Input lag op televisies: Wat is het en waarom is het belangrijk?

21 juli 2022 3 Minuten 0 Reacties
Samsung gaming 4

In de vele reviews die we plaatsen vermelden we ook vaak de input lag van een televisie. Toch is niet voor iedereen is duidelijk wat de input lag precies is en waarom deze belangrijk is. In dit artikel leggen we kort uit waarom jij wel of niet moet kijken naar de input lag wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe tv.

Voor wie is de input lag van belang?

De input lag van een tv wordt meestal beschreven onder een kopje dat over de gaming-mogelijkheden en prestaties van de betreffende tv gaat, ongeacht of het nu een oled-televisie, een lcd-televisie of een QLED-televisie is. Deze term is met name interessant voor diegenen die regelmatig games spelen, ongeacht het platform of de soort games.

Wat is de input lag?

Wanneer je vaak games speelt dan is de input lag belangrijk. Dit is namelijk de vertraging die optreedt van het moment dat de tv of het display een signaal krijgt van een gamecontroller (bijvoorbeeld wanneer je een knop indrukt) en het moment dat het resultaat van deze input op tv verschijnt. De input lag (invoer vertraging, letterlijk vertaald) van een tv wordt aangegeven in een aantal milliseconden (ms). Tegenwoordig zijn veel tv’s uitgerust met geavanceerde beeldbewerkingstechnieken waardoor er eerst een hoop processen moeten plaatsvinden voordat een beeld kan verschijnen en dus een hoge input lag het resultaat is. Fabrikanten creëren daarom speciale beeldmodi voor het spelen van games waarmee deze technieken (deels) uitgeschakeld worden en de input lag geminimaliseerd wordt.

LG Gaming oled gx 1
Lees ook

Hoe kies je een tv voor je Xbox Series X of PlayStation 5 spelconsole?

Waarom is het belangrijk?

Je kunt input lags van 5ms maar ook van 60ms tegenkomen, maar wat wil dit nu precies zeggen? Het is vrij simpel want hoe hoger de input lag des te langer het signaal dat de gamecontroller uitstuurt erover doet om te resulteren in actie op het scherm. Wanneer je veel games speelt waarbij een hoge reactietijd vereist is, bijvoorbeeld een shooter of een sportspel, dan wil je zo min mogelijk vertraging tussen jouw input op de controller en het resultaat op het scherm. Bij een hoge input lag kan het zijn dat een tegenstander in een shooter eerder reageert dan jij en je dus het loodje legt. Ook kun je door een grote vertraging net te laat reageren om die scherpe bocht in dat ene racespel goed te nemen. Kortom, hoe lager de input lag hoe beter de tv presteert voor diegenen die veel van dit soort games spelen en hoe realistischer en beter de game-ervaring uiteindelijk is.

Hier moet echter wel bijgezegd worden dat fabrikanten zelf soms niet de exacte input lag van een televisie bekendmaken. Wil je dus weten hoe de tv’s die op jouw verlanglijstje staan op dit gebied presteren, dan is het verstandig verschillende reviews door te nemen waarin dit punt behandeld wordt.

Meer informatie

Meer informatie over belangrijke aspecten van een tv voordat je er een koopt en hoe je een tv optimaal kunt instellen vind je in onze tips en advies-sectie. Daar lees je onder andere over fouten die je niet moet maken bij het kopen van een televisie en hoe je jouw nieuwe televisie het beste kunt plaatsen of ophangen.

LG Gaming oled gx 2
Lees ook

Koopgids tv 2024: waar moet je op letten als je een nieuwe tv gaat kopen?

Reacties (0)