Microsoft onthult Xbox One X: dit is Project Scorpio (4K Xbox One)

12 juni 2017 3 Minuten 0 Reacties
xbox-one-x-console

Microsoft heeft tijdens E3 2017 de Xbox One X onthuld. Dit is wat Project Scorpio is en de 4K-versie van de populaire spelcomputer Xbox One. De console zal vanaf 7 november te koop zijn in Nederland voor een bedrag van 499 euro.

Dit is Xbox One X

Microsoft heeft tijdens E3 2017 de Xbox One X gepresenteerd. Dit is de console die we voorheen kenden als Project Scorpio. Het apparaat zal op 7 november 2017 gelanceerd worden voor een bedrag van 499 euro. Alle oude Xbox One-accessoires werken met de One X. Ook zullen alle spellen die nu werken op de reguliere Xbox One (inclusief de Xbox 360-games die al beschikbaar zijn) werken op de spelcomputer. Bovendien kunnen Xbox One-games genieten van de verbeterde prestaties, ook al zou je ‘maar’ een tv met full hd hebben staan.

De specs

Microsoft heeft eerder het gros van specificaties al naar buiten gebracht, maar dat was nog niet alles. De console zal worden verscheept met zes teraflops aan ruwe kracht (dat houdt in dat de console beschikt over veel rekenkracht en dus veel polygonen, digitale informatie, kan presenteren op het scherm). Ter vergelijking: de PlayStation 4 Pro (review) beschikt over 4,2 teraflops, dus de Xbox One X is iets sterker. Voor meer informatie over de PS4 Pro en zijn verschillen met de reguliere PS4 en de PS4 Slim, kun je terecht in dit achtergrondartikel.

Microsoft maakt gebruik van een aangepaste gpu-engine, geklokt op 1.172 MHz, wat een toename is in vergelijking met de oude Xbox One (namelijk 853 MHz) en PlayStation 4 Pro (911 Mhz). Ook zal de Xbox One X beschikken over een Ultra HD Blu-ray-speler, geschikt voor de nieuwe 4K-schijfjes, en 1 TB aan interne opslagruimte. Qua design lijkt de One X een beetje op de Xbox One S, die Microsoft eerder uitbracht: Microsoft noemt het design zelfs ‘de kleinste Xbox One’, als antwoord op de kritiek dat de Xbox One best omvangrijk is.

Advertentie

De games

Eén van de eerste titels die optimaal gebruik zal gaan maken van de capaciteiten van de Xbox One X, zal Forza Motorsport 7 zijn (die game is eveneens tijdens de presentatie aangekondigd). Deze racegame zal in 4K en zestig frames per seconde te spelen zijn. Het spel komt eerder uit dan de console zelf, namelijk al op 3 oktober, maar dat is niet gek: want games die Xbox One X ondersteunen werken ook nog op de reguliere Xbox One. Ze zien er dan alleen iets minder mooi uit wanneer je ze zij aan zij zult vergelijken.

Wanneer de Xbox One X wordt uitgebracht, zijn er 22 ‘console launch exclusives’. Dat zijn spellen die, zoals het er nu naar uitziet, alleen tijdens de lancering en voor een korte periode erna, exclusief op Xbox One (X) te spelen zullen zijn (maar daarna mogelijk dus ook naar PS4 (Pro) komen. Daarnaast is bekendgemaakt dat de Xbox One toegang zal krijgen tot de spellen van de originele Xbox, die zwarte doos die werd ingezet in de strijd tegen de PlayStation 2 van Sony en de GameCube van Nintendo. Hoe meer games, hoe beter.

Prijs en releasedatum

We hebben het hierboven ook al even genoemd: de Xbox One X verschijnt op 7 november in Nederland (het betreft een wereldwijde release) en zal te koop zijn voor een bedrag van 499 euro. Je krijgt daarvoor een spelcomputer en een controller, en dus nog geen games. Mogelijk zullen er tegen die tijd ook bundels beschikbaar zijn, maar dan kun je verwachten dat de prijs ietwat omhoog gaat, wanneer het een nieuwe titel betreft. De Xbox One X beschikt overigens niet over een dedicated aansluiting voor de Kinect, zoals de Xbox One dat wel heeft.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)