Meer specificaties Xbox Series X bekend: gpu met 12 teraflops

24 februari 2020 2 Minuten 0 Reacties
xbox-series-x

Microsoft heeft meer specificaties van de Xbox Series X bekendgemaakt. Zo beschikt de gpu over 12 teraflops aan performance. Dat is twee keer zoveel als op de Xbox One X en acht keer zoveel als op de Xbox One. Samen met de PS5 schieten de volgende generatie spelcomputers de huidige in kracht dus zo voorbij.

Dit weten we over de Xbox Series X

Microsoft maakt de nieuwe specs bekend via zijn eigen blog. Eerder liet het bedrijf al weten dat de Series X beschikt over door hardware aangedreven Direct X ray tracing en variable rate shading (vrs). Nu laat de Xbox-maker weten een eigen versie van vrs te hebben gepatenteerd. Zo kunnen ontwikkelaars ervoor kiezen om bepaalde effecten op gamepersonages of objecten in de omgeving extra tot leven te laten komen. Dit moet resulteren in stabiele framerates en een hogere resolutie, zonder verlies van de algemene beeldkwaliteit.

De Xbox Series X heeft een custom cpu (processor) gebaseerd op AMDs Zen 2- en Radeon RDNA 2-architectuur. Ook wordt er gebruikgemaakt van een nvme-ssd, waarmee laadtijden flink verkort moeten worden en bijna “elk aspect van het spelen van games verbeterd wordt”. Verder is er ondersteuning voor 8k en framerates tot 120 fps (op lagere resoluties). Microsoft werkt ook samen met tv-makers en het HDMI Forum voor de implementatie van auto low latency mode (allm) en variable refresh rate (vrr). Dat is onderdeel van de hdmi 2.1-support die ingebakken zit. Hierdoor moet input lag tot het minimum beperkt worden en moeten games een heel soepel uitzien.

Naast extra informatie over de hardware, bevestigt Microsoft ook dat de Xbox Series X een quick resume-functie krijgt. Daardoor kun je snel je game oppakken waar je gebleven was nadat je je Xbox uit standby haalt, net zoals dat nu kan op Xbox One. Echter, dit keer kun je dat met meerdere titels doen. Verder is er ondersteuning voor Xbox-, Xbox 360- en Xbox One-spellen en kun je nieuwe games straks spelen op een Series X of Xbox One, door middel van Smart Delivery. De software kijkt dan naar de hardware die hebt, waardoor een game op je specs wordt ingesteld. Dit geldt eerst voor first-party titels, maar third-party makers kunnen er ook mee aan de slag.

Volgende maand, tijdens Game Developers Conference 2020, maakt Microsoft meer bekend over Xbox Series X. Tijdens de E3-beurs in juni zal er eveneens extra informatie vrijkomen. De nieuwe Xbox moet aan het einde van het jaar beschikbaar zijn.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)