Microsoft laat zien hoe het omgaat met aanraakbesturing op xCloud

04 augustus 2020 2 Minuten 0 Reacties
project-xcloud-nederland

Nog een maand en Microsoft lanceert zijn gamestreamdienst xCloud op Xbox Game Pass Ultimate. Het bedrijf achter Xbox laat alvast zien hoe het de aanraakbesturing zal aanpakken, want xCloud is er straks ook op smartphones.

Samen met ontwikkelstudio’s als The Coalition en Ninja Theory werkt Microsoft eraan om Xbox-games te voorzien van mogelijkheden om op aanraakschermen te draaien. Senior gameplayproducent Jarret Bradley liet zien hoe The Coalition dat doet in de ontwikkeling van Gears 5. Dit deed hij tijdens een speciale Game Stack-stream die wereldwijd te bekijken was.

Aanraakbesturing voor xCloud

Het heeft nogal wat voeten in aarde, want er moesten aangepaste lay-outs worden ontwikkeld voor alles wat er maar in de game te doen is. Denk dus niet alleen aan menu’s, maar ook gameplay-elementen zoals schieten of een voertuig besturen. Om te zorgen dat er niet constant een d-pad op het scherm staat, is er een speciale laag ingebouwd waarmee je diverse weergaven ziet van een wapen. Handig voor als je middenin de actie van wapen wisselt.

De Coalition gaat zelfs nog een stapje verder, want het maakt gebruikt van de gyroscoop in de telefoon of tablet om guns te richten. De touchscreenbediening is ook vrij slim in elkaar gezet, want in tussenfilmpjes wordt deze uitgeschakeld. Anders staat het in het scherm en dat zou afleiden bij een filmisch gedeelte waarin je toch alleen hoeft te kijken.

Inspiratie voor studio’s

Nu is het spel van de Coalition, Gears 5, al uit sinds 2019. Het kost de ontwikkelaars dus veel werk om de nieuwe besturing alsnog toe te voegen. Microsoft hoopt andere ontwikkelteams te inspireren hier meteen over na te denken wanneer een game nog in ontwikkeling is of moet gaan. Zo kunnen gamers via clouddienst xCloud games op hun telefoon spelen als ze bijvoorbeeld onderweg zijn.

(vanaf 35:25 uur is het gedeelte over Gears 5)

Hier lees je wat de beste games van dit moment zijn. Het volgende overzicht verschijnt deze maand.

Bron Microsoft Game Stack Via TheVerge


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)