video van je televisie, het is slechts een paar keer tikken en je hebt anderen een goede film of serie getipt. Of juist een heel slechte natuurlijk, want als zich iets goed leent voor social media dan is het wel het delen van je ongezouten mening.

Gebruik een Chrome-extensie voor IMDb- en Rotten Tomatoes-informatie

Hoewel Netflix ons veel biedt, is dat ‘match’-percentage eigenlijk niet zo interessant. Je wil weten of die content die je voor je hebt goed wordt beoordeeld door anderen of door critici. Er zijn verschillende Chrome-extensies die je daarbij kunnen helpen, als je tenminste Netflix kijkt via de browser. IMDb Ratings for Netflix is er eentje, die zorgt dat je bij elke films of serie op Netflix aan de rechterkant ziet staan wat hij voor rating heeft op de Internet Movie Database. Let wel goed op of de extensies wel regelmatig van updates worden voorzien, want het moet wel veilig blijven natuurlijk. Bij Amazon Prime Video is dat niet nodig. Dat heeft namelijk ‘X-Ray’, waarbij je de acteursbiografieën en andere informatie over de film of serie kunt lezen. Deze informatie wordt direct van het in Amazons handen zijnde IMDb afgehaald.

Gebruik de Chrome-extensie Netflix Party om samen te kijken op afstand

Een handige Chrome-extensie voor nu, maar ook als je bijvoorbeeld in de trein of het vliegtuig met je partner hetzelfde wil kijken op de eigen telefoon: Netflix Party. Hiermee kun je samen iets kijken, zonder dat je hiervoor hoeft af te tellen en tegelijk op ‘afspelen’ hoeft te drukken. Eén iemand heeft namelijk de macht om op ‘afspelen’ of ‘pauzeren’ te drukken, waarna het bij alle mensen in de ‘party’ tegelijk start en stopt. Zeker handig in tijden van thuis moeten zijn, maar dus ook helemaal niet verkeerd als je naast elkaar zit maar ieder een eigen apparaat wil of moet gebruiken.

Pas het lettertype aan

Niet veel mensen weten dat het kan, maar als de ondertiteling van Netflix, Amazon Prime Video of Disney+ je niet bevalt, dan is die aanpasbaar. Je kunt bij sommige diensten het lettertype aanpassen en bij anderen bijvoorbeeld instellen hoeveel schaduw er achter de ondertiteling staat. Het is vaak per profiel in te stellen, waardoor iedereen zo zijn eigen favoriet heeft. Handig, want vaak is dit erg afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt.

Meer informatie

Benieuwd naar hoe je al jouw media nu eenvoudig streamt naar je televisie? Lees dan ons artikel met alle mogelijkheden voor het streamen van media naar je tv. Wil je meer weten over het aansluiten of gebruiken van apparaten in je homecinemasysteem? Lees dan alle tips en adviezen in onze homecinema informatiegids.

Reacties (8)