Backwards compatibility op Xbox One: alles dat je moet weten

13 november 2015 5 Minuten 6 Reacties
backwards-compatibility-xbox-one

Backwards compatibility is vanaf nu beschikbaar op Xbox One. In dit artikel behandelen we alles dat je over deze feature moet weten.

Backwards compatibility op Xbox One

In de zomer kondigde Microsoft de feature aan: backwards compatibility op Xbox One. Daarmee is het mogelijk om een selectie van Xbox 360-spellen te spelen op je Xbox One-spelcomputer, zonder dat dit extra geld of heel veel moeite kost. In dit artikel beantwoorden we alle vragen over backwards compatibility op Xbox One, omdat de functie ook deze vragen oproept. Microsoft heeft in de afgelopen maanden wel zijn best gedaan alles over backwards compatibility naar buiten te brengen – hier nemen we de belangrijkste dingen met je door.

Wat moet ik doen om backwards compatibility op mijn Xbox One te krijgen?

Vanaf 12 november heeft Microsoft de grootste Xbox One-update ooit uitgebracht: de New Xbox One Experience. Met deze dashboard-update verandert er gigantisch veel aan de interface van je Xbox, maar achter de schermen gebeurt er ook heel wat. Wanneer je deze update ontvangt, dan is je Xbox One direct in staat Xbox 360-spellen af te spelen (deze functie wordt met NXOE meegeleverd). Deze feature kost je geen extra geld en wordt dus gratis voor iedereen met een Xbox One in huis – je hebt ook geen Gold-abonnement nodig.

Hoe speel ik Xbox 360-spellen op mijn Xbox One af?

Xbox 360-spellen afspelen op je Xbox One kan op twee manieren. Dat kan door de fysieke game (de disc) in je Xbox One te stoppen. Mocht het één van de ondersteunende games zijn (daarover hieronder meer), dan zal de Xbox One de game herkennen en installeren. Heb je zo’n game digitaal? Dan kun je hem uit de cloud downloaden, door naar Games & Apps te gaan (RT op je homescherm) en helemaal naar rechts te scrollen. Na het installeren kun je de game direct opstarten en spelen, binnen de vertrouwde Xbox 360-interface.

Advertentie

Hoe bedien ik de Guide-knop op Xbox One?

Op de Xbox 360 kun je op die grote, lichtgevende Xbox-knop drukken om de Guide op te roepen – dat menu dat over de game of app valt. Op Xbox One werkt het net even anders. Wanneer je nu op diezelfde lichtgevende knop drukt, dan ga je terug naar Home (aangezien het de Home-knop is). Speel je een Xbox 360-spel af op Xbox One, dan houd je tegelijkertijd de View- en Menu-knop ingedrukt (vergelijkbaar met de Select- en Start-knoppen). Vanaf daar werkt het Guide-menu zoals je dat gewend bent van je Xbox 360.

Welke Xbox 360-spellen kan ik op mijn Xbox One afspelen?

Momenteel ondersteunt de Xbox One 104 Xbox 360-spellen. Communitymanager Larry “Major Nelson” Hryb heeft op de officiële nieuwssite van Xbox de lijst met beschikbare games gepubliceerd. Heb je bijvoorbeeld de game Rare Replay in je bezit, dan heb je al een tijdje toegang tot enkele Xbox 360-spellen. Voor de rest dien je dus de game digitaal of fysiek in je bezit te hebben. Microsoft heeft aangegeven maandelijks nieuwe games toe te voegen aan deze service – maar om welke dat gaat, zien we pas wanneer de maand (bijna) aanbreekt.

Waar kan ik mijn Xbox 360-games vinden die ik op mijn Xbox One kan afspelen?

Zoals je hierboven kunt lezen, kun je dus zowel je fysieke als digitale games (die worden ondersteund) afspelen op je Xbox One. Speur je huis dus af naar de fysieke games en blader door je cloud games om te zien welke games je vanaf nu ook op Xbox One kunt spelen. Heb je deze games geïnstalleerd, dan vind je ze voortaan onder Games & Apps, helemaal onderaan het Home-scherm. Mocht je een fysieke game willen afspelen, dan dien je wel te allen tijde de disc in je Xbox One te hebben zitten – voor cloud games geldt dit niet.

Hoe herken ik de Xbox 360-spellen op mijn Xbox One?

Wanneer je de games hebt geïnstalleerd op de (externe!) harde schijf van de Xbox One, dan vind je ze dus onder Games & Apps. Je herkent de titels aan de artwork die de originele box art ook bevat. Tevens vind je aan de linkerkant van het plaatje het Xbox 360-logo. Zo weet je dus altijd zeker dat je te maken hebt met een Xbox 360-game en niet eentje voor de One: die games hebben hun vertrouwde plaatjes nog altijd, zonder extra aanduiding. Zodoende hoef je ook geen game op te starten om zeker te weten of het een 360-game is.

Kan ik de Games with Gold voor Xbox 360 afspelen op Xbox One?

De games die sinds vorige maand te downloaden zijn met Games with Gold (inclusief nog wat andere Microsoft-titels), zijn allemaal te spelen op je Xbox One. Dat betekent dus dat je voortaan niet twee games voor je Xbox One krijgt met een Gold-abonnement op zak, maar in totaal vier, aangezien je dus ook de 360-spellen op je Xbox One kunt downloaden. Uiteraard is het ook nog steeds mogelijk deze games op je Xbox 360 te spelen, mocht je dat willen. Ook hier hoef je als Gold-lid niets extra’s voor te betalen – dit zit bij je abonnement.

Nog vragen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over backwards compatibility op Xbox One? Dan kun je die vragen hieronder in de comments zetten of mij benaderen via Twitter, op @wesleyb.

Reacties (6)