Input lag op televisies: Wat is het en waarom is het belangrijk?

24 juni 2013 2 Minuten 0 Reacties
games-beste-tv

In reactie op de vele reviews die we plaatsen krijgen we steeds vaker de vraag of we ook de input lag van een tv willen vermelden. Bij de meeste tv's nemen we dit tegenwoordig mee maar niet voor iedereen is duidelijk wat de input lag precies is en waarom deze belangrijk is. In dit artikel leggen we kort uit waarom jij wel of niet moet kijken naar de input lag wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe tv.

Voor wie is de input lag van belang?

De input lag van een tv wordt meestal beschreven onder een kopje dat over de gaming-mogelijkheden en prestaties van de betreffende tv gaat. Deze term is dan ook met name interessant voor diegenen die regelmatig games spelen, ongeacht het platform of de soort games.

Wat is de input lag?

Wanneer je vaak games speelt dan is de input lag belangrijk. Dit is namelijk de vertraging die optreedt van het moment dat de tv of het display een signaal krijgt van een gamecontroller (bijvoorbeeld wanneer je een knop indrukt) en het moment dat het resultaat van deze input op tv verschijnt. De input lag van een tv wordt aangegeven in een aantal milliseconden (ms). Tegenwoordig zijn veel tv’s uitgerust met geavanceerde beeldbewerkingstechnieken waardoor er eerst een hoop processen moeten plaatsvinden voordat een beeld kan verschijnen en dus een hoge input lag het resultaat is.

Waarom is het belangrijk?

Je kunt input lags van 5ms maar ook van 80ms tegenkomen, maar wat wil dit nu precies zeggen? Het is vrij simpel want hoe hoger de input lag des te langer het signaal dat de gamecontroller uitstuurt erover doet om te resulteren in actie op het scherm. Wanneer je veel games speelt waarbij een hoge reactietijd vereist is, bijvoorbeeld een shooter of een sportspel, dan wil je zo min mogelijk vertraging tussen jouw input op de controller en het resultaat op het scherm. Kortom, hoe lager de input lag hoe beter de tv presteert voor diegenen die veel van dit soort games spelen.

Advertentie

Hier moet echter wel bijgezegd worden fabrikanten zelf zelden de exacte input lag van een tv bekendmaken. Wil je dus weten hoe de tv’s die op jouw verlanglijstje staan op dit gebied presteren, dan is het verstandig verschillende reviews door te nemen waarin dit punt behandeld wordt.

Meer informatie

Meer informatie over belangrijke aspecten van een tv voordat je er een koopt en hoe je een tv optimaal kunt instellen vind je in onze Homecinema Informatiegids. Ook kun je direct verder lezen in één van onderstaande artikelen.

De beste tv’s voor het spelen van games: Waar moet je op letten?
Is de contrast ratio van een TV belangrijk of misleidend?
Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv
10 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voordat je een TV koopt

Reacties (0)