Dit zijn de verschillen tussen de Xbox One en Xbox One S

24 juni 2016 6 Minuten 26 Reacties
xbox-one-s-staand

Microsoft heeft tijdens de E3 in Los Angeles officieel de Xbox One S uit de doeken gedaan. Maar wat zijn nu de verschillen met de oude Xbox One? In dit artikel bespreken we de belangrijkste verschillen tussen de twee spelcomputers.

De Xbox One van Microsoft

Het is momenteel al een tijdje mogelijk een Xbox One aan te schaffen. De spelcomputer van Microsoft is lang niet zo populair als die van Sony, de PlayStation 4, maar dat weerhoudt de softwaregigant er niet van alsnog met een nieuwe versie van dezelfde console aan te komen zetten. Deze nieuwe versie heet de Xbox One S en werd tijdens de E3-presentatie van 2016 aangekondigd. Samen met de One S, werd ook Project Scorpio uit de doeken gedaan. Dat is een versie van de Xbox One die eind 2017 op de markt moet gaan verschijnen.

Maar tot het zover is, moeten we het doen met de gewone Xbox One en de Xbox One S; een nieuwe variant op dezelfde console, maar dan met iets betere hardware. In dit artikel nemen we belangrijkste verschillen met je door. Hopelijk kan dit artikel je helpen bij de vraag of je eind 2016, wanneer de One S in de winkels moet liggen, de aanschaf waard is of niet. Dat is helemaal de vraag voor de mensen die al een Xbox One in huis hebben staan. Maar voor de consumenten die op zoek zijn naar een goedkopere 4K Blu-ray-speler, hebben we goed nieuws.

Het design van de Xbox One S

Microsoft heeft in het verleden wel vaker een nieuwe versie van een bestaande console uitgebracht. Kijk maar naar de Xbox 360: daar vind je drie verschillende consoles aan, die in de kern hetzelfde kunnen, maar er net even anders uitzien. Ook dat is het geval met de Xbox One S. De console is veertig procent kleiner dan zijn voorganger en de zwarte kleur vervangen voor mooi, egaal wit. Daarnaast ben je nu in staat de console op zijn zij te zetten (zoals een Wii of een PlayStation 2) en zit de powerbrick nu ín de console, in plaats van er buiten.

Advertentie

Dat betekent dus dat je de Xbox One S gewoon naast je televisie zou kunnen plaatsen, zonder dat het lijkt alsof je een lelijk stuk plastic in je huiskamer hebt staan. De spelcomputer is immers bijna de helft zo klein als zijn voorganger. En doordat het stroomblok nu ín de console zit (echt één van de belangrijkste veranderingen op het gebied van design), heb je slechts enkele kabels nodig die niet zo opvallen, waarmee je hem eenvoudig op je tv kunt aansluiten. Mogelijk is het ook zo dat de One S zijn warmte beter kwijt kan wanneer je hem rechtop zet.

Op moment van schrijven weten we dat de Xbox One S in het wit verkrijgbaar zal zijn. Over andere kleuren is nog niets bekend. Maar omdat Microsoft in het verleden al nieuwe kleuren voor de Xbox One heeft uitgebracht, twijfelen we er niet aan dat de console straks in meerdere kleuren verkrijgbaar is.

De controller van de Xbox One S

Ook de controller van de Xbox One S heeft een aantal welkome veranderingen ondergaan. Op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd. Maar wanneer je goed kijkt, dan zie je dat de One S-controller is voorzien van een laagje textuur aan de achterkant, waar je handpalmen de controller vasthouden. Dat laagje zorgt voor een betere grip. Daarnaast is het bereik verbeterd en is er nu de bluetooth-verbinding toegevoegd, waardoor je de hardware eenvoudig kunt combineren met een Windows 10-pc of een smartphone of tablet.

De nieuwe features van de Xbox One S

Stijl en uiterlijk zijn natuurlijk belangrijke aspecten, maar de echte reden dat je een Xbox One S zou moeten aanschaffen, ligt hem in het feit dat de console wel degelijk over nieuwe features beschikt. Zo is de spelcomputer in staat games en videocontent in 4K te weergeven, wat voor eigenaars van een 4K-tv goed nieuws is. Je games, series en films zien er daardoor veel strakker uit. Daarnaast is inmiddels naar buiten gekomen dat de One S ook 4K Blu-ray-discs kan afspelen en dat er ondersteuning is voor HDR, in het specifiek HDR10.

Dat is wellicht het grootste verkoopaspect van de One S: de 4K Blu-ray-speler. Op dit moment zijn die spelers nog ontzettend duur en wanneer de Xbox One S wordt gelanceerd, eind dit jaar, dan kun je er al eentje kopen voor een prijs vanaf 299 euro. Het feit dat de nieuwe Xbox One ook HDR gaat ondersteunen, betekent dat de kleuren in je spelen ook mooier zullen zijn. Het zwart wordt veel dieper, dankzij de hogere contrastratio. Games worden echter nog geüpscaled naar 4K. Echte 4K-gaming wordt pas met Project Scorpio geïntroduceerd.

Een ander groot verschil tussen beide consoles, is het feit dat de One S niet langer beschikt over een dedicated poort voor de Kinect-camera, zoals de reguliere Xbox One dat wel heeft. Dat houdt in dat Microsoft zich niet langer zo met Kinect bezighoudt als ongeveer drie jaar geleden. Mocht je toch de camera hebben staan en die nog willen gebruiken, dan biedt Microsoft een speciale usb-kabel aan die je gratis kunt bestellen. Wel beschikt de One S over een infraroodsensor, zodat je alle homecinema-apparaten eenvoudig kunt aanzetten.

Andere kleine aanpassingen hebben te maken met de usb-poorten en enkele knoppen op de console. De usb-poort die op de reguliere Xbox One aan de zijkant zit, zit nu aan de voorkant – daardoor moet je er beter bij kunnen. De knop waarmee je controllers kunt paren met de spelcomputer zit nu ook aan de voorkant, in plaats van de zijkant. De grootste verandering op het gebied van knoppen is de aan- en uitknop. Dit is nu een fysieke knop geworden; op de grote, logge Xbox One is het een soort touchpad die je slechts zachtjes hoeft aan te raken.

Prijs en beschikbaarheid

De Xbox One S 2TB Launch Edition console is nu al vooruit te bestellen bij Microsoft voor een bedrag van 399,99 euro. Dat is de editie waar een harde schijf van 2TB in zit. De console moet op 31 augusts 2016 in de winkels liggen. Op 29 september 2016 verschijnt de versie van 500GB aan vrije schijfruimte, terwijl de 1TB-variant pas op 31 december 2016 wordt uitgebracht (deze datum staat mogelijk nog niet vast).

Meer lezen?

We hebben ook een vergelijking gemaakt tussen de PlayStation 4, PlayStation 4 Slim en PlayStation 4 Pro. Dat artikel lees je hier.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (12)

niels

niels
05 september 2016 om 10:30

Kun je met de xbox one s ook gamen met de mensen die een xbox one hebben?

Inloggen
Wesley Akkerman

Wesley Akkerman
05 september 2016 om 10:34

Zeker weten.

Inloggen
nils

nils
22 juli 2018 om 11:33

yes

Inloggen
jesse

jesse
19 september 2016 om 17:57

Dus als ik een xbox one S koop in het wit en ik wil online gamen met mijn vrienden in de wijk die een xbox one (oude versie dus) hebben, dan kan dat gewoon?

Inloggen
Wesley Akkerman

Wesley Akkerman
19 september 2016 om 18:00

Jup!

Inloggen
Rene Leurink

Rene Leurink
27 september 2019 om 20:28

Jazeker kan dat, tegenwoordig heb je ook de xbox one x, je kan met alle 3 de consoles samen gamen👍🏻

Inloggen
Monique

Monique
15 oktober 2016 om 17:25

Kan je ook de spellen van de xbox 360 spelen op de xbox one S?

Inloggen
Wesley Akkerman

Wesley Akkerman
16 oktober 2016 om 12:02

Alleen de spellen die Microsoft heeft toegevoegd aan het programma backwards compatibility.

Inloggen
Jaimy

Jaimy
11 november 2016 om 14:15

Kunnen de controllers van de Xbox One gebruikt worden op de Xbox One S?

Inloggen
Wesley Akkerman

Wesley Akkerman
11 november 2016 om 14:22

Jup: de nieuwe controllers werken met de oude Xbox One en de oude controllers werken met de Xbox One S.

Inloggen
Gary

Gary
15 maart 2017 om 08:53

Kan je met de xbox one s ook thuis met 2 spelen ipv online?

Inloggen
Wesley Akkerman

Wesley Akkerman
15 maart 2017 om 10:13

Je bedoelt offline multiplayer? Als je daar de games (en de tweede controller) voor hebt wel natuurlijk.

Inloggen
Thomas

Thomas
13 mei 2017 om 15:21

Nu heb ik gister mijn xbox one(dus niet S) laten vallen.
En nu wil ik een nieuw kopen maar in de winkel zijn alleen maar S’jes te koop kan ik die ook op mijn oudere versie laten werken

Inloggen
Thomas

Thomas
13 mei 2017 om 15:21

Ho ik bedoel mijn xbox one controller

Inloggen
Wesley Akkerman

Wesley Akkerman
13 mei 2017 om 17:38

Jup: de nieuwe controllers werken met de oude Xbox One en de oude controllers werken met de Xbox One S.

Inloggen
Camiel

Camiel
30 november 2017 om 00:25

Werken de controllers van de XBox 360 ook op de XBox One S?

Inloggen
Wesley Akkerman

Wesley Akkerman
30 november 2017 om 09:03

Nope. Maar dat is ook helemaal niet nodig, aangezien je 360-spellen met je One (S)-controller kunt spelen.

Inloggen
Stan

Stan
16 maart 2018 om 17:00

hoe krijg ik de xbox one s aan

Inloggen
Christiaan

Christiaan
22 april 2018 om 15:03

Kan je met de xbox one s ook samen spelen met vrienden die ps4 hebben ??

Inloggen
Frans

Frans
05 mei 2018 om 12:59

Nee op dit moment wil Sony nog niet samenwerken met Microsoft.
In sommige spellen kan je wel met PC gebruikers samen spelen.

Inloggen
Bas

Bas
10 mei 2018 om 08:23

Kan je met de Xbox one s ook de spelletjes van Xbox 360 spelen.
Past de Xbox one S op elke tv.

Inloggen
Wesley Akkerman

Wesley Akkerman
10 mei 2018 om 09:04

Hier lees je alles over Xbox 360-spellen op je Xbox One: https://www.fwd.nl/2015/11/backwards-compatibility-op-xbox-one-alles-dat-je-moet-weten/

De One S past op elke tv met een hdmi-aansluiting.

Inloggen
Hallo

Hallo
18 december 2018 om 18:03

Ik heb een vraagje ik heb een x box one gekocht maar pas de sensor van x box 360 er ook op

Inloggen
Wesley Akkerman

Wesley Akkerman
19 december 2018 om 10:48

Ik weet niet precies wat je met sensor bedoelt, maar ik neem aan de Kinect-camera? Die past niet op een Xbox One X. Ook kun je je oude controllers niet gebruiken op de spelcomputer. Mocht je een Kinect-camera willen aansluiten van de Xbox One op je Xbox One X, dan dien je daar ook nog een speciale adapter voor te kopen bij Microsoft.

Inloggen
Lolly

Lolly
23 november 2020 om 23:07

Waar staat de s voor in xbox one s?

Inloggen
Wesley Akkerman

Wesley Akkerman
24 november 2020 om 09:04

Waarschijnlijk iets als Slim of Sleek.

Inloggen