Nintendo Switch Online: alles dat je wil weten over de online dienst

18 september 2018 + 10 minuten 8 Reacties
nintendo-switch-online

Nintendo Switch Online is de nieuwe online dienst van Nintendo waarmee je online kunt gamen op je Nintendo Switch. Zonder dit abonnement kun je dat niet meer doen. Het abonnement is niet heel duur en laat je ook verschillende NES-spellen spelen.

Nintendo Switch Online – de nieuwe Nintendo-dienst

Sinds de release van de Nintendo Wii en Nintendo DS is het ook voor Nintendo-fans officieel online te gamen. Voorgaande Nintendo-systemen hadden al een soort online service, maar die kwamen nooit echt van de grond (zeker niet in Europa). Met de Wii en DS deed Nintendo het al stukken beter, al moest je soms nog wel door verschillende hoepels springen (wie herinnerd zich nog de Nintendo Wi-Fi USB Connector?), maar met de Wii U en Nintendo 3DS was het allemaal pijnloos en – belangrijker – nog steeds gratis.

Sinds de release van de Nintendo Switch is het al mogelijk gratis online te gamen met spellen als Mario 8 Deluxe, Arms en natuurlijk Splatoon 2. Anderhalf jaar later, medio september 2018, komt hier echter een eind aan. Dit wisten we al op het moment dat de console voor het eerst verkocht werd; maar nu pas is de Nintendo Switch Online-dienst gelanceerd. Je hebt dit abonnement voortaan nodig om online te kunnen gamen, zonder lukt helaas niet meer. Gelukkig is de dienst niet heel duur en krijg je nog een aantal extra’s.

Tot ongeveer een week voor de lancering van de dienst was een hoop nog niet duidelijk over Nintendo Switch Online. Gelukkig heeft Nintendo inmiddels het één en ander duidelijk gemaakt over het abonnement. In dit artikel nemen we de belangrijkste aspecten met je door, kijken we naar onderdelen waar weinig aandacht naar uitgaat en weet je precies wat het allemaal moet gaan kosten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de cloud saves op het moment dat je abonnement verloopt? En wordt het abonnement automatisch verlengd?

Advertentie

Overigens is het zo dat niet alle games de Nintendo Switch Online-dienst nodig hebben voor hun online gameplay. Games die je bijvoorbeeld gratis kunt downloaden en spelen, zoals het nog altijd populaire Fortnite, hebben het abonnement niet nodig — ook zonder de dienst kun je het dus nog steeds tegen je vrienden opnemen. Het gaat hier dus om free-to-play spellen, spellen die dus echt ‘free to play’ moeten zijn. heb je dus een game gratis gedownload en wil je die blijven spelen, dan ben je niet verplicht een abonnement af te sluiten.

Nintendo Switch Online – de prijzen

De Nintendo Switch Online-ledenservice gaat 3,99 euro per maand kosten. Een periode van drie maanden kost je 7,99 euro, terwijl een volledig jaar flink goedkoper is met een bedrag van 19.99 euro. Tevens komt er een gezinslidmaatschap voor 34,99 euro, waarbij acht Nintendo-accounts een jaar lang online activiteiten kunnen ondernemen. Mocht je voor dat laatste abonnement gaan, dan betaal je dus effectief nog geen vier en een halve euro voor een heel jaar abonnement. Nee, gratis is het niet, maar het is wel heel goedkoop.

Nintendo Switch Online – save games opslaan in de cloud

Wat Sony en vooral Microsoft heel goed doen is het behouden van je save games (opslagbestanden van je spellen). Bij Microsoft hoef je niets te betalen voor het online opslaan en back-uppen van je bestanden, terwijl je op een Sony-console PlayStation Plus nodig hebt. In beide gevallen kun je de bestanden ook opslaan op een externe harde schijf en zodoende dus back-uppen. De Nintendo Switch ondersteunt helaas geen externe harde schijven, waardoor die optie wegvalt en je dus, vooral voor je back-up, bent aangewezen op de cloud.

In een interview met gamewebsite IGN heeft Nintendo bekendgemaakt dat het niet zo is dat de met Nintendo Switch Online aangemaakte cloudsaves (opslagbestanden die je hebt geüpload naar de cloud vanaf je Nintendo Switch) niet meteen worden verwijderd wanneer je niet op tijd je abonnement verlengt. Net als met PlayStation Plus van Sony krijgen spelers een half jaar (180 dagen) de tijd om opnieuw een abonnement af te nemen. Doe je dat niet, dan verlies je de toegang tot die bestanden — en dat zou natuurlijk zonde zijn.

Nintendo Switch Online – abonnement kopen, verlengen en stopzetten

Het Nintendo Switch Online-abonnement is te koop in de Nintendo eShop. Voordat je iets koopt, krijg je een uitprobeerperiode van zeven dagen. In die tijd kun je alles doen wat andere leden ook kunnen, maar is het nog niet mogelijk gebruik te maken van alle speciale aanbiedingen (daar later meer over). Na die zeven dagen krijg je de optie je abonnement te behouden door een abonnement naar keuze te kopen. Stel je meteen automatische verlenging in, dan koop je automatisch een maandabonnement van 7,99 euro.

Het is ook mogelijk natuurlijk een jaarabonnement aan te schaffen; dan moet je de automatische verlening in eerste instantie uitschakelen. Mocht je na ongeveer een jaar al zeker weten dat je nog wel een jaarabonnement wil hebben, dan kun je dat direct aanschaffen. De overgebleven tijd wordt dan bovenop het nieuwe jaar geteld. Heb je bijvoorbeeld nog 35 dagen over en koop je een jaarabonnement, dan heb je in totaal vierhonderd online dagen. In totaal kun je tot drie jaar aan abonnementen opstapelen.

Mocht je een individueel abonnement hebben aangeschaft en wil je eigenlijk een Familie-abonnement, dan is het vooralsnog niet mogelijk de overgebleven tijd mee te nemen. Je zult dan moeten wachten totdat het abonnement afloopt voordat je aan het andere abonnement begint. Heb je toch beide abonnementen op je naam staan, dan wordt je individuele abonnement niet meer automatisch verlengd. Verder is het goed om te weten dat het abonnement wordt gekoppeld aan je Nintendo-account en je dus op alle Switch-consoles online kunt gamen.

Het automatisch verlengen van je Nintendo Switch Online-abonnement werkt als volgt. Na de probeerperiode van zeven dagen kun je voor verschillende opties kiezen (maand-, kwartaal- en jaarabonnement). Het abonnement waarvoor je gekozen hebt, wordt aan het einde van de periode automatisch verlengd. Heb je een jaarabonnement, dan wordt het na 365 automatisch verlengd. Hetzelfde geldt voor de maand- en kwartaalabonnementen. Nintendo gebruikt hiervoor je saldo in de eShop, dat je aan betaaldienst PayPal kunt koppelen.

Het stopzetten van je Nintendo Switch Online-abonnement is simpel. Wanneer je niet meer betaalt voor een nieuwe periode, dan wordt het automatisch stilgelegd. Je kunt niet eerder stoppen en een resterend bedrag terugkrijgen, of iets dergelijks. Heb je de automatische verlenging aanstaan? Vergeet die dan niet even uit te schakelen, zodat je toch niet per ongeluk blijft betalen. Dit kun je doen binnen de Nintendo eShop en de Nintendo Account-website. Eigenlijk kun je alles dus in de downloadwinkel regelen.

Advertentie

Nintendo Switch Online – abonnement voor families

Wanneer je met meerdere mensen een abonnement wil afsluiten, dan kun je kiezen voor het familie-abonnement. Tot acht mensen kunnen dan worden aangemeld. Dit abonnement kost 34,99 euro per jaar. Iedereen die is aangemeld kan dan genieten van alle online diensten; ongeacht de Nintendo Switch-console. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is het maken van een groep. Kinderen onder de dertien jaar mogen officieel niet meedoen met dit abonnement, maar verder legt Nintendo geen restricties op.

Nintendo Switch Online – Nintendo Entertainment System

Met Nintendo Switch Online krijg je tevens toegang tot NES-spellen. Deze games zijn voorzien van nieuwe online functionaliteiten en kunnen worden gespeeld zolang de console één keer per zeven dagen verbinding maakt met een online netwerk. Deze NES-spellen zijn voorzien van een hd-resolutie, save states (een middel om snel op een specifiek punt je voortgang op te slaan) en filters (waarmee je bijvoorbeeld een crt-effect kunt nabootsen). Ook kun je een game pauzeren, afsluiten en later weer oppakken.

Een tweede speler kan meedoen met een game door middel van een speciale cursor (hangt per game af). Deze cursor heeft de vorm van een hand, waarmee spelers bijvoorbeeld dingen (zoals verborgen geheimen) kunnen aanwijzen. Ook kan er worden geklapt ter aanmoediging. Daarnaast is het goed om te weten dat de opslagbestanden van deze NES-games ook in de cloud belanden en dus verdwijnen op het moment dat je stopt met dat abonnement. Uiteraard is het mogelijk de save games lokaal op te slaan op je Nintendo Switch.

Nintendo Switch Online – voice chat

Wanneer je online gamet op je Nintendo Switch, dan kun je ook voice chatten. Op Xbox en PlayStation gaat dit door middel van een headset die je aansluit op de controller (of draadloos met de console zelf), maar bij Nintendo gaat dit anders. Je hebt hiervoor een speciale app nodig die je gebruikt op je smartphone. Daar voeg je je vrienden toe. Zo weet je zeker dat je niet met Jan en alleman in contact komt en kies je dus de mensen uit met wie je wil voice chatten. Je mag ook zelf bepalen wanneer je uit de voice chatgroep wil stappen.

Nintendo Switch Online – speciale acties

Naast de bovengenoemde onderdelen heeft de Nintendo Switch Online-dienst nog een ander onderdeel: speciale acties. Leden van het abonnement kunnen speciale dingen bestellen, zoals NES-controllers die alleen te gebruiken zijn met de NES-games op de Nintendo Switch. Maar je kunt ook denken aan speciale outfits voor Splatoon-personages. Verder heeft Nintendo op moment van schrijven nog niet heel veel bekendgemaakt, dus moeten we nog even afwachten welke speciale acties nog meer worden toegevoegd door het bedrijf.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (4)

J

J
21 september 2018 om 12:44

Lekker zo’n plotse online betaalabonnement

Als ik dit had geweten op voorhand had ik wel een PS4 gekocht. Er mag wel een financiële bijsluiter bij. Ik voel me opgelicht.

Is de consumenten bond iets om een klacht neer te leggen?

Inloggen
Wesley Akkerman

Wesley Akkerman
21 september 2018 om 12:46

Dat is niet helemaal waar wat je zegt, he. Toen de Switch werd gepresenteerd, werd er meteen bijverteld dat er ook een online dienst zal worden gelanceerd in de toekomst. Ook zeiden ze toen dat die dienst geld zou kosten. Dus het is niet plots, waardoor de Consumentenbond ook niet ingeschakeld hoeft te worden.

Inloggen
Anoniem

Anoniem
24 maart 2020 om 02:27

€20 per jaar is niks, of ben je echt zò skeer?

Inloggen
J

J
21 september 2018 om 13:11

Prima, maar mij was het niet bekend. Pas sinds 1 jaar een switch. Toch vind ik dat het beter onder de aandacht, gebracht diende te worden. Desnoods door de winkeliers of bv middels een financiële bijsluiter.het is nu wel een financieel product geworden. Ik heb inmiddels vernomen dat een jaarabonnement de helft is van een maandabonnement. Dat is al best een geruststelling, maar het blijft een feit dat je min of meer aan een contract zit, om een aantal van je favoriete spellen, te kunnen spelen. Jammer.

Inloggen
Wesley Akkerman

Wesley Akkerman
21 september 2018 om 13:14

Dat het vervelend is, is natuurlijk een ander verhaal. Maar zo werkt het tegenwoordig. Sinds de lancering van de online dienst van Nintendo, tien jaar geleden, is dit echter de eerste keer dat je ervoor moet betalen. Xbox- en PlayStation-eigenaars betalen niet alleen veel langer, ze betalen ook veel meer voor dezelfde basale mogelijkheid van online gaming.

Inloggen
Marcel Browse

Marcel Browse
25 mei 2019 om 11:12

Consument treedt in actie tegen de subscription marketing strategy, een systeem waarbij je de fabrikant je na aankoop van zijn product toch nog bij je ballen heeft. Zo worden consumenten gegijzeld met maandelijkse betalingen om een correcte werking te garanderen. Ban apps die je per maand moet betalen, ban printer waar je de inkt in een abonnement moet afnemen, ban beddenleverancier waar je een bed per maand moet afnemen! Stop de verderfelijke trend door hem in de kiem te smoren! Heb je nog niet genoeg geleerd van Facebook. Wordt wakker en plaats dit of dergelijk bericht onder alle zaken waarbij je gegijzeld wordt voor een product of dienst, nadat je al de hoofdprijs hebt betaald bij aanschaf!!

Inloggen
anoniem

anoniem
04 juni 2021 om 11:53

stom
Ik ben een kind en het is veel te duur ik kan niet alle spellen spelen. echt super stom

Inloggen
anoniem

anoniem
04 juni 2021 om 11:55

precies andere kinderen mogen wel ik niet

Inloggen