Streamingdiensten: het verleden, het heden en de toekomst

04 januari 2019 8 Minuten 2 Reacties
DCTitans2

Wat zijn de grote spelers op het gebied van streaming vandaag de dag en wat kunnen we van deze streamingdiensten verwachten? En, welke nieuwe spelers duiken er in 2019 op?

Netflix

In 2018 kwam er een einde aan House of Cards, de serie die Netflix aan het begin direct op de kaart zette. Ook werd het einde van die andere steunpilaar aangekondigd; in 2019 is het na zeven seizoenen namelijk gedaan met Orange is the New Black. Die serie stopt overigens omdat de makers daarvoor kiezen, maar dat was dit jaar niet altijd het geval.

Zo werd er vrij onverwacht een einde gemaakt aan Iron Fist en Luke Cage, waardoor Daredevil, Jessica Jones en The Punisher wat betreft de Marvel-series nu nog maar met z’n drieën zijn.
Series die dit jaar wel (opnieuw) succesvol waren en door Netflix verlengd werden, zijn onder meer Lost in Space, Altered Carbon en GLOW. De streamingdienst heeft naar eigen zeggen echter het meest succes met hun originele romkoms, met de film To All The Boy’s I’ve Loved Before als de absolute uitschieter. Daarnaast deden ook de originele animatieseries het erg goed.

Het komende jaar wil Netflix met name gaan inzetten op Europese Originals. De voornaamste aanleiding is het grote succes van La Casa de Papel. Het aangekochte misdaaddrama uit Spanje groeide namelijk uit tot de best bekeken niet-Engelstalige serie in het aanbod. Er is inmiddels een derde seizoen in de maak, dat komend jaar exclusief op Netflix verschijnt. Alex Pina, de bedenker en schrijver van La Casa de Papel, tekende zelfs een exclusief contract bij Netflix en zal nog meer series voor de streamingdienst gaan maken.
Verder werden nog Jantje Friese en Baran bo Odar, de makers van de Duitse hitserie Dark, door Netflix vastgelegd. Ook de Nederlandse producties zullen niet al te lang meer op zich laten wachten. Zo verschijnt er in 2019 een nog titelloze horrorserie van Pieter Kuijpers en wordt er gewerkt aan de Nederlands-Belgische coproductie Undercover, een misdaadserie met Frank Lammers.

Amazon

Prime Video is in Nederland lang niet zo groot als Netflix, maar Amazon timmert nog altijd onverminderd hard aan de weg in Europa. Dit jaar werd het eindelijk ook mogelijk om een abonnement op de VOD-dienst af te sluiten zonder te hoeven betalen via creditcard, waarbij er gewoon elke maand zes euro van je reguliere bankrekening wordt afgeschreven. Het VOD-aanbod dat je dan voorgeschoteld krijgt is weliswaar niet zo groot als dat van Netflix, maar bevat een aantal interessante titels uit de stal van Amazon zelf. Naast Jack Ryan verscheen dit jaar bijvoorbeeld Homecoming, een nieuwe thriller van de maker van Mr. Robot met Julia Roberts in de hoofdrol. Het grootste stokpaardje van Amazon is echter The Marvelous Mrs. Maisel, een komische dramaserie van de maker van Gilmore Girls, dat dit jaar onverwacht acht Emmy’s won. Een van de zes beeldjes ging naar hoofdrolspeelster Rachel Brosnahan.

In oktober van dit jaar organiseerde Prime Video een showcase in Londen, waar de plannen (lees: series) voor komend jaar uit de doeken gedaan werden. Met name de serie Good Omens lijkt hoge ogen te gaan gooien. De adaptatie van het gelijknamige boek van Neil Gaiman is een Bijbelse komedie over het einde van de wereld. Het verhaal volgt een engel (Michael Sheen) en een demon (David Tennant) die zo gewend zijn geraakt aan hun aardse levens, dat ze besluiten om samen deze Apocalyps te voorkomen. In Londen werden ook de allereerste beelden getoond van Carnival Row, dat zich afspeelt in een wereld waarin magische wezens (Cara Delevingne speelt een fee) na een oorlog op de vlucht slaan en door het menselijk ras behandeld worden als ongewenste vluchtelingen. Tot slot wordt er door Amazon gewerkt aan een The Lord of the Rings-serie, maar deze zal helaas niet voor 2021 op televisie verschijnen.

Disney

Volgend jaar staat Netflix een ware krachtmeting te wachten: Disney maakte bekend dat hun nieuwe VOD-dienst de naam Disney+ zal dragen en eind 2019 gelanceerd wordt in Amerika. De dienst moet uiteindelijk ook Europa gaan bereiken. En het huis van de muis heeft straks meer dan genoeg content om aan te bieden, want ze zijn al in het bezit van Marvel (Iron Man, The Avengers, etc), LucasFilm (Star Wars, Indiana Jones, etc) en begin 2019 zal ook de film- en tv-catalogus van Fox (de X-Men kunnen dus het Marvel-universum betreden) naar Disney verhuizen. Er komen twee live-action Star Wars-series aan: in The Mandalorian geeft Pedro Pascal (Javier Peña in de eerste drie seizoenen van Narcos) gestalte aan een Boba en Jango Fett-achtige krijger en in een tweede nog titelloze serie zal Diego Luna (Narcos: Mexico) opnieuw te zien zijn als zijn personage uit Rogue One. The Mandalorian wordt geschreven door Jon Favreau, die Disney al eerder veel succes bezorgde met de live-action remake van The Jungle Book en ook nog een live-action remake van The Lion King in aantocht heeft.

Over live-action remakes van populaire animatiefilms gesproken; er zijn er tevens een aantal in ontwikkeling die rechtstreeks naar Disney+ gaan komen, waaronder Lady en de Vagebond en Merlijn de Tovenaar. En uiteraard zal ook Marvel-content op Disney+ niet ontbreken: een aantal personages die tot nu toe bijrolletjes hadden in de Marvel-films, krijgen straks eigen miniseries op televisie, waarin ze gewoon door dezelfde acteurs gespeeld worden. Series over Loki (Tom Hiddleston) en Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) zijn al bevestigd en ook Falcon (Anthony Mackie) en Bucky (Sebastian Stan) krijgen mogelijk een gezamenlijke serie. Kevin Feige, de grote architect van alle Marvel-films, zal ook deze tv-series persoonlijk overzien.

Apple

Volgens de laatste geruchten zal de VOD-dienst van Apple in de loop van 2019 gelanceerd worden in meer dan honderd landen. De grootste smaakmaker van de techgigant is een nog titelloze serie met Jennifer Aniston (Friends) en Reese Witherspoon (Big Little Lies). De serie van scenarist Jay Carson (House of Cards) speelt zich af in het Amerikaanse medialandschap, en focust zich op de talkshows die in de ochtend op televisie worden uitgezonden. Er komt ook een Apple-serie aan met wat Nederlandse inbreng: Sylvia Hoeks (Blade Runner) speelt één van de hoofdrollen in See, een futuristisch dramaserie van showrunner Steven Knight (Peaky Blinders), waarin alle mensen op aarde blind zijn geworden. Overigens worden de series van Apple wel wat braver in vergelijking met die van bijvoorbeeld Netflix. Apple-baas Tim Cook zou content met veel seks, drugs en geweld liever willen mijden en daarom heeft hij naar verluidt een biografische serie over het leven van Dr. Dre onlangs al afgewezen.

DC Universe

Marvel is nu onderdeel van Disney, maar hoe zit het met die andere stripgigant? DC Comics heeft op televisie al een aardig universum opgebouwd met tv-series als Arrow, The Flash en Supergirl, die in Amerika worden uitgezonden op The CW en bij ons in Nederland te volgen zijn op Netflix. In Amerika kunnen fans van DC zich sinds kort echter ook abonneren op de VOD-dienst DC-universe, waar men veel oude films en series van DC terug kan kijken. En er zijn tevens compleet nieuwe series in de maak, zowel live-action als animatie. Vooral de casting van de live-action Doom Patrol-serie kwam al flink op gang, met bekende namen als Timothy Dalton, Brendan Fraser en Matt Bomer. Er verscheen al een teasertje voor de animatieserie Harley Quinn, waarin Kaley Cuoco (Penny in The Big Bang Theory) te horen is als de gestoorde vriendin van The Joker. Tot slot zal hun live-action Titans-serie, met Robin als leider van een groep jonge superhelden, in Nederland aangeboden worden op Netflix.

Reacties (2)